Identyfikacja larw, chrząszczy i... innych
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 sty 2015, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co to jest?
Witam, dostrzegłem na moim pieprzu, na łodygach takie o to "plamy"
Z początku myślałem że roślina chce wypuścić korzenie gdyż gałązką leżała na parapecie, a znalazłem to akurat tylko na tej jednej... Jednak jak się przyjrzałem temu bliżej to zaczęło to odpadać. Gdy się to ściśnie to normalnie z tego wypływa "coś"... Tak jakby to był jakiś kokon larwy... Reszta na poniższych zdjęciach...
Oczywiście pytanie brzmi czym to jest? Może ktoś z was się z tym spotkał, próbowałem tego szukać w google ale ciężko...
Z początku myślałem że roślina chce wypuścić korzenie gdyż gałązką leżała na parapecie, a znalazłem to akurat tylko na tej jednej... Jednak jak się przyjrzałem temu bliżej to zaczęło to odpadać. Gdy się to ściśnie to normalnie z tego wypływa "coś"... Tak jakby to był jakiś kokon larwy... Reszta na poniższych zdjęciach...
Oczywiście pytanie brzmi czym to jest? Może ktoś z was się z tym spotkał, próbowałem tego szukać w google ale ciężko...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 sty 2015, o 14:20
Re: Co to jest?
Ooo to jest chyba to! Dzięki wielkie, dam znać czy udało mi się tego pozbyć;)
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Re: Identyfikacja larw, chrząszczy i... innych
Tu masz szkodniki z pułapek.
Kod: Zaznacz cały
https://zodr.pl/download/ekologia/EMZowoce.pdf
Dzięki za link. Jedyne co udało mi sę rozpoznać to kilka sztuk owocnicy jabłkowej. Czyli reszta to "zwykłe" muszki? Nieszkodliwe?
- Robert40
- 100p
- Od: 24 kwie 2012, o 00:47
Pomarańczowe owady na ziemniakach.
Nie mam pomysłu co to jest... bardzo szybkie, wprost rozbiegane- długość około 1,5 mm więc malutkie, nie wiem czy larwy czegoś czy co, widzę pierwszy raz na oczy...Są na kilku roślinach, częściowo osypują się z liści na podłoże. I nie wiem- szkodnik czy nie szkodnik? Może Ktoś podpowie co to może być? Z góry dziękuję
Pozdrawiam Robert
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2020, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Robaki w domowym wermikompoście
W domowym wermikompoście zelęgły mi się robaki. Malutkie (mniej niż 0,5 mm), jest ich mnóstwo, bardzo szybko biegają i składają mnóstwo jajeczek (zdjęcie). Pytałam w internetowym sklepie ogrodniczym z naturalnymi środkami ochrony roślin i tamtejszy fachowiec powiedział, że 'jeszcze z takimi nie walczył', więc spodziewam się, że to nie jest nic typowego. Najbardziej interesuje mnie czy szkodzą dżdżownicom. Może ktoś tutaj coś podpowie?
A tu wspomniane jajeczka robaka (te malutkie, prawie niewidoczne gołym okiem) i te większe to jakieś późniejsze stadium chyba.
Będę wdzięczna za pomoc, bo rozłażą mi się po łazience no i co gorsza mogą źle robić dżdżownicom
-- 24 maja 2020, o 12:00 --
Mam też filmik, na którym widać jak szybko biegają, ale tu nie mogę załączyć.
A tu wspomniane jajeczka robaka (te malutkie, prawie niewidoczne gołym okiem) i te większe to jakieś późniejsze stadium chyba.
Będę wdzięczna za pomoc, bo rozłażą mi się po łazience no i co gorsza mogą źle robić dżdżownicom
-- 24 maja 2020, o 12:00 --
Mam też filmik, na którym widać jak szybko biegają, ale tu nie mogę załączyć.
Dzień dobry
Czy ktoś pomoże w identyfikacji?
1. Tu są jakieś jaja pod liściem pomidora, znalazłem tylko w jednym miejscu.
2. A takie robaczki od niedawna spacerują w pobliżu moich pomidorów głównie.
teraz widzę że zdjęcia tych robaczków słabe, jak się nie uda rozpoznać to zrobie nowe następnym razem.
będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
Czy ktoś pomoże w identyfikacji?
1. Tu są jakieś jaja pod liściem pomidora, znalazłem tylko w jednym miejscu.
2. A takie robaczki od niedawna spacerują w pobliżu moich pomidorów głównie.
teraz widzę że zdjęcia tych robaczków słabe, jak się nie uda rozpoznać to zrobie nowe następnym razem.
będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
Tygrzyk paskowany