Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Tak, tak Henryku - masz rację ;:108 I ja jestem wdzięczna za Wasze rady ;:180
To nie zaśmiecanie wątku, ale czysta życzliwość i dzielenie się własnym doświadczeniem.
Dziękuję Małgosiu, Agnieszko, Samsu :)
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wszystko cudne , a może podpowiesz mi coś o moim dziwolągu ma trzy waszki .
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witaj :wit
jak ja tu dawno u ciebie nie byłam ;:131 ale zaległości nadrobione :D
Masdewalie cudne masz ,może mnie uda się gdzieś upolować jakąś ;:87 ,a czy one pachną :?:
mam pytanie co do Orchidarium ,jakie tam trzymasz roślinki :?: bo chce sobie takie sprawić :tan ,są w ikei .
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, nie zauważyłam zapachu u moich Masdevallii, ale czytałam kiedyś, że bywają takie pachnące (zarówno pięknie jak i niezbyt ciekawie - nie przytoczę
porównania... :wink: )
Pokażę wkrótce jedną z moich Masdevallii. Nie mogę się doczekać już na pełny rozkwit - utworzyła dosłownie wianuszek pączków wokół całej rośliny.
Oby tylko nie padły zanim rozkwitną :roll:
Pąk tworzy też Psychopsis Butterfly. Póki co, pęd ma już chyba z 80 cm. Musiałam dosztukować podpórkę. To będzie moje pierwsze kwitnienie tego storczyka
dlatego wydaje mi się tak ciekawe...

A co do Orchidarium Jolu, to u mnie nie ta forma. Mam zwykłe akwarium, które stoi na kuchennym parapecie (południowo - zach.)
Latem więc zacieniam, a pod plastikową kratkę na dno leję wodę, aby parowała w gorące dni. Zimą rezygnuję z wody, za to przykrywam
z góry gdy domownicy namiętnie wietrzą.
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21

Post »

No to czekam ta te fotki Masdevalli ;:65 na pewno będą piękne :D

a co do zwalczania szkodników......jak byłam ostatnio u rodziców w polsce,to w Brikomarsze kupiłam ten oto produkt http://www.target.com.pl/produkty/targe ... y,374.html
który działa na mszyce i przędziorki ale o ziemiórkach sprzedawczyni nie miała żadnego pojęcia :( ,wzięłam i powiem wam że działa ,ale trzeba robić to regularnie . Ja to psikam na powierzchnię i dziórki po bokach i do doniczki,a po pół godz. pływają w osłonce nieżywe larwy :tan
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Jolu za namiary. Lubię próbować działania preparatów z serii naturalnych. Kupiłam już wcześniej mydło potasowo-czosnkowe tej firmy
i zrobiłam niektórym storczykom kąpanko. Jak nie pomoże, to przynajmniej nie powinna zaszkodzić.
A preparaty w spray'u są wygodne w użyciu. Szkoda, że wycofali Provado...
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

ja na ziemiórki kupiłam preparat w tamtym roku w lm zaczynał się chyba na litere n
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Pewnie to był Nissorun czy jakoś podobnie.
Dobrze wiedzieć,że Agricolle jest też na ziemiórki choć ja teraz kupiłam znów saszetki z dobroczynkami - jeden kalifornijski na roztocza a drugi, jakiś inny na wciornastki. Ziemiórki jeszcze trawię bo je wyłapują roślinki owadożerne ale wciornastki :twisted: ;:134

Asiu, już się nie mogę doczekać Twoich zdjęć :D
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane zdjęcia :)
Masdevallia striatella - kwiatuszki maleńkie, ale urocze. Myślałam,że pokażę całą rozkwitniętą kępkę. Jednak w tym kwitnieniu następuje zbyt szybka wymiana.
Podczas gdy jedne kwiaty rozkwitają, poprzednie już przekwitają...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I trochę zielonych - mój Phal.equestris szaleje - kwitnie gdzieś od marca, do tej pory przedłużając pęd. Równocześnie rosną 2 basal keiki
i od niedawna na starych pędach już trzecie keiki, z których dopiero pierwsze wytwarza korzonek. Rosną też 2 nowe pędy. Jeden widać, a drugi mniejszy za fiszką:

Obrazek Obrazek
Keiki jeszcze niedawno było przyozdobione kwiatami :)

Poniżej moja starsza, wyratowana z choroby Phal lueddemanniana (mam ją kilka lat i jeszcze nie kwitła). Pod nią Phal mannii z maleńkim pędem.
Ona też jeszcze u mnie nie kwitła.

