![cheers ;:136](./images/smiles/cheers.gif)
Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: przebarwienia thuj szmaragd
Odpuść im, wyglądają na zdrowe ![cheers ;:136](./images/smiles/cheers.gif)
![cheers ;:136](./images/smiles/cheers.gif)
Nic im nie jest, ale jak masz mokro to ten filec niepotrzebny tam , a nawet wręcz potrafi zaszkodzić
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lis 2013, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W takim razie dlaczego znajomych są zielone a moje żółte? Na moje to wina ziemi bo nie przychodzi mi nic innego do głowy. Mógłbym sobie wytłumaczyć to tym, że ta odmiana tak ma no ale pozostałe 300 wsadzone w inną ziemie są ładne, zielone. Jeśli chodzi o agrowłókninę to nie ma znaczenia między miejscami gdzie jest włóknina a gdzie jej nie ma tuje są tak samo żółte.
Nasuwają się dwa czynniki, to znaczy mogą się nasuwać. Pierwszy było mokro i brak składników pokarmowych, ale moim osobistym zdaniem ten kolor to jest kolor jesienny, niewypędzonych roślin. Lepiej przeżyją zimę. Pamiętaj, że rośliny nawet zimozielone zmieniaja barwę, chroniąc się przed mrozem . Thuja occidentialis ,, Smaragd '' potrafi być nawet lekko fioletowy / wosk naturalny dla ochrony.
Nic im nie jest. Na wiosnę jak już tak szukasz dziury w całym zastosować nawóz. Tylko z umiarem to nie ziemniaki .
A pisząc o agrowłókninie nie miałem na myśli przyczyny , której na próżno moim zdaniem szukasz, tylko o możliwie występującym problemie który może nastąpić.
Nic im nie jest. Na wiosnę jak już tak szukasz dziury w całym zastosować nawóz. Tylko z umiarem to nie ziemniaki .
A pisząc o agrowłókninie nie miałem na myśli przyczyny , której na próżno moim zdaniem szukasz, tylko o możliwie występującym problemie który może nastąpić.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuje za odpowiedz, może i faktycznie szukam dziury w całym po prostu dziwiło mnie dlaczego moje wyglądają inaczej niż znajomych. Jeszcze raz dziękuje za cenne uwagi i Pozdrawiam.
Świeżo posadzonych nie nawozi się. Mógł zaszkodzić nawóz.
-
- 0p - Nowonarodzony
Nawóz użyłem już po zaobserwowaniu tego że robią się żółte (jakby brązowe), podałem nawóz taki jesienny żeby wzmocnić korzenie przed zimą, dostały go po ponad 2 miesiącach od wsadzenia oczywiście za poleceniem przez osobę od której kupiłem drzewka a która zajmuje się ich hodowlą zawodowo.
Re: Tuje żywotniki - choroby i szkodniki
Dzień dobry. Jestem nowy na forum, przepraszam jeżeli powtarzam to samo pytanie po raz 100, ale nie mam tyle czasu aby czytać cały 30 stronnicowy temat. Jestem posiadaczem działki na ROD od 3 tygodniu. Mam tam między innymi 10 tuj o wysokości ok 3,5m. Od właścicela wiem, że w tym roku nie były nawożone. Moją uwagę zwróciły zbrązowiałe końcówki. Po dotknięciu okazuje się, że są one jakby zdrewniałe/wysuszone, bardzo lekko odpadają od drzewka. Proszę o poradę, nie chciałbym aby takie piękne duże tuje zmarnowały się ![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Obrazek](http://images66.fotosik.pl/18/9ef9f74f60fdb1f7med.jpg)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Obrazek](http://images68.fotosik.pl/19/2085261aaec00135med.jpg)
![Obrazek](http://images67.fotosik.pl/18/e13094968971122cmed.jpg)
![Obrazek](http://images66.fotosik.pl/18/9ef9f74f60fdb1f7med.jpg)
To pozostałości po nasionach. Interesuje mnie bardziej ostatnie zdjęcie. I to takie blado- żółte na dole . Zrób zbliżenie lub coś więcej powiedz, bo słabo widać
Mamy 21 lipca. Czy nawozić w sumie trochę późno, no można dać jakiś wzmacniający nawóz, ale to szybkodziałający bo nawozimy tylko do 15 sierpnia.
Mamy 21 lipca. Czy nawozić w sumie trochę późno, no można dać jakiś wzmacniający nawóz, ale to szybkodziałający bo nawozimy tylko do 15 sierpnia.
Patrząc na zdjęcie wydaje mi się, że to refleks od Słońca, nie przypominam sobie takiego pożółknięcia na żywo. Jutro przyjrzę się temu i ewentualnie zrobię dodatkowe zdjęcia. Widziałem nawozy wzmacniające iglaki przed zimą. Może zastosować ewentualnie coś takiego na jesień?
Tak i żem sądził,że to moze być słońce, ale przyjrzyj się, może to jakieś przebarwienia.
Jesienny możesz, ale nie może zawierać azotu. Nawet te 2 % które jest czasem dodawane. Azot w swoim składzie powoduje pędzenie zielonego, które jest przed zimą niepotrzebne, bo nie zdrewnieje i zmarznie.
Jesienny możesz, ale nie może zawierać azotu. Nawet te 2 % które jest czasem dodawane. Azot w swoim składzie powoduje pędzenie zielonego, które jest przed zimą niepotrzebne, bo nie zdrewnieje i zmarznie.
Wszystko się zgadza, nie ma żadnych pożółceń, efekt wywołany zbyt dużą ilością światła wpadającą do obiektywu. Co prawda jakiś tam ułamek procenta końcówki igieł zrobił się brązowy ale to chyba naturalne starzenie się tui.
Pytanie - czy zdrewniałe "szyszki" tui należy oberwać, czy też lepiej pozostawić, aż same odpadną?
Pytanie - czy zdrewniałe "szyszki" tui należy oberwać, czy też lepiej pozostawić, aż same odpadną?
Niech wiszą, z czasem same oblecą i drugie się zrobią
/ jak się tnie to nie ma tyle
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)