Andrzej, LadyK dziękuję za uwagi. Spróbuję je "ogolić, tylko znajdę w tym gąszczu główny pień. Część liści i tak ma duże zniszczenia bo albo silny wiatr, albo deszcz na zmianę ze słońcem, jakieś robaczki też swoje ślady zostawiły. Jedna pięknie kwitnie, chociaż zaskoczyła mnie w tym roku zmiennością koloru bo dotąd traktowałam ją jako białą, a ona w tym roku przechodzi z białego tuż po otwarciu kwiatu, aż do ciemno łososiowego po jego dojrzeniu.andrzej1050 pisze:Ja zawsze obrywam wszystko co wyrasta pomiędzy liśćmi a pędem do czasu rozwidlenia. A dużych liści poniżej "igreka" zostawiam tylko do czterech - pięciu "pięter". Moja natura była bardzo krótko obcięta a pierwsze 6 kwiatów będzie lada dzień. Zresztą sadzonka robiona jesienią ubiegłego roku zupełnie nie ustępuje starej ( czteroletniej)
Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015/2016
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bea_ta zwróc uwagę na jeszcze jedną istotną rzecz. ( Swoją drogą też dowiedzialam się na forum o tym) a mianowicie na liście. Tam gdzie są asymetryczne roślina będzie wiązać pąki. Asymertia w tym sensie, ze jak spojrzysz na liścia przy jego ogonku to po jednaj stronie listek przy tym ogonku zaczyna się niżej. Sama wczoraj z ciekawości pooglądałam jak to u moich wygląda i faktycznie jedna z najstarszych, którą bardzo mocno przycięłam ma same symertyczne więc jeszcze długo nie zakwitnie. Dotam też ale to tak na marginesie, że dwie najstarsze o wieeeelkich korzeniach mają bardzo ciemne liście, młodsze są bardziej blade. Ktoś tu wsześniej pisał na temat koloru liści i tak mi się przypomniało, może wlaśnie istotne jest jak duża jest roślina i być może lepiej sobie taka starsza radzi jeśli chodzi o pobieranie składników pokarmowych.
Moja różowa w pierwszym roku też kwitła bardziej w kiedunku białego, po prostu się nie wybarwiła prawidłowo może u Ciebie było tak samo.
Moja różowa w pierwszym roku też kwitła bardziej w kiedunku białego, po prostu się nie wybarwiła prawidłowo może u Ciebie było tak samo.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
A moja młoda datura ma symetryczne i niesymetryczne liście, czyli co, na dwoje babka wróżyła?
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
Z tą asymetrią to chyba nie do końca tak jest. W zeszłym roku sprawdzałam czy na gałęziach, na których są pączki mam asymetryczne liście - i były. A potem sprawdziłam gałązki na których pączków nie było i tam tez były asymetryczne liście, chociaż kwiaty się nie pojawiły.
Wczoraj przy obrywaniu buszu z tych naszych szaleńców przyjrzałam się liściom i też są asymetryczne na roślinie, która nie kwitnie. Ale kto je tam wie
Wczoraj przy obrywaniu buszu z tych naszych szaleńców przyjrzałam się liściom i też są asymetryczne na roślinie, która nie kwitnie. Ale kto je tam wie
- LadyK
A to nie wiem, u mnie jak na razie wygląda to prawidłowo tzn. Pąki są tam gdzie asymetryczne liście.
Pozdrawiam Katarzyna
- janek45
Ale pięknie zakwitła. Moja prawdopodobnie ma mieć podobne kwiaty do Twojego, czekam na nie, bo ma już małe pączki.
Ja także chcę pochwalić się pierwszymi kwitnieniami.
Biała podwójna sfatygowana po ulewach a następne pączki dają nadzieje.
Zapach nieziemski.
Biała podwójna sfatygowana po ulewach a następne pączki dają nadzieje.
Zapach nieziemski.
...a po nocy przychodzi dzień Pozdrawiam Hania
- janek45
Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015/2016
Haniu ale przepiękna biel twojej podwójnej datury, ja właśnie poluję na białą. W tym roku kupiłem, miała być biała a jest żółta,
w zeszłym roku wsiałem nasiona białej pięknie urosła przez cały sezon ,zimowała tez ładnie ale za szybko ja wystawiłem na wiosnę i mi padła
Ta kupna żółta od dłuższego czasu kwitnie i puszcza nowe pąki.
w zeszłym roku wsiałem nasiona białej pięknie urosła przez cały sezon ,zimowała tez ładnie ale za szybko ja wystawiłem na wiosnę i mi padła
Ta kupna żółta od dłuższego czasu kwitnie i puszcza nowe pąki.
Janku bardzo dziękuję za pochwałę.
Mam różne gatunki piętrowych ,pełnych i pojedyńczych i kolory.
