Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1
Re: Trawnik od zera
20 stron przeczytanych od deski do deski - kawał wiedzy przyswojonej, fajna rzecz hihi;)
To pozostały jeszcze 3 strony i 7 inny podobnych wątków po co najmniej 2x tyle podstron 

- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam do Was pytanie - na ile jest skuteczna siatka na krety? Co prawda trawnik będę zakładać wiosną ale lepiej się zapytać.
Dobrej jakości i poprawnie zamontowana daje 98%, że kret i nornica nie zniszczy trawnika.
Dobrze też, działa czosnek, powoli ale sukcesywnie wygania krety do sąsiada
Dobrze też, działa czosnek, powoli ale sukcesywnie wygania krety do sąsiada

- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Dzięki za odpowiedź - no cóż, co prawda chce najpierw dać ją pod włókninę, potem trawnik. Mam nadzieję, że to nam pomoże bo dziś krety zrobiły nam kilka kopców pod włókniną przy samym betonowym płocie.
Siatkę umieszcza się 5cm pod ziemią jeśli dasz głębiej nornice będą buszować nad siatką i efekt żaden. Obrzeża pionowo wkopuje się na 100cm.
Mam to posiania 25 m2 trawnika. Czy 1 kg mieszanki wystarczy? Chcę dziś a nawet zaraz przystąpić do prac. Posiadam siewnik Greenmill 10 zakresowy. Na jakim zakresie wykonać siew. Własna ocena i regulacja raczej wchodzi w grę. Widziałem zdjęcie jak wykonać siew ale nie potrafię go znaleźć. Proszę o jego umieszczenie. Pozdrawiam
- Nexers
- 10p - Początkujący
- Od: 29 wrz 2012, o 16:04
- Kontakt:
Będę zakładać nowy malutki trawniczek. Potrzebuje czegoś mocnego bo są dzieci, a i sam lubię sobie poleżeć na trawie
.
Co sądzicie o tej trawie:
wiechlina łąkowa BROOKLAWN - 10%
życica trwała BOKSER - 30%
życica trwała EVENING SHADE - 10%
kostrzewa czerwona WILMA - 25%
kostrzewa czerwona RAISA - 25%

Co sądzicie o tej trawie:
wiechlina łąkowa BROOKLAWN - 10%
życica trwała BOKSER - 30%
życica trwała EVENING SHADE - 10%
kostrzewa czerwona WILMA - 25%
kostrzewa czerwona RAISA - 25%
Re: Zakładanie trawnika na zaniedbanej działce
Drodzy forumowicze,
Proszę o pomoc mam do założenia ok.8 arów trawnika.Dysponuję mini ciągnikiem Kubota B2530 z ładowaczem czołowym. Potrzebuję informacji jaki osprzęt jest niezbędny do tego celu. Ziemia nie była od 2 lat uprawiana jedynie w ubiegłym roku miejscowy rolnik przejechał mi broną talerzową. Bedę b. wdzięczny za pomoc
Proszę o pomoc mam do założenia ok.8 arów trawnika.Dysponuję mini ciągnikiem Kubota B2530 z ładowaczem czołowym. Potrzebuję informacji jaki osprzęt jest niezbędny do tego celu. Ziemia nie była od 2 lat uprawiana jedynie w ubiegłym roku miejscowy rolnik przejechał mi broną talerzową. Bedę b. wdzięczny za pomoc
- edziolek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2012, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mam pytanie do ogrod2000 
piszesz,że nie siejemy na krzyż. że po nie wałkujemy to wiem, ale zagrabić trzeba, tak...?
w takim razie skoro chcę obsiać 200m2 mojej działeczki posiadając co najwyżej taki ręczny sklepowy siewnik to jak to zrobić?
wychodzimy z założenia, że gleba sezon wcześniej była przebrana, nawieziona itp. a teraz idzie wiosna i pora działać z trawnikiem
bo osobiście wszędzie się spotkałam z sianiem krzyżowym i sam producent tak na trawie podaje....więc trochę zgłupiałam

piszesz,że nie siejemy na krzyż. że po nie wałkujemy to wiem, ale zagrabić trzeba, tak...?
w takim razie skoro chcę obsiać 200m2 mojej działeczki posiadając co najwyżej taki ręczny sklepowy siewnik to jak to zrobić?
wychodzimy z założenia, że gleba sezon wcześniej była przebrana, nawieziona itp. a teraz idzie wiosna i pora działać z trawnikiem

bo osobiście wszędzie się spotkałam z sianiem krzyżowym i sam producent tak na trawie podaje....więc trochę zgłupiałam

