Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
joggy
100p
100p
Od: 20 kwie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

Żeby być pewnym to czubkiem nożyczek je pokruszyłem ale tak coby zachowały swoje jajeczne wdzięki. Od dołu oderwałem kawałek skorupki. Jak eksperyment się powiedzie to w następnym roku /jak Bóg da/ taka rozsada pójdzie i do zimnej szklarni.
I jeszcze jedno jajo nie musi przerosnąć korzeniami, na trzecim zdjęciu rozsada w pracy a wieczorem posadzona. Nie wyciągam z doniczki, sadzenie sama radość.

Teraz się zastanawiam bo w zimnej szklarni Artist idzie po sznurkach, czy w polu też tak zrobić/Allianz/. Dużo roboty, i sąsiedzi, puk puk
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
qshka
50p
50p
Od: 26 maja 2013, o 11:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dyrydyry7 pisze:qshka
Do piątego szóstego liścia powinnaś sama obrywać ogórki , bo roślina jest za słaba, żeby się rozwijać i mieć ogórki jednocześnie, a skoro się pojawiły to nic nie trzeba dodatkowo robić, jeśli wcześniej nie zasilałaś to daj im azotu i patrz jak rośnie, szybko nadrobi,
Dzięki za odpowiedź, moje ogórki mają się faktycznie co raz lepiej :)
Obrazek
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Ale extra widok ! Już nie mogę się doczekać moich plonów. Na razie jestem na 3-4 "piętrze" i obrywam kwiatki :D :D
pablo-xyz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 maja 2014, o 20:43

Post »

Witam serdecznie wszystkich pozytywnie zakręconych w zielonym hobby ;:180
To mój pierwszy post, aczkolwiek od dłuższego czasu próbowałem poszerzyć swoje horyzonty myślowe w tych ciekawych tematach.
Tak mi się to wszystko spodobało, że zasiałem pomidory i ogórki. I o dziwo wszystko wzeszło. Z ogórkami chyba sie pospieszyłem, bo dość duże wyrosły, wiec dla bezpieczeństwa wysiałem jeszcze raz. Tez ruszyły. Jedne i drugie przesadziłem do gruntu w ubiegłym tygodniu. Jak sie pokazały pierwsze kwiatuszki to się ucieszyłem jak dziecko, ale teraz to mi się coś nie widzi, bo za bardzo kwitną. A tu wyczytałem,że należy usuwać zalążki. Przed sadzeniem opryskałem miedzianem, do nawożenia stosuje pokrzywówkę- określenie gnojówka jakoś mi się nie podoba- i Substral do ogórków. Prowadzę je na sznurkach, więc od czasu wysadzenia osłaniałem je od zbyt ostrego słońca białą agrowłókniną, a teraz od silnych opadów. Jak upoluję kredę, to również zrobię opryski w/g przepisów. Jestem kompletnym laikiem a to mój pierwszy sezon. Co powinienem jeszcze zrobić?
Tak na marginesie, to obawiałem się przesadzania, czytając, że ogórki tego nie lubią a tu taki pozytywny efekt.
Postaram się wrzucić jakąś fotkę dla lepszego zobrazowania.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Moi drodzy :!: Kiedyś czytałem gdzieś na forum (nie pamiętam gdzie) o oprysku ogórków mlekiem. Czy mógłby mi ktoś delikatnie przybliżyć temat, że tak powiem :D
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Chodziło o profilaktyczny oprysk mlekiem przeciwko szkodnikom i chorobom. Przepisy były różne. Poczytaj tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=254
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

Byłam wczoraj na działce po 2 tygodniowej nieobecności. Ogóreczki ( Krak , Alladyn, Cezar )wysadzane z rozsady 16 maja. Wcześniej ziemia nawieziona krowieńcem.
Co jakiś czas podlewała je zaprzyjaźniona pani z wioski. W mojej ocenie podrosły szczególnie te w skrzyniach , w gruncie też nieco się powiększyły. Ale martwi mnie czy te ogóreczki wyglądają tak jak powinny wyglądać po 2 tygodniach i czy u Was też mniej więcej na takim etapie ? Poza tym ,na jednym z liści zaobserwowałam białe przebarwienia nakrapiane , a na 2 innych rozsadach również białe przebarwienia ,ale jednorodne i tak jakby nieco podwijał się liść. Temperatury w nocy przez 2-3 dni były niskie około 5-6 stopni i boje się czy nie pomarzły mi ogóreczki. W momencie wsadzania rozsady do ziemi czyli 2 tygodnie temu spryskałam liście miedzianem. Nie miałam niestety saletrzaku więc dopiero wczoraj zasiliłam je resztką która mi została azofoski i na listki popstrykałam Bioton dla warzyw. Nie wiem czy dobrze czy źle zrobiłam -oświećcie mnie proszę. Są to moje pierwsze w życiu ogóreczki , na razie w takich "dzikich warunkach" , ale troszkę chce się przygotować i nieco liznąć tematu warzyw , bo za rok będę miała już swoja własna działkę i wtedy chciałabym być nieco bardziej "kumata" teoretycznie i praktycznie w temacie warzywek ;:3 ;:3 ;:3 ;:65
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mroovka
100p
100p
Od: 10 kwie 2014, o 18:13

Post »

forumowicz - saletra amonowa rozpuszczona w wodzie (stężenie 0,5%) to 5g/10l wody?
Ola
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Litr wody waży 1000 g. Jeden procent, czyli 1/100 z 1000 to 10. Zgadza się ?. Zatem gdybyśmy dali czegokolwiek 10 g na litr byłby to roztwór 1 %. Zgadza się ?. Ma być 0,5 %, czyli połowa z tych 10 g czyli....5 gram. Ale na litr, a nie na 10 l. Na 10 l potrzeba dziesięć razy więcej niż 5 g. To znaczy 50 g. Zgadza się ?
Awatar użytkownika
mroovka
100p
100p
Od: 10 kwie 2014, o 18:13

Post »

Zgadza się 8-) Zrobiłam literówkę :shock:
Ola
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Moje ogóreczki, dziś pierwszy raz obrywałem zawiązki w kącikach
Obrazek
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Chcę pokazać wpływ osłon na wzrost ogórków, pierwszy z lewej częściowo okryty, im dalej na prawo tym osłona lepsza...
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A moja dosiewka ogórkow wygląda tak :)
Obrazek