Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

A czy to będzie Sugar Baby? Bo te jedną z trzech odmian, których nasiona miałem pamiętam :) Popołudniu poszukam notatek to dopisze te które również wysiewałem :) Obrazek
Nick1105
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2014, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy można już obcinać pędy nieowocujące i zostawić tylko te, na których są zawiązki? :wink: Bo Marek napisał kiedyś, że zawiązane po 15.08 już raczej nie mają szans...
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Jednak jak to pisałem to przewidywaliśmy dłuższe, gorące lato.. ;:215 A teraz? ;:218 Pogoda się drastycznie zmieniła, za zimno, za mokro.. Pogoda przypomina teraz tamtegoroczny koniec września ;:202 A co do obcinania pędów - nigdy tego nie robiłem :lol: Moje rosną na żywioł :wink:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Heliot pisze:
bologno pisze:Co może być powodem nierośnięcia kawona? Mój zawiązał się około trzy tygodnie temu. Urósł do wielkości bardzo dużego jabłka i od nieco ponad tygodnia ani rusz. Ciągle taki sam wymiar a nic nie zmieniałem w uprawie.
Jaka to odmiana? Może to odmiana Sugar Baby lub jakaś inna z rozmiarów Icebox. Te odmiany rosną właśnie maksymalnie 2-3kg

Odmiana Rosario F1. Rośnie w specjalnie zbudowanym małym tunelu foliowym i na agrowłókninie więc ma nieco cieplej niż temperatura otoczenia. Być może gleba za jałowa faktycznie. Od czasu do czasu podlewam nawozem uniwersalnym do warzyw.

Dziwne że z początku rósł bardzo szybko i momentalnie koniec wzrostu. Chyba że to jakiś "wypierdek" i teraz dojrzewa a większy nie urośnie.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

Mój okaz ma już 14,5 kilo. 8-)
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Patrz, gdyby było cieplej, to już zapewne koło 20 by było ;:215 Kibicuje Tobie wiernie ;:333 Niech rośnie i rośnie :uszy
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

Możliwe że dwa innę go wyprzedzą, już mam w sumie 3 sztuki ponad 10 kilo. Myśle o zapisaniu się do EGVGA.

-- 17 sie 2014, o 20:28 --

A i dziękuję za kibicwanie. :uszy
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Nick1105
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hmm no może jeszcze będzie lato. Pamiętam taką sytuacje 2 lata temu jak było zimno w okolicach właśnie 15.08, a od około 20.08 przyszło ciepło i potem jeszcze było lato, tak więc może tez tak będzie ;:3
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Te słowa, to jak miód dla mnie :) Oby to się potwierdziło, bo jak nie to kiepsko widzę mojego jedynego bruza :|
Nick1105
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To oby nie tylko słowa, ale i rzeczywistość była jak miód ;:138.

Obrazek

Mój największy arbuz ;:138. Zastanawiam się, czy jest już do zerwania- wydaje dźwięczny dźwięk no i ma tą plamę żółtą.

Obrazek

Ale ten ,,wąsik" obok owocu jest zielony...

Obrazek

A to ten mój arbuz z dziurą. Urósł trochę, ale nie zachwyca wielkością, jest dużo mniejszy w porównaniu do tego największego
Obrazek

No i mam jeszcze 2 inne arbuzy wielkości sporego jabłka. No i zawiązało się jeszcze parę młodych okazów teraz. Muszę trzymać kciuki za lato ;:215 , aby zdążyły, ale boje się, że nie dadzą rady :oops:
Nick1105
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A i dodam jeszcze, że mój arbuz nie wydaje żadnych trzasków...
Wiem, że tak przez internet się tego nie odda, ale zrywalisbyscie będac na moim miejscu, czy nie?
Zelazo26
50p
50p
Od: 4 kwie 2014, o 15:34

Post »

Zależności od odmiany trzeba czekać 1,5 nawet czasem do 2 miechów, w tym roku pukam te najstarsze i słaby dają dźwięk, wstrzymam się dla pewności jeszcze kilka dni. Najlepiej to pamiętać który kiedy wyrósł, dziś liczyłem i będzie około 30 arbuzów, dużo małych, kilka średnich i dużych. Było by kilka więcej ale zwierzaki narobiły szkód w ładnych prosperujących okazach, dobrze że w kilku tylko ponieważ wszystkie mogły załatwić.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Ze zdjęcia nie da się wywnioskować, ale najlepiej będzie jak trochę się wstrzymasz :wink:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”