pozdrawiam:)
Edyta
Edyta
Raczej będzie ciężko coś typowego do zakładania trawników kupić.
Prawie wszytko co jest fabrycznie szykowane pod trawniki ma napęd hydrauliczny.
W Twojej maszynie jest PTO i zaczep TUZ. Sprzęt "trawnikowy" ma zaczepy w standardzie AVANT'a i Bobcat'a, Toro, Pasqualii.
Praktycznie i teoretycznie nikt nie zakłada małych trawników przy pomocy ciągnika
Zostają Tobie typowe narzędzia rolnicze:
kultywator, brona łąkowa, wał cabella i oczywiście glebogryzarka.
Są też na Tuza i wałek siewniki do trawy, aeratory.
Ceny mogą cie porazić, ale pytanie było co jest potrzebne, a nie ile kosztuje więc masz odpowiedź:)
Prawie wszytko co jest fabrycznie szykowane pod trawniki ma napęd hydrauliczny.
W Twojej maszynie jest PTO i zaczep TUZ. Sprzęt "trawnikowy" ma zaczepy w standardzie AVANT'a i Bobcat'a, Toro, Pasqualii.
Praktycznie i teoretycznie nikt nie zakłada małych trawników przy pomocy ciągnika
Zostają Tobie typowe narzędzia rolnicze:
kultywator, brona łąkowa, wał cabella i oczywiście glebogryzarka.
Są też na Tuza i wałek siewniki do trawy, aeratory.
Ceny mogą cie porazić, ale pytanie było co jest potrzebne, a nie ile kosztuje więc masz odpowiedź:)
Zalecane metody przez dostawcę mieszanek, zakładają, że nie posiadasz siewnika i będzie to metoda "siała baba mak". Wówczas faktycznie by jakoś to wyglądało słusznym jest dwukrotny zasiew pod kątem 90? i zagrabienie. Metoda ta jest bardzo losowa i nie precyzyjna, nasiona będą na różnej głębokości i nierówno wysiane. Do tego część z nich pozostanie na wierzchu, co zapewne skończy się albo przemieszczeniem, wydzióbaniem przez ptaki albo wypłucze deszcz lub podlewanie we własnym zakresie. Obecnie stosując siewniki do trawy stosuje się krzyżowe obsiewanie pod kątem 45?. Ponieważ nie posiadasz siewnika do trawy, tylko wózek do nawozów, można go wykorzystać jak siewnik, po wcześniejszym nacięciu ziemi zgodnie z tym co prezentowałem we wcześniejszym wątku, który możesz przeczytać.edziolek pisze:mam pytanie do ogrod2000
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406
Są też agregaty siewne, które w jednym przejeździe wykonują wszystkie czynności. Czyli zruszenie ziemi, formowanie rowów (kształt rąbu, bu zachować zasadę 45") wsypują bądź wstrzeliwują nasiona, są przykrywane piaskiem i wałowane.
glebogryzarkę już mam, zastanawiam się nad kupnem agregatu uprawowego firmy GEO SB 105. Czy niezbędny będzie jeszcze kultywator?
Trochę nie wiem do czego zmierzasz, na jeden własny trawnik takie inwestycje?
Taniej jest zlecić wykonanie trawnika niż kupić sprzęt, zwłaszcza, że masz niewiele do przygotowania
Do glebogryzarki jak podepniesz wał to masz agregat. Połączenie kilku narzędzi własnie tak się określa.
Przydaje się zarówno brona jak i kultywator, wszytko zależy od specyfikacji inwestycji.
Różne narzędzia stosuje się w zależności od warunków jakie są w ogrodzie.
Czasem wystarczy zwykła europaleta z obciążeniem, by ładnie wyrównać teren.
Taniej jest zlecić wykonanie trawnika niż kupić sprzęt, zwłaszcza, że masz niewiele do przygotowania
Do glebogryzarki jak podepniesz wał to masz agregat. Połączenie kilku narzędzi własnie tak się określa.
Przydaje się zarówno brona jak i kultywator, wszytko zależy od specyfikacji inwestycji.
Różne narzędzia stosuje się w zależności od warunków jakie są w ogrodzie.
Czasem wystarczy zwykła europaleta z obciążeniem, by ładnie wyrównać teren.
Takie m.in. narzędzie zastosowałem przy swoim ogrodzie. Generalnie jak robimy sami to używamy większych ilości nasion co pozwala zniwelować ewentualne błędy przy wysiewie. I tak oszczędzamy sporo na robociznie ... nie oszczędzajmy na nasionach.ogrod2000 pisze:Czasem wystarczy zwykła europaleta z obciążeniem, by ładnie wyrównać teren.
A potem kosić co 3 dni przez 5 lat i będzie extra

Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.