Pomidorki koktajlowe - 1cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gosiejka
100p
100p
Od: 22 maja 2008, o 21:52

Post »

Kochani, przepraszam za tak długą nieobecność ale coś mi w ogóle nie działało forum od kilku dni.

Słuchajcie, te astry i te pomidorki mają już jakiś miesiąc :roll: . Nie rosną wcale. Trwają. Wkurzyłam się i wysiałam teraz bezpośrednio do gruntu nasiona - jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Asterki przesadzę lada moment. Mam już kilka na działce i po dłuuugiej walce o życie /strasznie były wiotkie po sadzeniu i uprawie w domu/, nareszcie się wzmocniły, zmężniały i chyba lada moment ruszą z kopyta. A tak w ogóle, to chyba źle je posadziłam /za płytko/ i długo leżały bidulki. Teraz ta łodyżka wreszcie stwardniała /po kilku tygodniach w gruncie/. Natomiast pomidorki to jakiś totalny dziwoląg. Chyba też je do gruntu wsadzę i zobaczymy co będzie. MagdoMisiu, nie wiem jaka to odmiana, bo wyrzuciłam opakowanie po posianiu nasion :(. Kozulko, pewnie masz rację z tym nawożeniem. Nie mam na razie żadnego nawozu pod ręką. Muszę jakiś kupić. Co polecacie jako nawóz "do wszystkiego'?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wybór nawozów do pomidorów o podobnym składzie jest duży i dużo jest bardzo dobrych . Taniej wychodzą sypkie niż płynne , bo są bardziej skoncentrowane .
U siebie karmię kwiatki nawozem do pomidorów (Kristalon , nie pamiętam teraz który ) z bardzo dobrym skutkiem . W zależności od potrzeb dodaję lub nie saletrę wapniową , albo amonową . Do kwiatów idzie tego po pół łyżeczki do 5 l wody , pomidor potrzebuje łyżkę na 5 l wody . Jedno i drugie dopóki jest głodne można a nawet trzeba nawozić dwa razy w tygodniu , potem raz w tygodniu .
W ziemi jeśli była wcześniej dobrze przygotowana , pomidory trzeba zacząć nawozić od początku kwitnienia 3 grona .Gdybyś dokarmiła od razu , od razu też by wystartowały .

Pozdrawiam , kozula .
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Józefie- ja pierwszy raz posiałam pomidorki koktajlowe, wzeszło okolo 40 sztuk, popikowałam , podrosły i 28 oddałam tesciowi do szklarni, 3 szt. dostała koleżanka a sobie zostawiłam i posadziłam 12 sztuk. a co tam - niech sobie rosną :)

ARABELLKO- ja tez pierwszy raz bawię się z pomidorkami koktajlowymi, jak na razie rosną i kwitną ale owocow nie widzę jeszcze.

pozdrawiam

Ewa
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo mam nadzieję,że coś nam urośnie :D
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Ja też pierwszy raz wysiewałam pomidorki, na razie są ładne, coraz więcej kwiatów otwierają, ale zawiązków owoców na razie nie widzę. Oby coś z nich było :)
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Witam

ARABELLO-
Katrina 26-

Coś na pewno urośnie, musimy poczekać po prostu, dbać,podlewac , nawozić a na pewno się odwdzięczą owocami :wink:

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

To życzę wam kobitki powodzenia :D
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Moje koktajlówki Cherry i koralik będą kwitły.....rosną w donicach, jak co roku.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Tess jak prowadzisz pomidorki Chery? czy usuwasz wilki czy pozwalasz spokojnie im rosnąć , w tym roku mam je po raz pierwszy i nie zabardzo wiem jakich zabiegów potrzebują aby były ładnie ukształtowane z dużą ilością owoców , bo to najbardziej cieszy oko.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Ja dziś zauważyłam chyba pierwszy zawiązek pomidorka na koraliku :)
Obrazek
Mysikrólik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 sty 2009, o 17:07

Post »

moje pomidorki koktajlowe maja zawiązki owoców /koralik/ Siałam je wcześnie , tak koło 14 lutego, tylko bardzo późno mi wyszły, bo chyba było im za zimno. Ale za to jak wyszły to chyba co do jednego ziarenka:). teraz czekam aż się zaczną czerwienić :P Wiecie może na jak długo mam się uzbroić w cierpliwość. Dodam, że to moja pierwsza uprawa samodzielna. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

A to moje koraliki. Jedne małe a inne wyciągnięte, ciekawa jestem co z nich będzie.

