Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, aloesy to bardzo mocne rośliny, dlatego myślę , że Twój aloes dojdzie do siebie. Nie podlewaj go zbyt często, bo jednym korzonkiem nie wypije dużo wody.
Ogólnie, by doprowadzić kaktusy do kwitnienia trzeba je zimować, tzn. w okresie zimowym przetrzymywać w temp. ok. 12-15st.C, zależy od gatunku. Mój echinopsis spędził zimę na dworze i teraz pięknie kwitnie
Ogólnie do zimowania najlepsze są chłodniejsze strychu lub piwnice, dobrze, gdy są oświetlone. W czasie zimowania (od września/października do marca/kwietnia) nie wolno ich podlewać.
Ogólnie, by doprowadzić kaktusy do kwitnienia trzeba je zimować, tzn. w okresie zimowym przetrzymywać w temp. ok. 12-15st.C, zależy od gatunku. Mój echinopsis spędził zimę na dworze i teraz pięknie kwitnie

Ogólnie do zimowania najlepsze są chłodniejsze strychu lub piwnice, dobrze, gdy są oświetlone. W czasie zimowania (od września/października do marca/kwietnia) nie wolno ich podlewać.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Aloes powinien przyjąć się bez trudu.Więcej o aloesach znajdziesz tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +o%B6cisty.
Nie znam się dobrze na Epiphyllum,polecam Ci więc specjalistkę od tego kaktusa epifitycznego,jaką jest Kamila (Baryczka).Zobacz jak Epiphyllum u Niej kwitnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=56
Jeśli chodzi o pozostałe kaktusy,to podstawowym warunkiem by zakwitły jest to,iż muszą przejść okres spoczynku.Od września-października należy ograniczyć podlewanie,a od października-listopada,zależnie od pogody należy obniżyć im temperaturę do ok.15-16 stopni i nie podlewać aż do wiosny.Dopiero w marcu-kwietniu zacząć je delikatnie zraszać przed powrotem do normalnego podlewania.I jeszcze jedna ważna rzecz:Echinopsowi,Mammillarii i Austrocylindroopuntii daj teraz jak najwięcej słońca.
Edit:ja się rozpiosałem a Kamilka już mnie uprzedziła.
Nie znam się dobrze na Epiphyllum,polecam Ci więc specjalistkę od tego kaktusa epifitycznego,jaką jest Kamila (Baryczka).Zobacz jak Epiphyllum u Niej kwitnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=56
Jeśli chodzi o pozostałe kaktusy,to podstawowym warunkiem by zakwitły jest to,iż muszą przejść okres spoczynku.Od września-października należy ograniczyć podlewanie,a od października-listopada,zależnie od pogody należy obniżyć im temperaturę do ok.15-16 stopni i nie podlewać aż do wiosny.Dopiero w marcu-kwietniu zacząć je delikatnie zraszać przed powrotem do normalnego podlewania.I jeszcze jedna ważna rzecz:Echinopsowi,Mammillarii i Austrocylindroopuntii daj teraz jak najwięcej słońca.
Edit:ja się rozpiosałem a Kamilka już mnie uprzedziła.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 lip 2009, o 11:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Czy jest możliwe identyfikacja kaktusa za pomocą jego nasion? Kupiłem paczkę nasion w OBI i jest ciekaw co z tego wyrośnie.
Oto ich zdjęcie:
A może za pomocą opakowania :P?
Wiem, opakowanie nic nie znaczy, ale... Może ktoś kupował podobne w OBI i spróbował wysiewu? Dodam, że to nie miks, bo nasiona są takie same. Czarne, małe, przypominające różnorodność w kształcie pestki winogron.
Pozdrawiam,
Fenir
Ps: zasadziłem je w ziemi normalnej do kwiatów. Jak wyrosną to przenosiny do stałego miejsca w ziemi dla sukulentów. Podłoże stale wilgotne, wystawa zachodniego okna (bez bezpośredniego promieniowania).
Czy jest możliwe identyfikacja kaktusa za pomocą jego nasion? Kupiłem paczkę nasion w OBI i jest ciekaw co z tego wyrośnie.
Oto ich zdjęcie:

A może za pomocą opakowania :P?

Wiem, opakowanie nic nie znaczy, ale... Może ktoś kupował podobne w OBI i spróbował wysiewu? Dodam, że to nie miks, bo nasiona są takie same. Czarne, małe, przypominające różnorodność w kształcie pestki winogron.
Pozdrawiam,
Fenir
Ps: zasadziłem je w ziemi normalnej do kwiatów. Jak wyrosną to przenosiny do stałego miejsca w ziemi dla sukulentów. Podłoże stale wilgotne, wystawa zachodniego okna (bez bezpośredniego promieniowania).
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
Proszę o pomoc w identyfikacji:
1:

2: Podejrzewam, że to jakaś Euphorbia na podstawie oglądanych na forum roślin

3: Sądzę, że to jakiś Stenocactus

4:

1:

2: Podejrzewam, że to jakaś Euphorbia na podstawie oglądanych na forum roślin

3: Sądzę, że to jakiś Stenocactus

4:

"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
A ja mam takich dwóch bezimiennych przyjaciół. Ten pierwszy, to podejrzewam, że jakiś oreocereus. A drugi wydaje mi się, że jakiś notocactus

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- czerwionka
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lip 2009, o 10:41