Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Datura--praktyczne porady cz.2
Ja tnę wszystko co wystaje za doniczkę i nic się złego nie dzieje
- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
Ne żałuj im cięcia na zimę, i tak muszą odpoczą i zregenerowac swe siły na przyszłoroczne kwitnienie.
a jeśli chodzi o sadzonki - to świeżo posadzone powinny być przechowywane jakoś specjalnie np razem z innymi dorosłymi osobnikami w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu
czy może z uwagi na to że się rozwijają (tzn układ korzeniowy) może bardziej jak zwykły kwiatek domowy przez zimę czyli np na parapecie w kuchni od południowej strony ??
czy może z uwagi na to że się rozwijają (tzn układ korzeniowy) może bardziej jak zwykły kwiatek domowy przez zimę czyli np na parapecie w kuchni od południowej strony ??
- izabela skula
- 1000p
Ja takie sadzonki przechowuje w domu, tyle że przez zimę ich nie nawożę i mniej je podlewam.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje sadzonki stoją przy południowym oknie, ale w chłodnym pomieszczeniu. Myślę, że w takich warunkach lepiej zniosą zimowy niedobór światła.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
No tak , ale te młode rośliny , trzymane teraz na parapecie , gubią wszystkie liście ... Słońca już jest jednak mało , a i wcześniej stały w tunelu , więc były stopniowo mocno wychłodzone .Tak więc jawi się pytanie : czy te młode rośliny mają rosnąć i mieć liście , czy podobnie jak te stare w piwnicy będą odpoczywać , z tą różnicą , że w wyższej temperaturze ?
- Dyshia
- 1000p
Hm, moje sadzonki nie gubią na razie liści, wręcz przeciwnie, listki mają soczyście zielone. Być może to się zmieni, ja w każdym bądź razie wyznaczam im kierunek: wzrost. Odrobinkę nawożę, światło mają, podlewam normalnie. Poza tym to są jeszcze całkowicie zielone sadzonki, więc okres spoczynku mógłby być chyba dla nich troszkę niezdrowy.
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Sprawdź temperaturę parapetu - jeśli masz parapet z kamienia to jego temperatura jest bardzo niska, a co za tym idzie korzenie datury mają niską temperaturę i stąd gubienie liści - temperatura przy samym oknie potrafi być kilkanaście stopni niższa niż w mieszkaniufrant pisze:No tak , ale te młode rośliny , trzymane teraz na parapecie , gubią wszystkie liście ... Słońca już jest jednak mało , a i wcześniej stały w tunelu , więc były stopniowo mocno wychłodzone .Tak więc jawi się pytanie : czy te młode rośliny mają rosnąć i mieć liście , czy podobnie jak te stare w piwnicy będą odpoczywać , z tą różnicą , że w wyższej temperaturze ?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja tam swoje nawet młode daturki zimuję w piwnicy, jedynie jak ukorzeniam patyczki to do wysadzenia w ogrodzie trzymam w domu.
Okna zarezerwowane na wysiewy. :P
Okna zarezerwowane na wysiewy. :P
POMOCY
Moje świeżo ukorzenione badylki zaatakował mączlik i kilka przędziorków
co mogłem to załatwiłem ręcznie, oberwałem większe i najbardziej zaatakowane listki - resztę opryskałem KARATE
Pytanie:
1. czy nic im nie będzie - tzn czy nie są za słabe jeszcze żeby znieść oprysk bez ubytków na zdrowiu
2. co robić z resztą roślinek, które stały obok a na których mączlika nie zauważyłem (chodzi mi o jukę i małe iglaczki) - czy je też opryskać ??
3. czy mączlik albo przędziorek może przenieść się do innego pomieszczenia gdzie stoją dorosłe zimujące datury jeśli sam nie przeniosę go niezauważenie razem z zainfekowaną rośliną ??
Moje świeżo ukorzenione badylki zaatakował mączlik i kilka przędziorków
co mogłem to załatwiłem ręcznie, oberwałem większe i najbardziej zaatakowane listki - resztę opryskałem KARATE
Pytanie:
1. czy nic im nie będzie - tzn czy nie są za słabe jeszcze żeby znieść oprysk bez ubytków na zdrowiu
2. co robić z resztą roślinek, które stały obok a na których mączlika nie zauważyłem (chodzi mi o jukę i małe iglaczki) - czy je też opryskać ??
3. czy mączlik albo przędziorek może przenieść się do innego pomieszczenia gdzie stoją dorosłe zimujące datury jeśli sam nie przeniosę go niezauważenie razem z zainfekowaną rośliną ??
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mam tylko jedno ?ale?. Datura czy Brugmansia ro RODZAJ, a nie GATUNEK. Gatunkami (w obrębie rodzaju Datura) są na przykład bieluń surmikwiat (Datura metel) czy bieluń dziędzierzawa (Datura stramonium).tom_mix pisze:(...) Iza, i znów się nie zgodzę z Tobą Dawniej brugmansie i datury traktowano jako jeden gatunek, czyli Datura( bieluń)później się to zmieniło i teraz wyróżniamy 2 gatunki: datura (jednoroczna) i brugmansia ( wieloletnia). (...)
Ja bym się nie obraził. ;-)zjawka pisze:(...) Loki poruszyłeś ważny temat może czas na zmianę nazewnictwa na właściwe?
Zawsze myślałem że tak Datura jak i Brugmansia to nazwy NAUKOWE, zaś nazwą ZWYCZAJOWĄ jest BIELUŃ. ;-)Dyshia pisze:jeśli chodzi o nazewnictwo, to datura jest w polsce nazwą zwyczajową dla brugmasii, (...)
Jako biolog z wykształcenia potwierdzam w stu procentach. Niewiele dziedzin biologii zmienia się (i to w sposób diametralny ? regularnie przechodząc wywracanie do góry nogami) tak szybko jak taksonomia.Dyshia pisze:(...= Zresztą, mnie moja prof. od bilogii nauczyła jednej mądrej rzeczy (jednej z wielu, oczywiście ): żebym się nie uczyła systematyki, bo skończę liceum i połowa będzie wygladać inaczej. I miała rację.
To się okaże, ale tak czy siak na pewno lepiej zniosą opryski niż przędziorki czy mączliki.Czyzyk pisze:1. czy nic im nie będzie - tzn czy nie są za słabe jeszcze żeby znieść oprysk bez ubytków na zdrowiu
Koniecznie.Czyzyk pisze: 2. co robić z resztą roślinek, które stały obok a na których mączlika nie zauważyłem (chodzi mi o jukę i małe iglaczki) - czy je też opryskać ??
Owszem.Czyzyk pisze: 3. czy mączlik albo przędziorek może przenieść się do innego pomieszczenia gdzie stoją dorosłe zimujące datury jeśli sam nie przeniosę go niezauważenie razem z zainfekowaną rośliną ??
Pozdrawiam!
LOKI
- Dyshia
- 1000p
Ja to widzę tak: bieluń to nazwa zwyczajowa dla datur, a datura to nazwa zwyczajowa dla brugmansii.Locutus pisze:Zawsze myślałem że tak Datura jak i Brugmansia to nazwy NAUKOWE, zaś nazwą ZWYCZAJOWĄ jest BIELUŃ. ;-)Dyshia pisze:jeśli chodzi o nazewnictwo, to datura jest w polsce nazwą zwyczajową dla brugmasii, (...)
- izabela skula
- 1000p
niby to prostu a sama się już z tymi nazwami zgubiłam. Dla mnie najważniejsza jest roślina i żeby jej było ze mną dobrze.