Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Czy to jest cukinia? Siałam trzy odmiany z firmowych nasion: Soraya, Astra Polka i Atena Polka. Jedna jest zupełnie inna, kształt ma bardziej dyniowaty, kolor kremowobiały, smak młodych surowych owoców trochę melonowaty, słodkawy (lekko). Czy to jest jakaś ustalona odmiana, czy ktoś pszczółki nie dopilnował?
- Mandolina95
- 100p
- Od: 13 lip 2016, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś na polu znalazłam żółtą cukinie z zieloną końcówką Ogarnęło mnie wielkie zdziwienie, gdyż od lat kabaczki mam w kolorze jasnej i ciemnej zieleni. Ach, te geny!
Pozdrawiam!
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dzisiaj zerwałam pierwsze tapiry z dwóch krzaczków (jakoś nie widać nowych zawiązków, coś leniuchują), w sumie 1,5kg, no i stety-niestety te jaśniejsze sztuki jednak są tapirami a już myślałam że jakaś fajna krzyżówka mi się trafiła, a one tylko słabo wybarwione były .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mandolina95, wszystkie moje Ateny Polki tak wyglądają. Przód, tył i czasami spód wyglądają jak przeszczep z Astry Polki
- Mandolina95
- 100p
Drapichrust, ale u Ciebie jest to krzyżówka tych dwóch? Czy Ateny Polki mają już taki urok? Przyznam się, że nie znam się na odmianach cukinii i nie mam zielonego pojęcia skąd się wzięło to u mnie. Od jakiś 5-6 lat mam te same cukinie i z nich pobieram nasionka na następne lata. Pochodzenia tych pierwszych nasionek nawet nie znam. Zawsze miałam ich pełno i teraz mają różne barwy, ale taką widzę pierwszy raz Mam pewne podejrzenia, że to być może jakaś samosiejka, gdyż nie rośnie regularnie w rządku.
Pozdrawiam!
-
- 100p
Mam cztery krzaki Ateny i na każdym tak rosną, nasiona oryginalne Atena Polka. Patrząc na kształt liści, pokrój rośliny i plennność Astry i Ateny widać, że są blisko spokrewnione.
- Mandolina95
- 100p
Ktoś miał może Atenę Polkę w poprzednich latach? Czy sytuacja była podobna? Może firma nasienna coś spaprała i sprzedała krzyżówkę?
A to moje kolejne oryginały Ciekawe co jeszcze znajdę
A to moje kolejne oryginały Ciekawe co jeszcze znajdę
Pozdrawiam!
-
- 100p
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Witam , mam pytanko , sadziłem żółtą cukinię ( nie pamiętam nazwy ) pierwsze warzywa były żółte , wiatr urwał połowę krzaka i teraz z tych urwanych rosną zielone i jakby grubsze a z reszty roślin nadal żółte o co chodzi ?Proszę o nakreślenie tematu .
-
- 100p
Nowy83, pewnie masz Atenę. Wczoraj zrywałem przerośnięte Ateny i były całe żółte. Za to młode były zielone od spodu i dopiero łapały żółtą barwę. Taki ich urok.
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś mija cztery tygodnie, odkąd zjedliśmy na surowo pierwszą, malutką jeszcze cukinię. Dotychczas z sześciu krzaków zebrałam ponad 11 kg owoców. Mam mix odmian, najlepiej plonują żółte. Zielone coś ostatnio przystopowały, jedna miała mszyce. Chyba zrobię zapasy keczupu na dwa lata i w przyszłym roku zadowolimy się jednym krzaczkiem cukinii, o ile w ogóle jakieś posieję :P
- KornelkowaMama
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:40
- Kontakt:
No to jak się chwalić, to na całego
Ja w tym roku mam 8 krzaczków cukinii (3 żółte ateny polki, 2 zielone astry, 1 zieloną noname, bo na opakowaniu było napisane tylko że zielona, więc może to też astra i 2 które miały być okrągłe tondo di nizza, ale chyba są już pokrzyżowane, bo nasiona od prywatnego sprzedawcy z allegro i są mega wielkie z nich cukinie o raczej gruszkowatym kształcie). Do tego mam dwa krzaczki patisona: 1 sunny delight i 1 polo.
Szczerze to cukinie nam już uszami wychodzą. Moje plony to już około 30kg. Nie wiem dokładnie, bo nie liczyłam na bieżąco, ale było ich już jakieś 50 szt. + 12 patisonów, średnio liczę po 400-500g każda.
A teraz jeszcze pokażę Wam co przegapiłam na krzaczku i odnalazłam dzisiaj Nie wiem jakim cudem można takiego giganta przegapić, tym bardziej że zrywam codziennie, a wczoraj na grilla urodzinowego córki też zrywałam.
Cukinia waży 2kg, talerzyk wytarowałam. Pozostałe trzy czekają na rozdanie albo przerobienie, też ważą razem przeszło 2kg, więc już w tej chwili mam prawie 4,5kg.
Keczup już robiłam, ale zrobię jeszcze podwójną porcję, najwyżej rozdam znajomym po słoiczku, bo zapasy chyba na 5 lat mogę zrobić. Piekę chleb z cukinią i ciasta... macie jeszcze jakieś pomysły co z tym zrobić?
Znajomi i rodzina już też mają dość cukinii
Za rok posadzę dwa krzaczki.
Ja w tym roku mam 8 krzaczków cukinii (3 żółte ateny polki, 2 zielone astry, 1 zieloną noname, bo na opakowaniu było napisane tylko że zielona, więc może to też astra i 2 które miały być okrągłe tondo di nizza, ale chyba są już pokrzyżowane, bo nasiona od prywatnego sprzedawcy z allegro i są mega wielkie z nich cukinie o raczej gruszkowatym kształcie). Do tego mam dwa krzaczki patisona: 1 sunny delight i 1 polo.
Szczerze to cukinie nam już uszami wychodzą. Moje plony to już około 30kg. Nie wiem dokładnie, bo nie liczyłam na bieżąco, ale było ich już jakieś 50 szt. + 12 patisonów, średnio liczę po 400-500g każda.
A teraz jeszcze pokażę Wam co przegapiłam na krzaczku i odnalazłam dzisiaj Nie wiem jakim cudem można takiego giganta przegapić, tym bardziej że zrywam codziennie, a wczoraj na grilla urodzinowego córki też zrywałam.
Cukinia waży 2kg, talerzyk wytarowałam. Pozostałe trzy czekają na rozdanie albo przerobienie, też ważą razem przeszło 2kg, więc już w tej chwili mam prawie 4,5kg.
Keczup już robiłam, ale zrobię jeszcze podwójną porcję, najwyżej rozdam znajomym po słoiczku, bo zapasy chyba na 5 lat mogę zrobić. Piekę chleb z cukinią i ciasta... macie jeszcze jakieś pomysły co z tym zrobić?
Znajomi i rodzina już też mają dość cukinii
Za rok posadzę dwa krzaczki.