Uprawa melonów cz. 2
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Melon Junior, czyżby już tak miał rosnąć ? Rośnie w małym foliaku, otwartym z wstawioną rośliną miododajną w słoiku z wodą, więc myślę ,że jakieś skrzydlate tam były.Kręciły się tam murarki.
Chciałem go zapylić manualnie, ale jakoś nie odróżniam ich płci.
Czy na zdjęciu załączonym można stwierdzić co jest co ?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/ob6O ... Y3Y_bQUcJe
Pozdrawiam i proszę o opinię
Chciałem go zapylić manualnie, ale jakoś nie odróżniam ich płci.
Czy na zdjęciu załączonym można stwierdzić co jest co ?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/ob6O ... Y3Y_bQUcJe
Pozdrawiam i proszę o opinię
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Julian Tuwim
Po prawej stronie jest kwiat żeński, pod nim jest mały zalążek melona, kwiatki na cienkich łodyżkach są męskie.
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
Wiem, że małe zawiązki to żeńskie, ale one jakoś za szybko usychają z efektem rosnącego jakby zalążka .
Rozumiem, że jeżeli odwiedził ją owad to może z tego bąbla być melon ?
Dzięki ario za cenną informację, że męskie na cienkiej nóżce .
Rozumiem, że jeżeli odwiedził ją owad to może z tego bąbla być melon ?
Dzięki ario za cenną informację, że męskie na cienkiej nóżce .
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Julian Tuwim
Julian Tuwim
Spróbuj sam zapylić. Zerwij kwiat męski. Oberwij z niego płatki i takim kwiatkiem posmyraj kwiat żeński (ten z zalążkiem melona). Sama w ten sposób pomagam pszczółkom ;)
Miałem kiedyś takiego żółtego marketowego i niestety trochę późno dojrzewa. Pokrzyżował mi się z Emirem wysiewanym co roku z nasion i teraz będę musiał się pozbyć tych późnych krzyżówek.
Zobaczymy, może nie będzie z nim tak źle. Przynajmniej ma już owoce, nie to, co Cantalupo...
Pozdrawiam, Gosia:)
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy Delice de la table musi pachnieć przed zerwaniem? Mój melon z ciemnej zieleni wybarwia się na żółto pomarańczowy. Sam pęd jest praktycznie suchy.
Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tez w tym roku na próbę posadziłem 3 sztuki melona żółtego miodowego z nasion owocu kupionego w markecie (2 w tunelu i 1 w gruncie) i powiem, że całkiem całkiem idzie. Na jednej roślinie są 3-4 owoceGoshia pisze:Mój największy egzemplarz żółtego, marketowego:
To jeden z nich, już całkiem duży, na pewno już ponad 1 kg
A to Piel del Sapo (melon zielony) z nasion przywiezionych z Teneryfy, już drugi rok w uprawie
I faktycznie nie ma tego charakterystycznego zapachu po osiągnięciu dojrzałości - trzeba rwać na czuja, choć wg mnie przybiera wtedy lekko złotawy odcień.
- ASK_anulla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Właśnie zajadam pierwszego Bosmana . Słodki i aromatyczny, ale to mój pierwszy własnoręcznie wyhodowany melon - mogę nie być obiektywna.
Trzy dni temu nic nie wskazywało na rychły zbiór. Wczoraj wieczorem powitał mnie w tunelu słodki zapach, a barwa owocu przełamywała się w kierunku żółci. Dzisiaj lekko go dotknęłam i odpadł od szypułki. Już się cieszę na kolejne.
Trzy dni temu nic nie wskazywało na rychły zbiór. Wczoraj wieczorem powitał mnie w tunelu słodki zapach, a barwa owocu przełamywała się w kierunku żółci. Dzisiaj lekko go dotknęłam i odpadł od szypułki. Już się cieszę na kolejne.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Mój pierwszy melon Frantelupe z gruntu też już zerwany, zaczyna pachnieć i przebarwiać się na żółto, jeszcze czekam z rozkrojeniem
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
Witam!
Czy dojrzewanie melonów zawsze poznaje sie po zapachu, czy też poznać po zmianie koloru.
Pytam bo posadzilem melon żółty z akcji, związał owoce, tylko nie wiem kiedy się je zrywa.
Czy ktoś wie ile mniej-więcej dojrzewa owoc od zapylenia.
Pozdrawiam!
Czy dojrzewanie melonów zawsze poznaje sie po zapachu, czy też poznać po zmianie koloru.
Pytam bo posadzilem melon żółty z akcji, związał owoce, tylko nie wiem kiedy się je zrywa.
Czy ktoś wie ile mniej-więcej dojrzewa owoc od zapylenia.
Pozdrawiam!