U Oliwki
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Oliwki
Niedawno dostałam patyczki właśnie z Elegantissimy i ciekawa jestem czy coś z tego wyjdzie . Wsadzilam w dwóch różnych miejscach raczej w cieniu . Zaobserwowałam [odpukać ] ,że jedne patyczki jakby wypuszczały młode listki a te drugie jakby zmarniały ,ale na cieszenie się jest jeszcze za wcześnie . Jak to wyjdzie to będzie tadammmmm
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam Elegantissimę juz ponad 10 lat. U mnie to olbrzym , rośnie jak szalony i chociaż na etykiecie pisało - nie ciąć - to od czasu do czasu tnę. Daje odrosty korzeniowe i kwitnie, ale przy tych liściach kwiaty są ledwo zauważalne.
A tak poza tym to też mam Luteus, Diabolo i dwa rodzaje jaśminowców. Jakbym była u siebie Z lilaków mam tylko zwykły w kolorze lila, ale za to pachnący. Jest to zresztą odrost z podkładki, na której była zaszczepiona jakaś lepsza odmiana, ale została skoszona przez faceta, który za bzem nie przepadał. To teraz ma bez zwykły, a co .
A tak poza tym to też mam Luteus, Diabolo i dwa rodzaje jaśminowców. Jakbym była u siebie Z lilaków mam tylko zwykły w kolorze lila, ale za to pachnący. Jest to zresztą odrost z podkładki, na której była zaszczepiona jakaś lepsza odmiana, ale została skoszona przez faceta, który za bzem nie przepadał. To teraz ma bez zwykły, a co .
- _ninetta_
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 01:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pęcherznica Diabolo mi wpadła w oko. Wymagająca jest?
Gizelina ma ładne kolory. Ja swoją zasadziłam razem z Veilchenblau i ten zarósł ją kompletnie
Gizelina ma ładne kolory. Ja swoją zasadziłam razem z Veilchenblau i ten zarósł ją kompletnie
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
aż się uśmiechnęłam, u mnie podobne zestawienie pęcherznicy Diabolo z biało obrzeżonym dereniem , jakoś tak przypadkiem wyszło - tylko pęcherznicy nie bardzo widać spoza Flammentanz
Te derenie można chyba ciąć, albo nie ciąć, według uznania (podobno, gdy się przycina, zimowa czerwień pędów jest bardziej intensywna). No bo ich kwiaty mają znaczenie raczej symboliczne
Te derenie można chyba ciąć, albo nie ciąć, według uznania (podobno, gdy się przycina, zimowa czerwień pędów jest bardziej intensywna). No bo ich kwiaty mają znaczenie raczej symboliczne
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
Oliwko, bardzo ładne zestawienie krzewów . Doczytałam, że Diabolo dorasta do 2m, a jak z szerokością?
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Majko - moja w tej chwili nie kwitnie, muszę poczekać na nowe kwiaty. Pooglądam jeszcze na helpie i innych stronach.
ASL to nie jest na pewno, bo różą niziutka, widać, że rabatówka.
Jadziu - to życzę powodzenia, bo E to chyba najładniejsza odmiana derenia. Nie bez powodu nazywa się Elegancja
Krysiu - rośnie jak szalony? A ja tu przekonywałam Beatę, że to niewielki krzew To może tylko u mnie niewielki, bo rośnie w sumie w żółtej glinie. Na jego kwiaty właściwie nie zwracam uwagi, nawet nie potrafię powiedzieć, kiedy kwitnie.
Lilaki też posiadam: zwykły, biały pełny, purpurowy o mięsistych płatkach, lilowy o wielkich płatkach i lilak węgierski.
Jeszcze podoba mi się kilka, ale gdzie to sadzić?
Anetko - pęchęrznice można posadzić i zapomnieć. Absolutnie bezobsługowe krzewy, tyko miejsce powinno być słoneczne. Mój Veinchen prawie w ogóle nie rośnie dla odmiany A posadzony jest za jaśminowcem, tym z wczorajszych zdjęć. I tak chytry plan sparowania białego jaśminowca z fioletową różą nie udał się
100krotko - Diabolo dosadzałam tam z rozmysłem, ale w ogóle nie oczekiwałam aż takiego efektu
Z tym cięciem dla lepszej czerwoności to prawda, młode pędy się intensywniej wybarwiają zimą. Testuję to na krzewie gatunku derenia syberyjskiego.