Balkoni red:

Obrazek Obrazek

koralik:

Obrazek

micro tom:

Obrazek Obrazek

mini bell:

Obrazek
Mirena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2009, o 05:33

Koktailowe maskotki

Post »

Witam serdecznie. Po raz pierwszy zostałam obdarowana sadzonkami pomidorków do uprawy doniczkowo-balkonowej. Nic na ten temat nie wiem, a chciałabym nie popełniać głupstw. Widzę, że pierwsze dwa, trzy błędy już zrobiłam - posadziłam pomidorki zbyt płytko i nie dałam pod korzenie nawozu (też go dostałam, naturalny, w formie zasuszonych kulek). I jeszcze to, że zostawiłam je na noc na balkonie (zmokły, jeden pomidor wygląda marnie, a wszystkim pożółkły liścienie).
Proszę, podpowiedzcie mi - czy je jeszcze raz wyjąć z ziemi, uzupełnić ten obornik (ile go dać?) i wsadzić ponownie aż pod same liścienie, czy zostawić tak jak są (liścienie dwa cm od gruntu)? :?: Zostawiać je na noc na balkonie, czy ciągle jeszcze nie? Podlewać codziennie, czy umiarkowanie? Zasilać je czymś dodatkowo, czy tylko te kulki pod korzenie? Chronić przez deszczem, czy zostawić sprawę naturze? Balkon mam południowo- wschodni. ;:88
aha i jeszcze jedno - na zdjęciach widzę roślinki w normalnych małych doniczkach, w opisach znalazłam, że doniczki muszą być wielkie (ponad 30 cm średnicy). Oj, gubię się - podobno pomidory nie lubią naruszania korzeni (?) Moje doniczki mają dwadzieścia cm średnicy i posadziłam w nich po jednej roślince. Czy to im wystarczy, czy czeka mnie jeszcze jedno przesadzanie?
Normalna ze mnie "tabula rasa". Proszę ekspertów o odpowiedzi na te moje pytania ;:14 ;:14 ;:14 Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Hej Mirena! :)

Możesz je jeszcze raz przesadzić trochę głębiej - uważając, żeby nic nie zrobić korzeniom i przy okazji nasypać na dno doniczki garstkę tego nawozu i wymieszać go z ziemią - a dopiero na to wymieszane wsadzić sadzonkę. Doniczka musi być spora jeśli chcesz wyhodować dużą ilość pomidorków. Proponuję też kupić w sklepie nawóz Florovit (on jest na bazie roślinnej) i tym nawozem podlewać roślinki raz na 10 dni rozcieńczając 1 łyżeczkę 2 litrami wody. Nie używaj nawozu uniwersalnego do kwiatów (przezroczystego) bo nim możesz popalić pomidorki. Liścienie mają prawo pożółknąć a w konsekwencji opaść, bo ich rola się skończyła wtedy kiedy zaczęły pojawiać się na sadzonce liście właściwe. Możesz je śmiało zostawiać na noc na balkonie - bo już groźba przymrozków minęła. Myślę, że jak roślinki będą regularnie podlewane i wspomagane Florovitem to 20 cm doniczka powinna wystarczyć. Ja swoje mam posadzone w podobnych. I co ważne - z tym podlewanie Florovitem to się wstrzymaj jakiś czas, póki roślinka będzie miała obornik. Możesz tym rozcieńczonym nawozem też spryskiwać liście - najlepiej wieczorem, kiedy nie ma już bezpośredniego słońca.

I na koniec - nie martw się że na razie nic nie wiesz - tutaj większość tak zaczynała...

Pozdrawiam - i życzę dużej ilości pomidorków! :)
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Magdo

ale można tez podlewać substralem magiczna siła do pomidorów, ja raz na tydzień podlewam tym nawozem i jak na razie jest dobrze.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”