Obrazek

Obrazek
A to kupiona w ub. roku druga Phal. lueddemanniana - solid red.
Ku mojemu zaskoczeniu wydała 2 pędy + 'obudziła' jedno z oczek na starym pędzie. Chyba wynagradza mi lenistwo tej starszej :wink:

Żeby zakończyć kwiatami - Polystachya fallax. Kwitnie niemal z każdego nowego przyrostu. Podzieliłam ją na 2 części.
Jedną podarowałam Renatce 75, druga już wytwarza nowe pąki na dwóch przyrostach. A to zdjęcie w pełnym rozkwicie:

Obrazek
Polecam tym, którzy nie mają już miejsca - niewielki storczyk, ale b. płodny w przyrosty i pachnące małe, ale liczne kwiaty.
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36

Post »

Art pisze:Agnieszko, to samo zasugerowała mi na PW Dorotakol.
Odpowiem więc - jestem bardzo wyczulona na przędziorka, ponieważ miałam już z nim do czynienia.
Wiem gdzie można się go spodziewać na roślinie i w jak bardzo różnorodnych odmianach. Na cambrii np.lub Cymbidium, cała ich 'kolonia' wygląda jakby liście były zakurzone, co może być 'zmyłką' dla właściciela storczyków i problem może być niezauważony.
Tak więc dawno już przejrzałam moje masdevallie pod kątem tego (i innych szkodników). Lupa była używana ;:108
Nie widzę nic ruszającego się.
Poza tym (dla przypomnienia) kolejny etap zmian wygląda tak: Obrazek
Białe wżery jakby z kredy z rdzą (zarodniki?) Nie jestem specjalistą, trudno mi to zidentyfikować. Ale ... walczę :wink:

Witam, ja na swoich masdevaliach miałam identyczne objawy i niestety nie przeżyły tego mimo oprysków :(
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

U mnie się udało, teraz zaczęły pojawiać się pomału nowe pseudobulwy więc jednak to był efekt wysokiej temperatury, małej wilgotności i podłoża i wokół rośliny, a następnie atak szkodnika. Fakt, wszystkie stare liście teraz żółkną i odpadają ale co ciekawe nawet z tak ogołoconych pseudobulw wyrastają pędy kwiatowe. Choć dwie, które ucierpiały najbardziej mają daleką drogę do pięknej kępki.
Na innym forum dziewczyna pokazywała Masdevallie uprawiane w hydroponice a dużym sukcesem. Na razie nie chcę zmieniać im ani podłoża ani sposobu uprawy - podłoże z kory, spagnum, chipsów kokosowych i innych dodatków na razie się sprawdza i doniczki gliniane też, jednak ponieważ wszystkie stoją w płaskich koszach wiklinowych wyłożonych folią więc raz w tygodniu nalewam do koszy deszczówkę z 1/3 dawki nawozu do storczyków i tak sobie w niej stoją aż całą wypiją. Potem za tydzień powtarzam całą czynność. Jak na razie zauważyłam same plusy, rośliny zaczęły sporo przyrastać, są pędy kwiatowe a ja mam więcej czasu na podziwianie :D

Asiu, mam Polystachyię bellę ale jak na razie produkuje kolejny przyrost, pędu kwiatowego brak :( Muszę pewnie coś robić nie tak...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, czy dobrze zrozumiałam, że Masdevallie masz w glinianych doniczkach ? A drugie - to Masdevallie masz namyśli pisząc o tym ustawieniu
i moczeniu w zafoliowanym koszu ?
Moje wszystkie z tą przypomniana przez Perlę chorobą padły, pomimo przeróżnych zabiegów i oprysków.
Nie mam odwagi kupować ich więcej. Miałam okresy wzlotu, teraz zaliczam upadek w tym rodzaju. Nie zamierzam kolejnych narażać.
Jak widać storczyki uczą nie tylko cierpliwości , ale i pokory.

A co do Polystachyii, moją trzymam w akwarium i ma b. jasne stanowisko. Wychodzące z pochewki kwiatowej pączki wyglądają jakby się rodziły.
Dosłownie. Uwielbiam ten widok - najpierw takie pogniecione, pozamykane, następnie się otwierają i kształtują jakby konwaliowe kwiatuszki. :)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli chodzi o masdevallie to nie wypowiem się bo u mnie różnie jest z dogadywaniem się z tym gatunkiem, mam parę które ładnie rosna i kwitną ale mam tez kilka prawie upierajacych.

Jeśli chodzi o polystachye to też mam ją od niedawna, właśnie mi kwitnie ale moja uprawa różni się od uprawy Asi, lato spedziła na dworze, teraz stoi na parapecie o wystawie wschodniej, w pokoju jest jakieś 20 stopni wiec też nie aż tak ciepło. Wiem ze trzeb ajej zapewniać większą wilgotność dlatego moja rośnie w plastkiowej doniczce włożonej w drugą glinianą na dnie której jest keramzyt, wszystko to stoi na podstawku z keramzytem zalanym wodą.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”