Czekam z niecierpliwością na nie.Kilka mam z ukorzenionych
badylków,jedną największą taką jak Twoja mam z ub roku i dopiero zaczyna.
Jeszcze żeby aura była łaskawsza.Wiatr dużo mi niszczy bo ogródek młodziutki
i osłoniętych miejsc mało.
Cały czas śledzę wątek datur Widziałam wzloty, upadki i cudeńka.
Twoje tegoroczne są śliczne a z tej ilości kwiatów zapachu zazdraszczam
Mam różne gatunki piętrowych ,pełnych i pojedyńczych i kolory.
Czekam z niecierpliwością na nie.Kilka mam z ukorzenionych
badylków,jedną największą taką jak Twoja mam z ub roku i dopiero zaczyna.
Jeszcze żeby aura była łaskawsza.Wiatr dużo mi niszczy bo ogródek młodziutki
i osłoniętych miejsc mało.
Cały czas śledzę wątek datur Widziałam wzloty, upadki i cudeńka.
Twoje tegoroczne są śliczne a z tej ilości kwiatów zapachu zazdraszczam
- LadyK
Piękne Wasze datury kwitnące.
U mnie ta co jako pierwsza miała zakwitnąć jak pisałam zgubiła pąki teraz rosną nowe zobaczymy jak to będzie. Jest trochę chlodniej, zdrowo u mnie dziś polało a to dla datur lepiej.
Kolejne dwie mają już wielkie pąki ale teżmta co ma mieć piętrowe zgubiła 3 już takie rozwijające się. Zapłaczę się jak się mi zbuntuje. Na razie wygląda tak:
To ma być sunbeam i pewnie będzie bo z tych co spadły miały 4 piętrowe kwiaty.
A tu moja "stara" biała pojedyncza. Ma teraz więcej jak 2 metry. ( Kiedyś jedna z moich rekordzistek osiągnęła ponad 3 metry aż żal, że nie miałam wtedy aparatu).
I jak widać miejsce w lekkim cieniu za krzewem jej służy. Ma ogromne ciemne liście.
U mnie ta co jako pierwsza miała zakwitnąć jak pisałam zgubiła pąki teraz rosną nowe zobaczymy jak to będzie. Jest trochę chlodniej, zdrowo u mnie dziś polało a to dla datur lepiej.
Kolejne dwie mają już wielkie pąki ale teżmta co ma mieć piętrowe zgubiła 3 już takie rozwijające się. Zapłaczę się jak się mi zbuntuje. Na razie wygląda tak:
To ma być sunbeam i pewnie będzie bo z tych co spadły miały 4 piętrowe kwiaty.
A tu moja "stara" biała pojedyncza. Ma teraz więcej jak 2 metry. ( Kiedyś jedna z moich rekordzistek osiągnęła ponad 3 metry aż żal, że nie miałam wtedy aparatu).
I jak widać miejsce w lekkim cieniu za krzewem jej służy. Ma ogromne ciemne liście.
Pozdrawiam Katarzyna
W ub roku pierwszy raz kupiłam małą sadzonkę datury z ciekawości jak to będzie.
Hodowla pospolitej udała się.Z 10cm sadzonki wyrosła do 1,5m w donicy 10l
Zakochałam się w tych roślinach.
Wspomnienie
A tak pokazała się na początku czerwca jednak ulewa i wiatr zniszczyły ją znacznie.
Teraz nabiera mocy zieleni
LadyK Taka wielkość mi się marzy,jednak mieszkam w bloku i pewnie nierealny będzie taki egzemplarz. Cudowna, gratulacje
Hodowla pospolitej udała się.Z 10cm sadzonki wyrosła do 1,5m w donicy 10l
Zakochałam się w tych roślinach.
Wspomnienie
A tak pokazała się na początku czerwca jednak ulewa i wiatr zniszczyły ją znacznie.
Teraz nabiera mocy zieleni
LadyK Taka wielkość mi się marzy,jednak mieszkam w bloku i pewnie nierealny będzie taki egzemplarz. Cudowna, gratulacje
- LadyK
Ja pamiętam, że jak nadeszły przymrozki a ta najwyższa datura kwitła w najlepsze to ją wtachałam do domu na górę po schodach ( nie wiem jak ja to zrobiłam wtedy) i postawiłam w pokoju, górne gałęzie pomalowały mi sufit na zielono bo się nie mieściły ( pokój miał wys 2, 70 m) widok był niesamowity przez kilka dni, bo potem zaczęła gubić liście. Ona nadal jest wysoka ma taki pokrój po prostu, tylko trochę się łysa zrobiła bo w złym miejscu posadziłam, miało tam być zacisznie a okazało się inaczej, wiatr jej liście wytargał. No i nie wiem czy zakwitnie w tym roku.
Pozdrawiam Katarzyna