Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Pięknie kolorowo u Was. Moja wangaparaoa też jest śliczna, ale bardzo jednostajnie "niebieska". Nie poszalała też, z czterech krzaczków jest 12 owoców plus dwa zawiązki tygodniowe. Dorosłe ścięte, maluchy zostawiam. Może pogoda pozwoli im podrosnąć
Pozdrawiam
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
dsk121 Według mnie to dynia Bambino albo jakaś krzyżówka. Nasiona były czyste odmianowo?
Pozdrawiam Marcin
Nie wiem niestety nic na ten temat.marcin10312 pisze:dsk121 Według mnie to dynia Bambino albo jakaś krzyżówka. Nasiona były czyste odmianowo?
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Za to w środku jest intensywnie żółta, co pięknie kontrastuje z szarą skórką. I w smaku znakomita.W ubiegłym tygodniu testowałam pierwszy egzemplarz w formie kotletów dyniowych. Smak oprócz kasztanowego ma też nuty owocowe.Aquaforta pisze: Moja wangaparaoa też jest śliczna, ale bardzo jednostajnie "niebieska".
Plenność podobna jak u Ciebie. Na jednym krzaku 3 sztuki, na drugim cztery.
Pozdrawiam
Bea
Bea
Jednak wstrzymałam się z wycinką dyń, noc była znośna, a dzień ciepły i ma być u mnie ocieplenie. Więc niech sobie królewny i kopciuszki jeszcze nabierają mocy na polu.
Gdy ktoś mi powie, że dynie o tej porze już nie rosną, to odpowiem: owszem, rosną! i zmieniają kolor. Wyrzucona jakiś miesiąc temu na kompost, ucięta, zbędna gałązka dyni, ni stąd ni zowąd się ukorzeniła, zakwitła i szybciutko zawiązała 3 owoce. Największy miał w sobotę wielkość grejpfruta, a we wtorek sporej hokkaido, i wyraźnie żółcieje. Wiadomo, że nie zdąży dojrzeć, ale nadal rośnie.
Gdy ktoś mi powie, że dynie o tej porze już nie rosną, to odpowiem: owszem, rosną! i zmieniają kolor. Wyrzucona jakiś miesiąc temu na kompost, ucięta, zbędna gałązka dyni, ni stąd ni zowąd się ukorzeniła, zakwitła i szybciutko zawiązała 3 owoce. Największy miał w sobotę wielkość grejpfruta, a we wtorek sporej hokkaido, i wyraźnie żółcieje. Wiadomo, że nie zdąży dojrzeć, ale nadal rośnie.
Jaka temperatura jest minimalna dla dyń, by nie zmarzły? Chciałabym trzymać je jak najdłużej, ale żeby ich nie stracić.
Pozdrawiam, Gosia:)
Zero stopni
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
Melonowa żółta nadaje się na zupę? Cze lepsza będzie Baby Bear?
Pozdrawiam Marcin
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy w temp około 10-15 stopni dynie przezimują?
Jak długo wytrzyma w takiej temp dynia przekrojona?
Jak długo wytrzyma w takiej temp dynia przekrojona?
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Zależy od wilgotności powietrza, im mniejsza tym lepiej. Jeśli jest to np wilgotna piwnica to będą pleśniały.
Rozkrojona dynia kilka dni w lodówce może leżeć.
Urszula, jak na pierwszą uprawę to ładny zbiór. Tylko uważaj- dynie uzależniają W przyszłym roku będziesz mieć więcej
Rozkrojona dynia kilka dni w lodówce może leżeć.
Urszula, jak na pierwszą uprawę to ładny zbiór. Tylko uważaj- dynie uzależniają W przyszłym roku będziesz mieć więcej
Pozdrawiam
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Ja tak kiedyś zrobiłem, dynie były w wilgotnej piwnicy i wszystkie zgniły