Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie
Re: Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie
Czy mogę już przesadzić krzewy czarnej porzeczki? Czy jeszcze poczekać, żeby nie zaszkodzić przyszłej wegetacji?
-
- 100p
- Od: 26 cze 2015, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam,
chciałbym posadzić jeden krzew czarnej porzeczki.
Mam zamiar pobrać cztery sztobry i wsadzić je razem w miejsce docelowe.
Czy mogą rosnąć wszystkie razem?
chciałbym posadzić jeden krzew czarnej porzeczki.
Mam zamiar pobrać cztery sztobry i wsadzić je razem w miejsce docelowe.
Czy mogą rosnąć wszystkie razem?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Można, musisz jednak pilnować, żeby się taki krzew nadmiernie nie zagęścił bo będzie problem z chorobami i zbiorem. Poza tym to jednak 4 krzewy, które wzajemnie będą konkurować o wodę i papu. Ja wolę mieć 4 jednosztobrowe. Lepsza zdrowotność, lepsze plony i łatwiej ogarnąć.
Re: Porzeczki -sadzenie,cięcie,nawożenie itp
Wczesną wiosną jednoroczny pęd należy przygiąć do ziemi i przymocować drutem wygiętym w kształcie odwróconej litery U. Następnie należy go obsypać 10 cm warstwą ziemi. Koniec pędu z dwoma oczkami ma wystawać z ziemi. Nad drutem układa się cegłę lub ciężki kamień. Sadzonka jest gotowa po roku.marunia pisze: dużą porzeczkę czerwoną chciałbym ją jakoś rozmnożyć
Porzeczki rozmnaża się też przez sadzonki zdrewniałe, sadzonki zielne. Można też obsypać krzak ziemią pozostawiając na pędach po kilka oczek nad ziemią. Za rok odkopać, odciąć pędy i wsadzić na docelowe miejsce.
Sadzonki zdrewniałe wycina się z pędów po zakończeniu wegetacji. Powinne mieć długość 15-20 cm i grubość 1 cm. Dolne cięcie powinno być tuż pod pąkiem. Cięcie górne powinno być skośne między pąkami. Wiosną po włożeniu do ziemi jeden pąk powinien być nad ziemią. Ziemia powinna ściśle przylegać do sadzonki.
Sadzonki zielne pozyskuje się w czerwcu. Sadzonka zielna ma 10 cm. Dolny liść należy usunąć. Sadzonkę zielną wsadzoną do ziemi w cieniu należy przykryć słoikiem.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Wygląda na białą plamistość liści porzeczek.
Odnośnie twojego wcześniejszego pytania o cięcie - wytnij najstarsze, czyli najgrubsze pędy. Porzeczka czerwona najlepiej owocuje na pędach 3- i 4-letnich, czarna na 2- i 3-letnich, im bardziej wiekowe pędy, tym plonowanie jest słabsze. Krzewy wyglądają na trochę zbyt bardzo zagęszczone. Cięcie przerzedzające da szansę rozwoju nowym pędom, które będą owocowały w przyszłych latach, poprawi cyrkulację powietrzną oraz dostęp światła do pędów.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Możesz. Jesień to dobra pora na przesadzanie i rozsadzanie.mirka2 pisze:Czy mogę już przesadzić krzewy czarnej porzeczki? Czy jeszcze poczekać, żeby nie zaszkodzić przyszłej wegetacji?
- Emi22
- 200p
- Od: 12 cze 2016, o 09:34
dziadek22 pięknie dziękuję za info w wątku -> odnośnie rozmnażania krzaczków.
Pozdrawiam!!
Pozdrawiam!!
Re:
Porzeczki czerwone i białe obficiej owocują w postaci krzaczastej. Krzaki też dłużej żyją niż formy pienne.
Kup takie które nie wymagają oprysków.
Z czerwonych nie pryskałem nigdy Jonkheer van Tets (wczesna) Holenderskiej (średnio późna) i Macherauchs Rote Spatlese (bardzo późna).
Jak się je posadzi w żyznej ziemi, na słonecznym stanowisku i odpowiednio nawozi i tnie to same się bronią przed chorobami i szkodnikami. W rzędzie sadzi się je co co najmniej 1 metr.
Moja porzeczka białą NN dostałem jako ukorzenioną gałązkę od sąsiada przed 30 laty.
Kup takie które nie wymagają oprysków.
Z czerwonych nie pryskałem nigdy Jonkheer van Tets (wczesna) Holenderskiej (średnio późna) i Macherauchs Rote Spatlese (bardzo późna).
Jak się je posadzi w żyznej ziemi, na słonecznym stanowisku i odpowiednio nawozi i tnie to same się bronią przed chorobami i szkodnikami. W rzędzie sadzi się je co co najmniej 1 metr.
Moja porzeczka białą NN dostałem jako ukorzenioną gałązkę od sąsiada przed 30 laty.
-
Bardzo cenne spostrzeżenie , szkoda że nie całkiem prawdziwe.Porzeczki czerwone i białe obficiej owocują w postaci krzaczastej. Krzaki też dłużej żyją niż formy pienne.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=98
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... A#p5184629
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... A#p5267160
Mógłbyś szerzej wyjaśnić dlaczego zdanie "Porzeczki czerwone i białe obficiej owocują w postaci krzaczastej." nie jest całkiem prawdziwe?kaLo pisze:Bardzo cenne spostrzeżenie , szkoda że nie całkiem prawdziwe.Porzeczki czerwone i białe obficiej owocują w postaci krzaczastej. Krzaki też dłużej żyją niż formy pienne..
Mógłbyś szerzej wyjaśnić dlaczego zdanie "Krzaki też dłużej żyją niż formy pienne." nie jest całkiem prawdziwe?
-
Sorki, zagalopowałem się , miałem na myśli szpaler, takie zboczenie szpalerowe
.Proszę moderację o usuniecie głupot, które napisałem.FORMY PIENNE,JA UŻYWAM EUFEMIZMU "SZCZEPIONE", FAKTYCZNIE SĄ DO NICZEGO I SZKODA NA NIE KASY. JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM ZA POMYŁKĘ.

Z mojej strony nie ma sprawy. 

Jaka to jest odmiana?
-
Nie mam pojęcia. Rosną w szpalerze w rozstawie 50 cm, puszczone na dwa kilkuletnie pędy owocujące.
Mam też ładną białą, najprawdopodobniej Blanka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p5615190
Mam też ładną białą, najprawdopodobniej Blanka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p5615190