Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Więdnie góra krzaka pomidorów
A jak przygotowałeś ziemię? Nie używałeś jakichś środków chwastobójczych. W ubiegłym roku podobnie wyglądały pomidory mojej sąsiadki, która używała roundupu w celu odchwaszczenia ziemi przed postawieniem folii. Sama zorientowała się o co chodzi, bo była to tylko połowa namiotu.
Dorota
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Aria możesz uzasadnić skoro napisałem czym były podlewane itp ? Nie bardzo rozumie, tą kwestię że nie nadają się do spożycia.aria pisze:Maciek555, pomidorków z tych krzaków nie dawaj do jedzenia dzieciom, a najlepiej nikomu, szkoda zdrowia.
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
Aria pewnie pomyliła Twój post z postem Adama, ale pewny nie jestem. Swoje przyszłe pomidorki jak najbardziej możesz jeść ;)maciek555 pisze:Aria możesz uzasadnić skoro napisałem czym były podlewane itp ? Nie bardzo rozumie, tą kwestię że nie nadają się do spożycia.aria pisze:Maciek555, pomidorków z tych krzaków nie dawaj do jedzenia dzieciom, a najlepiej nikomu, szkoda zdrowia.
-- 8 cze 2017, o 14:46 --
Adam , a może żreją je jakieś szkodniki, bo brakuje kawałków liści ?Adam11 pisze:Nie używałem . Ziemia pochodzi z nieużytku ( z głębszej warstwy jakieś 20 cm od powierzchni dookoła są inne działki używają tych środków wszelkiej maści może rzeczywiście w ziemi z której korzystałem coś zostało, ale sam bezpośrednio w foli nie używałem na tą ziemię środków chwastobójczych ) Ale z drugiej strony wyczytałem na tym forum że:, po drugiej stronie foli mam szczypiorek , koperek , ogórek i takie tam i nic nie dzieje , rośnie normalnie .Skoro coś się dzieje z ziemia , to zastanawiam się jak pomóc tym pomidorom ? może da się coś zrobić , przecież całkowicie nie uschły-roundap działa tylko na zielone części roślin, które zostały pokryte cieczą, nie działa na zdrewniałe części roślin, nie działa również na nasiona, w tym nasiona chwastów licznie zgromadzonych w każdej glebie.
Andrzej
- Saute
- 200p
Jak to jest tylko na starych liściach, to się nie przejmuj. Zwijanie się może być przyczyną zbyt suchego podłożaswatka5 pisze: Czy ktoś wie czy to brak wapnia czy magnezu że dolne liście się tak zwijają i są żółte
Andrzej
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Pomóżcie mi zdiagnozować problem na 3 pomidorach rosnących pod folią. Mają pozwijane wierzchołki, które zaczynają robić się żółte co widać na zdjęciach. Obok rosną inne odmiany i nie mają takich objawów - wyglądają zdrowo. Czy to może być problem z żelazem?
Pozdrawiam Krzysiek
czym pryskać na mszyce mam??
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mszyce w pomidorach nie gustują, co najwyżej mogą przysiąść dla odpoczynku. Wyluzuj.
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karolcia pisze:Komunikat aktywny dla Krakowa na ZZ.
Czy mnie się wydaje, czy cuś wcześniej w tym roku Królowa nas odwiedza?
- Saute
- 200p
Faktycznie, ale chyba trochę za wcześnie na ZZ, przecież jeszcze krzaczki ziemniaków małe
Andrzej
witam
Mam pytanie.
Albo mi się wydaje albo faktycznie tak jest, że dolne liście tak jakby się "opuściły". Mają niski kąt nachylenia. Są skierowane w dół. Czy to możliwe? Coś im nie pasuje?
A drugie pytanie. Jak wy sprawdzacie, że jest aktywny komunikat zz w danej miejscowości? Wchodzę na tę stronę ale nie widzę możliwości sprawdzenia tego. Może że korzystam na telefonie?? Czy to nie ma nic do tego?
Mam pytanie.
Albo mi się wydaje albo faktycznie tak jest, że dolne liście tak jakby się "opuściły". Mają niski kąt nachylenia. Są skierowane w dół. Czy to możliwe? Coś im nie pasuje?
A drugie pytanie. Jak wy sprawdzacie, że jest aktywny komunikat zz w danej miejscowości? Wchodzę na tę stronę ale nie widzę możliwości sprawdzenia tego. Może że korzystam na telefonie?? Czy to nie ma nic do tego?