Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
Odwrotnie, jakby miał pod dostatkiem azotu to rósłby w korzeń, rzodkiewki w lecie trzeba sadzić w bardzo dużym rozstawie, im cieplej i dłuższy dzień tym wiekszy rozstaw, to wygląda trochę na paradoks ale tak jest , im więcej światła tym większe odstępy.
A czy ktoś z was uprawiał kiedyś rzodkiewke w doniczce ? Czy rzodkiewka z doniczki jest mniejsza niż ta z grządki ? Czy w doniczce dłużej rośnie/dojżewa ?
Rzodkiewka ma duże zapotrzebowanie na wode ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2013, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, gleba na której uprawia się rzodkiewkę nie powinna być przesuszona. Brak wody powoduje słaby wzrost, łykowatość korzenia oraz ostry smak.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2013, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posiałem parę dni temu. Bardzo dobry okres na sianie rzodkiewki. Wegetacja to przeciętnie 30 - 35 dni.
Ja również już wysiałem, drugi rzut idzie w przyszłym tygodniu.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja również wysiewam teraz rzodkiewkę i sporo innych poplonów na zbiór późno jesienny.
Również wysiałem. Swoją drogą zostawiłem niektóre rzodkiewki naokoło 1,5 miesiąca w ziemi i mam teraz ich nasiona. Trzeba je przechowywać czy mogę sadzić w ziemi zaraz? 

My właśnie skonsumowaliśmy pierwsze rzodkiewki z jesiennego siewu odmiany Lada - chyba czeskie, nasiona kupione w Tesco na wiosnę. Na opakowaniu było napisane, ze można siać drugi rzut jesienią. Jest duża, smaczna - ma łagodniejszy smak niż wiosną, soczysta, tylko skórkę ma brzydszą bo taką fioletowo-burą i popękaną a na wiosnę była ładniutka fioletowa.
Siałam też Saxę z Plantico (chyba) - bez rewelacji, dużo mniej nasion wzeszło, rzodkiewki dość małe twarde ale bez łyka, dobre po starciu na tarce np. do twarożku. Największa porażka to Opolanka - bardzo słabe wschody a jak już coś się pokazało to niezjadliwe. Fajna też rzodkiew japońska - rodzinka zjadła w sałatce warzywnej - ważne jak się ma dzieci bo daje taki fajny łagodny smaczek i nie piecze w język
Siałam też Saxę z Plantico (chyba) - bez rewelacji, dużo mniej nasion wzeszło, rzodkiewki dość małe twarde ale bez łyka, dobre po starciu na tarce np. do twarożku. Największa porażka to Opolanka - bardzo słabe wschody a jak już coś się pokazało to niezjadliwe. Fajna też rzodkiew japońska - rodzinka zjadła w sałatce warzywnej - ważne jak się ma dzieci bo daje taki fajny łagodny smaczek i nie piecze w język

- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja również już zużywam rzodkiewkę sianą ok 3 tygodnie temu.Mam też chińską,którą sieję na wiosnę tylko na nasiona,bo tylko udaje się jesienią.To pozostałości z wyrwanych krzaków/samosiewki/ .Będzie obfity zbiór.Siła kiełkowania chyba 100%. 
Jest dużo większa od naszych ,bardzo smaczna i nie robi się pusta i twarda w środku.W ubiegłym roku jeszcze w grudniu,była dobra do jedzenia,bo małe mrozy nic jej nie zrobiły.

Jest dużo większa od naszych ,bardzo smaczna i nie robi się pusta i twarda w środku.W ubiegłym roku jeszcze w grudniu,była dobra do jedzenia,bo małe mrozy nic jej nie zrobiły.
moje jesienne zbiory rzodkiewki pobiły wszelkie rekordy, jestem w szoku
jak patrzę na grządki, dzieci i mój M są zachwyceni bo to hurtowi zjadacze rzodkiewek - a ja jestem przeszczęśliwa, że mogę im zaserwować twarożek albo kanapkę z delicjami prosto z grządki i patrzeć jak okruszki zostają na stole
w sobotę wysiewam kolejną partię nasion i będę testować kolejne odmiany
Piszemy poprawną polszczyzną- mod. jokaer.

w sobotę wysiewam kolejną partię nasion i będę testować kolejne odmiany
Piszemy poprawną polszczyzną- mod. jokaer.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie
Możecie mi pomóc w doborze uprawy po wiosennej rzodkiewce. Miałem zamiar posadzić tam sadzonki kalarepy. Czy to się przypadkiem nie kłóci ze sobą? Wiem że rzodkiewki po kapustnych nie powinno się sadzić ale odwrotnie może być?

Możecie mi pomóc w doborze uprawy po wiosennej rzodkiewce. Miałem zamiar posadzić tam sadzonki kalarepy. Czy to się przypadkiem nie kłóci ze sobą? Wiem że rzodkiewki po kapustnych nie powinno się sadzić ale odwrotnie może być?
To ta sama rodzina więc więc nie powinno się sadzić jedno po drugim, kolejnośc nie ma znaczenia