Kasiu - mój ma tak może z 1,5 metra, a może trochę więcej. Jak to zwykle u mnie, te krzewy są stłoczone, więc szczuplejsze siłą rzeczy
ASL to nie jest na pewno, bo różą niziutka, widać, że rabatówka.
Jadziu - to życzę powodzenia, bo E to chyba najładniejsza odmiana derenia. Nie bez powodu nazywa się Elegancja
Krysiu - rośnie jak szalony? A ja tu przekonywałam Beatę, że to niewielki krzew To może tylko u mnie niewielki, bo rośnie w sumie w żółtej glinie. Na jego kwiaty właściwie nie zwracam uwagi, nawet nie potrafię powiedzieć, kiedy kwitnie.
Lilaki też posiadam: zwykły, biały pełny, purpurowy o mięsistych płatkach, lilowy o wielkich płatkach i lilak węgierski.
Jeszcze podoba mi się kilka, ale gdzie to sadzić?
Anetko - pęchęrznice można posadzić i zapomnieć. Absolutnie bezobsługowe krzewy, tyko miejsce powinno być słoneczne. Mój Veinchen prawie w ogóle nie rośnie dla odmiany A posadzony jest za jaśminowcem, tym z wczorajszych zdjęć. I tak chytry plan sparowania białego jaśminowca z fioletową różą nie udał się
100krotko - Diabolo dosadzałam tam z rozmysłem, ale w ogóle nie oczekiwałam aż takiego efektu
Z tym cięciem dla lepszej czerwoności to prawda, młode pędy się intensywniej wybarwiają zimą. Testuję to na krzewie gatunku derenia syberyjskiego.
Kasiu - mój ma tak może z 1,5 metra, a może trochę więcej. Jak to zwykle u mnie, te krzewy są stłoczone, więc szczuplejsze siłą rzeczy
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Oliwko liliowce super - kto by pomyślał kiedyś, że będzie tyle odmian a nie tylko popularny rdzawy sadzony najczęściej za płotem ale i tak wchodził do ogrodów bez pytania - w końcu tez liliowiec, zdrowy, bezobsługowy, śliczny.
cyt.A posadzony jest za jaśminowcem, tym z wczorajszych zdjęć. I tak chytry plan sparowania białego jaśminowca z fioletową różą nie udał się
właśnie wczoraj rozmawiałyśmy z sąsiadka na temat "parowania roślin", pamiętam moja mama mówiła, że rośliny rywalizują ze sobą w ten sposób, że swoim zapachem przytłaczają inne a jaśminowiec to bardzo zapachowa roślinka, przenoszą pyłek i potrafią zabarwic roślinę, wiem to takie stwierdzenia a raczej powiedzenie amatorki.
miłego dnia
cyt.A posadzony jest za jaśminowcem, tym z wczorajszych zdjęć. I tak chytry plan sparowania białego jaśminowca z fioletową różą nie udał się
właśnie wczoraj rozmawiałyśmy z sąsiadka na temat "parowania roślin", pamiętam moja mama mówiła, że rośliny rywalizują ze sobą w ten sposób, że swoim zapachem przytłaczają inne a jaśminowiec to bardzo zapachowa roślinka, przenoszą pyłek i potrafią zabarwic roślinę, wiem to takie stwierdzenia a raczej powiedzenie amatorki.
miłego dnia
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Świetnie zestawienie derenia z Diabolo, ładnie uchwycone liliowce, el desperado ma bardzo elegacki kwiat
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Sliczne liliowce a szczególnie ten żółty z bordowym środeczkiem a ta falbanka .
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Oliwko , i bardzo dobrze - im też się to należy. Jest na co popatrzeć.oliwka pisze:To może dziś liliowcowo, bo sezon się powoli na nie kończy, a jeszcze nie dałam im szansy zaistnieć w necie
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Oooo...i to był duży błąd, duży, uwierz mi...a jeszcze nie dałam im szansy zaistnieć w necie
...ale jak to dobrze, że człowiek uczy sie na błędach
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Witaj Oliwko . Nadrobiłam zaległości - nareszcie. Ale warto było siedzieć z nosem przy monitorze dla tylu pięknych widoków. Ależ u Ciebie to już nie busz tylko prawdziwa dżungla (dopasowana do klimatu umiarkowanego)