Wszystko o pomidorach cz. 12
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Przed położeniem agrotkaniny zagrabiłam pas pomiędzy rzędami pomidorów takim zmyślnym narzędziem żeby zruszyć i napowietrzyć glebę. Byłam zdziwiona,że przez 4 tygodnie nie wykiełkowały żadne chwasty, w dwóch miejscach wylazł wątły powój. Susza ma jednak i dobre strony.
Maraga, już położone, słucham się praktyków.
Maraga, już położone, słucham się praktyków.
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Czy liście pokryte przez mszyce mazią się usuwa czy zostawia na krzaku?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pytanie dodatkowe,jaki kolor mają młode liśce ?meteser pisze:Witam
Moim pomidorom (w tunelu foliowym) bardzo mocno skręcają się górne młode liście (całe) jak baranie rogi i są twarde i sztywne,
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolor... taki jak stare, może troszkę jaśniejsze...
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- Agula1985m
- 200p
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rosną jak szalone!Agula1985m pisze:Moje pomidory-postępy:
Widzę szklarnię z poliwęglanu. Mam zamiar również sobie taką sprawić. Jak się sprawuje? Jak trzyma temperatury w nocy i jak się nagrzewa w słoneczny dzień, bo chyba widzę poustawiane świeczki do dogrzewania?
- Agula1985m
- 200p
Sprawuje się jak na razie dosyć dobrze,ale ciasno...jak już to kup sobie większą. Ja chciałam zrobić ze starych okien ale w tym roku nie wyszło.będę miała problem z wysokoscią jak pomidory urosną bo szklarenka ma 210 cm w szczycie.
Co do świeczek to dziś zapaliłam bo wczoraj powiało chłodem i robilam oprysk na mszyce wiec okienko było uchylone.Poza tym papryczkom brakowaloby ciepła. Wolę dmuchać na zimne. Szklarenka nagrzewa sie szybko.jak były temperatury ok.27 to w środku prawie 40. Dodam że ścianki mają 4mm a szklarenka przymocowana do cegieł. Minus: obawiam się o aluminiowy stelaż bo sznurki na nim zamocowane więc obstawiam wyginanie pod wpływem ciężaru owoców. Czas pokaże.
Pozdrawiam
Co do świeczek to dziś zapaliłam bo wczoraj powiało chłodem i robilam oprysk na mszyce wiec okienko było uchylone.Poza tym papryczkom brakowaloby ciepła. Wolę dmuchać na zimne. Szklarenka nagrzewa sie szybko.jak były temperatury ok.27 to w środku prawie 40. Dodam że ścianki mają 4mm a szklarenka przymocowana do cegieł. Minus: obawiam się o aluminiowy stelaż bo sznurki na nim zamocowane więc obstawiam wyginanie pod wpływem ciężaru owoców. Czas pokaże.
Pozdrawiam
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Deszczówka w wannie mi zakwitła na czerwono, czy taką wodą można podlewać pomidory??
-
Wygląda na to,że masz pierwszą plagę egipską Jeśli to bruzdnice (takie algi) ,to może to być niebezpieczne dla zdrowia.Produkują silną toksynę.
-
Jaka jest temperatura w dzień a jaka w nocy?.
Szczerze mowiac to dokładnie nie wiem, ale przy ostatniej pogodzie w dzien pewnie kolo 30-35 stopni moze byc (drzwi otwarte z dwoch stron na przeszczal). Na noc drzwi zamykane (wiem, ale nie przegadam mojemu tacie) wiec pewnie spada temperatura do 10-12 bo ostatnio w dzien goraco a noce chlodne.
- farmer123
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy wszystkie odmiany pomidorów wytwarzają kwiat staśmiony ?