Pomidory olbrzymy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory olbrzymy

Post »

Dzięki Elaos za odpowiedź.
To może oznaczać, że albo ja coś mocno schrzaniłam albo mamy dużo chorób w okolicy i sobie ani ja ani pomidory nie radzimy, albo wszystko na raz.
Spróbuję za rok dać szansę tej odmianie, tylko tym razem lepiej wybiorę miejsce moim krzakom i posadzę w zdecydowanie mniejszym zagęszczeniu.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Warto spróbować jeszcze raz. Ja tak miałam z pomidorem Gigant 32 Novikowa. Do gigantów mu wprawdzie daleko, ale w tamtym roku pięknie owocował aż do późnej jesieni, zlikwidowałam go jako ostatniego i oczywiście pobrałam nasiona. W tym roku krzaczek niepozorny z trzema pomidorami. poprzednio rósł w wejściu do foliaka in łapał słońce, teraz w środku i może to miało wpływ.
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A może to zależy od stanowiska? Ja miałam 2 krzaczki Tomande w tym roku, jeden w gruncie i jeden w tunelu i oba były kiepskie. Z moich notatek wynika, że od początku gorzej rosły. Smakiem też mnie nie powaliły. Widocznie coś im u mnie nie pasuje. Raczej więcej ich nie wysieję. Mam za mało miejsca, albo za dużo odmian do wypróbowania.
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonaceae,
moje tomande rosną na pewno na złym stanowisku - wepchnęłam je pomiędzy kępy floksów, zapomniawszy, że te kwiaty koło czerwca stają się wybujałe i wszystko zasłaniają, w dodatku częstując wszystko wokół szarą pleśnią i innymi chorobami grzybowymi. Wsadzić pomiędzy nie pomidory to jak skazać je od urodzenia na powolną agonię. Nie wiem, jak tomande poradziłyby sobie na stanowisku słonecznym, posadzone w dużych odstępach i przy porządnym palu (tak tak, nie paliku). Spróbuję jak smakuje ten jeden dyndający pomidor (ostatnio znalazłam w gąszczu floksów jeszcze dwa mniejsze) i zdecyduję, czy dobry czy niedobry.
Karmione oczywiście były i podlewane co kilka dni, ale głownie szły na wysokość, żeby te nieszczęsne floksy prześcignąć. Ale widzę, że w podobnych warunkach inne odmiany radzą sobie wyśmienicie, ale tomande do d...
W przyszłym roku wczesną wiosną na szczęście planowana mała przebudowa ogrodu, który na razie nie jest wzorcowy, ale powolutku grządka na warzywa powstanie - trzeba mężowskiego antyogrodowego małymi kroczkami podchodzić, żeby od twardego protestu dojść do aprobaty warzyw w ogrodzie już na stałe ;:172 Roślinki cieszą.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
iwonaceae
200p
200p

Post »

FikuMiku, w takim razie warto spróbować innego stanowiska. Ja zauważyłam, że pomidory nie lubią towarzystwa rozmarynu. Wszystkie krzaczki pomidorów z najbliższym jego sąsiedztwie bardzo słabo mi rosły, miały tylko 1-2 owoce i szybko zachorowały :(

A propos olbrzymów, oto mój rekordzista: Jazz Orange. Nie wiedziałam, że rośnie taki duży ;:202 Nie jestem fanką ogromnych pomidorów, wolałabym 2x mniejsz, ale 2x więcej owoców! No ale ten mi bardzo posmakował, jest słodki i mięsity. Mało garalertki. Byłby dobrym dodtakiem do sosu:) Jeszcze chciałabym znaleźć taki czerwony!

Obrazek

Dodam, że rósł w tunelu, prowadziłam go na 2 pędy i miałam po 2 owoce na pędzie. Wszystkie owoce powyże 600g.
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonaceae,
właśnie zauważyłam, że moje tomande puściły wilki - wiem, że to idiotyczny eksperyment, który robię, ale urwałam dwa i wsadziłam do pojemnika z wodą, aby się ukorzeniły. Zobaczymy, co z tego wyjdzie na południowym tarasie - zapewne z powodu jesiennego zimna nic, ale nie mogłam się oprzeć ;:224
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

;:7
Kolejny personal best (PB)

Obrazek

Obrazek

;:304
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Obrazek

Tegoroczny rekordzista - Ispolin. Z niestaśmionego kwiatka, co cieszy.
Pozdrawiam. Sławka
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Do tej pory największy:

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Mój największy pomidor. Waga 1748g :heja
Obrazek

Obrazek

Obrazek
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

;:oj
Co to za odmiana?
Pozdrawiam. Sławka
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Krzyżówka E12 F2
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Moje olbrzymy ; Moya Noir , Jazz Pink , Jazz Orange , Biała Wiśnia .
Zdecydowanie wolę mniejsze pomidorki .

Obrazek
iwonaceae
200p
200p

Post »

anulab, a jak w smaku Jazz Pink? Też wolę mniejsze pomidory, ale w tym roku miałam Jazz Orange i bardzo mi się spodobał. Smaczny, lekko kwaskowaty, mięsisty, super na przeciery. Szukam takiego czerwonego, lub malinowego. Jazz Pink brzmi jak malinowy.
Pozdrawiam,
Iwona
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Dzisiaj spróbuję jednego i drugiego i porównam , ale według wcześniejszych
spostrzeżeń to smaczny . Mam jeszcze Jazz Sunrise , bardziej czerwony .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”