CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Calpurnia,jest to Notocactus warasii,ja na twoim miejscu lepiej bym sobie kupił nowego za pare zł.,bo więcej
wydasz pieniędzy na leczenie
poz.Leszek
wydasz pieniędzy na leczenie
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Leszek, może i masz rację, ale ten kaktus jest dla mnie bardzo ważny. Kupiłam go gdy miałam 6 lat. Był ze mną praktycznie przez całe dzieciństwo . Potem podgnił i uratowała go moja przyjaciółka, która zmarła tragicznie parę lat temu , więc teraz w dodatku kwaitek kojarzy mi się z nią. Nie chciałabym go stracić. Może myślisz, że jestem sentymentalna, ale bardzo mi na nim zależy.
Ha en bra dag!
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
a ja na jednym swoim kwiatku (parapet wewnątrz) odkryłam dzisiaj skupiska malutkich bialutkich kreseczek, takich max 2mm długości. Nóżek im nie widać, nic nie przędą, siedzą. Co to może być?
Wypryskałam Polysectem 005 SL, bo takie coś mi zostało, od razu wszystko wokół na wszelki wypadek, ale nie wiem, czy to miało jakiś sens.
Wypryskałam Polysectem 005 SL, bo takie coś mi zostało, od razu wszystko wokół na wszelki wypadek, ale nie wiem, czy to miało jakiś sens.
Echinopsis, ten pięknie kwitnący, cały w plamach . Plamy pokazały się w lipcu ale wszyscy mówili ze to poparzenie słoneczne. Jakoś mi to źle wygląda.... Robi się ich więcej... a słońca przeciez nie ma.
Wiem, że żwirek jest zły, usuwam go jutro (na razie skonczyła mi się ziemia). Nie ma zgnilizny. Co o tym myślicie?
PS. Kilka osób wzięło ode mnie odrosty parę tygodni temu. Czy one też mogą być chore?
Wiem, że żwirek jest zły, usuwam go jutro (na razie skonczyła mi się ziemia). Nie ma zgnilizny. Co o tym myślicie?
PS. Kilka osób wzięło ode mnie odrosty parę tygodni temu. Czy one też mogą być chore?
Ha en bra dag!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 paź 2012, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Mam problem z moim sukulentem. Od pewnego czasu żółkną mu liście, pojawiają się na nich brązowe plamy, następnie liście odpadają. Wygląda to tak :
Nie wiem z czym może być to związane. Może podlewam go zbyt często? (około 3 razy w tygodniu). Raz na dwa tygodnie podlewam go roztworem nawozu mineralnego UNIFLOR do roślin zielonych.
Bardzo proszę o szybką pomoc. Z góry dziękuję ;)
Nie wiem z czym może być to związane. Może podlewam go zbyt często? (około 3 razy w tygodniu). Raz na dwa tygodnie podlewam go roztworem nawozu mineralnego UNIFLOR do roślin zielonych.
Bardzo proszę o szybką pomoc. Z góry dziękuję ;)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Roślinka wchodzi w okres spoczynku, który charakteryzuje się m.in. utratą liści. Ja bym tej rośliny tak często nie podlewał. Przy tej donicy i tym podłożu to wodę dawałbym nie częściej niż raz na dwa lub trzy tygodnie. Obecnie, w okresie spoczynku podlewanie należy dodatkowo ograniczyć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tomek, a co z moim echinopsisem?
Ha en bra dag!
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ja bym się plamami na Echinopsis zbytnio nie przejmował. To korek, od tego roślina nie umiera. Profilaktycznie możesz spryskać czymś przeciw grzybom.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dziękuję, bardzo się bałam, ze to mi się rozniesie i zarazi wszystkio! Spryskałam Topsinem.
Ha en bra dag!
Niestety, przy przesadzaniu okazało sie, że spód gnije
Obcięłam chorą tkankę i czekam aż się zagoi to, co zostało.
Obcięłam chorą tkankę i czekam aż się zagoi to, co zostało.
Ha en bra dag!
Hej, co to może być to pomarańczowe ?
http://imageshack.us/photo/my-images/7/dsc0105dd.jpg/
Wydaje mi się, że już raz miał takie coś < i wtedy usunąłem całą "kulkę" >
aa i tak przy okazji - co to za kaktus ?:)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To infekcja grzybowa, dość trudna w zwalczaniu. Spróbuj spryskać chemią, np. miedzianem. Tego typu dolegliwości leczy się niestety długo. Warto też zapewnić roślince suche i słoneczne stanowisko.
Wygląda to na zgniliznę, która poszła od korzeni i zatrzymała się na wysokości brązowego zacieku. Przydałaby się lepsza fotka. Zdjęcie jest prześwietlone akurat w najbardziej istotnym miejscu.D-avi-D pisze:Hej, co to może być to pomarańczowe ?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek