Błażej,
Zabezpieczasz poletko z bobem przeciwko ptactwu ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Błażej,
Zabezpieczasz poletko z bobem przeciwko ptactwu ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Raczej bób atakuje u mnie tylko mszyca, a ptaki nie stanowią jakiegoś zagrożenia dla bobu. Uprawiam go właśnie ze względu na to, że nie musze się przy nim zbytnio bawić i rośnie praktycznie samopas. Jedynie co, to jest jeden oprysk Mospilanem jak zwiększa się nasilenie mszycy podczas kwitnienia.
Elegancko to ile sadzonek masz przygotowanych do wsadzenia ? I jeszcze chciałam zapytać co widać w tle za bobem ?
A u nas jest tak zimno, że ten zasiany bezpośrednio do gruntu mimo, że przykryty agrowłókniną, DOPIERO! zaczyna się pokazywać, po 4 tygodniach. Chyba że to normalne o tej porze roku ?
Do wysadzenia zostało jeszcze ok. 30 pierścieni (w większości po 2 sadzonki) co powinno wystarczyć na 1 rząd dł. 5-6 m. Uznałem, że przy 3 rzędach bobu rośliny miałyby za gęsto i stąd za 2 rządkami bobu widać rządek zielonego groszku.
Dosiewałeś dodatkowo nasiona bobu bezpośrednio do gruntu?
Pozdrawiam, Mirek
To już będziesz miał Przemku troszkę tego bobu! A planujesz jeszcze dosiewać na późniejszy zbiór ? Błażeju, a czemu służy taki rowek między sadzonkami? Na wodę ?
BobejGS pisze: ↑2 kwie 2023, o 21:31
Dosiałem cztery rządki bobu wprost do gruntu, w nowym miejscu gdzie likwiduje perzowisko.
W najbliższą środę też planuję dosiać bób
Pozdrawiam, Mirek