Uprawa porów cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mtw
50p
50p
Od: 1 paź 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa porów cz.2

Post »

Koniec lutego? W tamtym roku pora siałem chyba z początkiem marca. To był por późny.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja siałam letni, właśnie wychodzi. :)
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
mtw
50p
50p
Od: 1 paź 2008, o 12:11

Post »

Jaka odmiana letniego?
Piotr450
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2016, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Witam
Proszę o pomoc co się dzieje z moimi porami. Rozsadę pora robię pierwszy raz, pory mają 3 tygodnie. Mogę powiedzieć co zrobiłem. Jak zaczęły kiełkować to chyba za szybko poszły w górę, chyba miały za ciepło 18-20 C. Po podlaniu zaczęły się przewracać. Teraz poszły do pomieszczenia gdzie mają ok 13-15 stopni. Czy uda się je jeszcze uratować? Co zrobić?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

To zgorzel siewek, ogranicz podlewanie, one miały za mokro :( Posiej od nowa a te zostaw w celach eksperymentalnych, trochę może przeżyć.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Piotr450 tak się zdarza przy wczesnym wysiewie (nie tylko z porami). Brak światła, bo dzień krótki, to najczęstsza przyczyna. Poza tym w domu za ciepło, na dworze za zimno, trudno stworzyć optymalne warunki. Te, co są jeszcze zdrowe, zielone przytnij tak, żeby nie dotykały ziemi i wystaw w chłodne i widne miejsce. Ogranicz podlewanie. Może Ci się uda coś uratować, a jak nie, to posiej świeże, z powodzeniem zdążą jeszcze urosnąć. Ja będę siała po 15 marca, jak wzejdą wyniosę do szklarni i zajrzę co kilka dni (czy nie uciekły :) ). W maju przesadzę na miejsce stałe. Sadzę po 2 -3 w jedno miejsce a potem przerywam na bieżące potrzeby. Pory to ostatnia roślina, którą się przejmuję, a i tak rosną duże i zawsze mam ich za dużo. :wink:
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Przesuszenie ziemi i wystawienie takich porów za okno nie pomoże?

Mnie wzeszło kilka sztuk i od razu przesypałam je z góry piaskiem. Stoją tak jak zaczarowane. Poczytałam o cięciu raz w tygodniu, a tu nie ma co ciąć. No nie narobię się z nimi. Zawsze pozostają zakupy na ryneczku ;:218
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

W tym sezonie mam pecha z porem. Dwa pierwsze wysiewy były klapą. Chyba nasiona jakieś trefne były. Ale trzeci wkońcy kiełkuje normalnie. Troszke później, ale jest. :) Miałem wczoraj wstawić zdjęcie, ale mi jakoś wypadło z głowy.
Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Błażeju, miałam z porami podobnie. I to nasiona z terminem ważności do 2019 r.
Po ok. dwóch tyg. wzeszło może jedno nasionko. :shock:
Dosiałam w nowej doniczce, kolejną partię, a okazało się, że po ponad 3 tyg. zaczęły wychodzić pory z pierwszego siania.
Prawie miesiąc kiełkowały. ;:oj
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jolu, ja na początku miałem dwie odmiany. Jedna normalna, a druga otoczkowana. Z tej normalnej nic nie wzeszło do dziś, a z tej otoczkowanej kilka. No i dosiałem tej otoczkowanej, ale nadal cisza, a wysiałem nowego pora i ten już wyszedł normalnie. Mam gdzieś fotkę tego otoczkowanego, to poszukam i wstawię.

Obrazek
Piotr450
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2016, o 10:32

Post »

Dziękuję za odpowiedzi! Zaraz idę do sklepu po nowe nasiona i wysieję jeszcze raz. Mam nadzieję, że teraz mi się uda.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BobejGS pisze:W tym sezonie mam pecha z porem. Dwa pierwsze wysiewy były klapą. Chyba nasiona jakieś trefne były. Ale trzeci wkońcy kiełkuje normalnie.
Ja też miewałam ''pecha'', jak musiałam ogarnąć wiele rzeczy na raz. Zdarzało mi się, że posiałam por w lutym według zaleceń, a potem zabrakło czasu, żeby o niego zadbać . Najczęściej mi wykiełkowały, ale uschły z przesuszenia :oops: . Więc sypnęłam następną szczyptę nasionek (może się uda). Tak przekonałam się, że por wysiany o miesiąc później, bardzo ładnie urośnie i o miesiąc myślenia mniej :wink:. Siewy po 15 marca są istną przyjemnością. Siewki nie wybiegają, bo jak wykiełkują jest już więcej słońca i cieplej, więc można wystawić do szklarni lub pod inną osłonę na zewnątrz. Z cebulą i selerem jest u mnie tak samo i też sieję w marcu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja po prostu na trefne nasiona trafiłem. Wcześniej nigdy nie miałem problemów z rozsadą pora. Tamte po prostu nie skiełkowały. Dzisiaj wywędrowały wraz z cebulą na strych. Dosłownie przed momentem zmontowałem stół i je zaniosłem.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Błażej ja Ci wierzę, że trafiłeś na trefne nasiona. Ale nie o to mi chodzi. Zapytam wprost: skoro obecne pory, które przedstawiasz na zdjęciu, są z trzeciego podejścia - to kiedy siałeś pierwsze, w styczniu? Co Cię skłania do tak wczesnych wysiewów?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Źle zrozumiałaś moje wpisy. :wink: Te dwa pierwsze wysiewy, to tak naprawdę jeden wysiew ale dwóch odmian.:) Kiedy dokładnie wysiewałem, to nie powiem tak na szybko, ale ten trzeci wysiew (a tak naprawdę drugi) odbył się po około 10ciu dniach od pierwszego, gdy nie zauważyłem efektu w kiełkowaniu. Nawet jakby wzeszły te pierwsze również, to od nadmiaru by mnie głowa nie bolała, gorzej jakby nie wzeszły. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”