Jeśli nie zraża Cie wygląd swoich pomidorów to podlewaj dalej 1 % roztworem nawozu.buczonet pisze:myslełem ze już nic z pomidorów mi nie zostanie.
Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2013, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz
Właśnie kurza mnie widok moich pomidorów, to jakie stężenie zrobić ?
Joaker podał przepis dla takiego laika jak ja żebym czegoś nie JESTEM_ WULGARNY /-NA...
Właśnie kurza mnie widok moich pomidorów, to jakie stężenie zrobić ?
Joaker podał przepis dla takiego laika jak ja żebym czegoś nie JESTEM_ WULGARNY /-NA...
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
forumowicz wobec tego weź Ty ulituj się i powiedz, czym ma podlać buczonet pomidory.
Ja na pewno się nie obrażę, jeśli mnie przy tym skrytykujesz.
Ja pomidory też dopiero co uprawiam i wiele rzeczy robię intuicyjnie.
Ja na pewno się nie obrażę, jeśli mnie przy tym skrytykujesz.
Ja pomidory też dopiero co uprawiam i wiele rzeczy robię intuicyjnie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Pokazałeś tu fragmenty pomidora/ ów/ z plamami. Pokaż jak wyglądają inne pomidory, bo chyba nie na wszystkich są plamy. Ty możesz nawóz dawać nawet do każdego podlewania, ale musi mieć odpowiednie stężenie. Niezależnie od tego czy był dawany obornik czy nie. Stosując takie stężenie powodujemy to, że wierzchnia warstwa gleby w miejscu aplikacji nawozu w szybkim czasie staje się zasolona co zmusza korzenie do penetracji w głąb gleby a tam nie ma nic bo gleba przed uprawą nie była nawieziona. Uzyskuje sie więc efekt odwrotny do zamierzonego.
Dla zobrazowania.
Wielu tu stosowało do rozsad ziemie z Biedronki. Zawiera ona 1,2 kg nawozu w m3. Jeśli to odniesiemy masa do masy to wychodzi iż to podłoże zawiera 0,3 % nawozu w sobie. A jak w tej ziemi rosła rozsada, to kto stosował- wie. A gdzie tam do 1 %.
Dla zobrazowania.
Wielu tu stosowało do rozsad ziemie z Biedronki. Zawiera ona 1,2 kg nawozu w m3. Jeśli to odniesiemy masa do masy to wychodzi iż to podłoże zawiera 0,3 % nawozu w sobie. A jak w tej ziemi rosła rozsada, to kto stosował- wie. A gdzie tam do 1 %.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2013, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz
Dziękij za odpowiedz, jutro zrobie fotki całych pomidorow i wstawie na forum...
Tak jak piszesz nie wszystkie pomidory są w takim złym stanie jak te od których wrzuciłem zdjęcia.
to do jutra
Dzięki Joaker
Dziękij za odpowiedz, jutro zrobie fotki całych pomidorow i wstawie na forum...
Tak jak piszesz nie wszystkie pomidory są w takim złym stanie jak te od których wrzuciłem zdjęcia.
to do jutra
Dzięki Joaker
-
- 50p
- Od: 6 maja 2013, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za pierwszym razem forumowicz ostudził moje obawy dość skutecznie , więc postanowiłem czytać i czytać.
Ale to co dziś zobaczyłem lekko wprawiło mnie w zdumienie
I przepraszam za jakoś zdjęcia, ale miałem pod ręką tylko komórkę, przez co ostrość jest nie do końca tam gdzie trzeba.
Opis do zdjęcia. U obu złotych ożarowskich znalazłem na łodygach pęknięcia, wysokie na jakieś 3-4 cm, szerokie około 0,5 cm. Z pęknięcia wystają jakieś "wyrostki" średnicy około 1 mm. Nie mam pojęcia co to jest, a roślina jakiś innych negatywnych objawów nie prezentuje.
Ale to co dziś zobaczyłem lekko wprawiło mnie w zdumienie
I przepraszam za jakoś zdjęcia, ale miałem pod ręką tylko komórkę, przez co ostrość jest nie do końca tam gdzie trzeba.
Opis do zdjęcia. U obu złotych ożarowskich znalazłem na łodygach pęknięcia, wysokie na jakieś 3-4 cm, szerokie około 0,5 cm. Z pęknięcia wystają jakieś "wyrostki" średnicy około 1 mm. Nie mam pojęcia co to jest, a roślina jakiś innych negatywnych objawów nie prezentuje.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Opisz dokładniej wymiary tych pęknięć ,bo z fotek wynika co innego
Paula
Na każde 10 l wody do podlewania dasz 6 g KNO3 / saletry potasowej/ i 5 g saletrzaku/ dobrze by był to saletrzak magnezowy/. Do oprysku dolistnego ta sam ilość nawozów na 2 l wody. Nawozy te b. dobrze rozpuszczają się w wodzie Do podlewania nawóz dajesz przy każdym podlaniu. Oprysk dolistny co 7 dni. Jeśli pomidory by skręcały liście należy przerwać aplikację nawozu.
Na każde 10 l wody do podlewania dasz 6 g KNO3 / saletry potasowej/ i 5 g saletrzaku/ dobrze by był to saletrzak magnezowy/. Do oprysku dolistnego ta sam ilość nawozów na 2 l wody. Nawozy te b. dobrze rozpuszczają się w wodzie Do podlewania nawóz dajesz przy każdym podlaniu. Oprysk dolistny co 7 dni. Jeśli pomidory by skręcały liście należy przerwać aplikację nawozu.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Wielkie dzięki
-
- 50p
W tyle jest dość młody pomidor, stąd być może fotka nieco przekłamuje rozmiary które podałem pod zdjęciem. A który rozmiar Ci nie pasuje?? podaje je z pamięci, ale na pewno nie odbiegają zbyt mocno od dokładnych pomiarów.kanclerz pisze:Opisz dokładniej wymiary tych pęknięć ,bo z fotek wynika co innego
- kanclerz
- 500p
Z pionowym wymiarem ostro przesadziłeś ,lepiej zmierz dokładnie , to ci może ktoś zdiagnozuję to własciwie
-
- 50p
Niestety ale żadnego ostrego przesadzenia nie było - między 3 a 4 cm, w ostateczności 2,5 cm, ale raczej mało prawdopodobne.kanclerz pisze:Z pionowym wymiarem ostro przesadziłeś ,lepiej zmierz dokładnie , to ci może ktoś zdiagnozuję to własciwie
- kanclerz
- 500p
To odwróć sobie te rozwarte usta do poziomu to wyjdzie na to ,że masz łodygi średnicy 3-4 cm