Kwiecisty ogród Doroty cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 7

Post »

Dorotko z ub roku pamiętam Twoją walkę o każdą roślinę ... żal roślin ale i Ty musisz pomyśleć o sobie. Praca fizyczna ponad siły nie jest wskazana.
Tak cudnie kwitnące Rh a u mnie ani jednego - ciągle w planach ale boję się . Kupię jak definitywnie skończę kolekcję hortensji i będą już rosły w docelowych miejscach.
Koleuski straciłaś , pomogę choć w części odbudować kolekcję.
Moje malutkie ale już pod kątem pozyskania sadzonek będę się im przyglądać, póki co wszystkie uszczknięte bo mają być niskie i zwarte.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko!Rododendrony i azalie ślicznie Ci kwitły. Nie mam jakoś do nich ręki , choć bardzo mi podobają.Serca w ich pielęgnację wkładam wiele , ale kwitną jakoś niemrawo. Zbyt mało zawiązują pąków. Podobnie jak Krysia/ christinkrysia/ postawiłam na razie na hortensje, które bez problemu u mnie sobie radzą. Ucieszyłam się , bo myślałam że to tylko mnie opuszcza entuzjazm bywania na FO. Więź/choć tylko wirtualna/ jaka wytworzyła się nie pozwala mi zupełnie zrezygnować z wizyt tu na FO. Choć nie poznałam tych ludzi w realu, tęsknię za nimi.Dorotko! pozdrawiam serdecznie ;:168 Zaraz wstawię zdjęcia pelargonii z własnego siewu.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

maczki fajnie wyglądają i te nad nimi - co to jest za kwiat?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dorotko :wit
Maczki przepiękne ;:108
Bodzszkowe kękpi tez urokliwe, ;:333
moje małe ,po kilka kwiatków,,małe,Ile trzeba czekać aby takie spore kępki bodziszków były ??
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne maki, bardzo śliczny kolorek, :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

I jak tu nie wrócić na forum, tyle sympatycznych osób mnie odwiedziło i same miłe słowa czytam, dziękuję bardzo ;:196

Wiolu to był taki przymusowy odrzut od forum. Za dużo obowiązków mam na głowie i nie wyrabiam, myślałam że tak jak dawniej dam radę, a tu się nie da obroty mam coraz wolniejsze. Ogród jako tako trzeba ogarnąć, a chwasty tego roku rosną jak zwariowane, mam już dwa kompostowniki wypełnione prawie na max. Do tego doszły zbiory truskawek, które przynajmniej w części musiałam przetworzyć, dawno nie miałam tak obfitych zbiorów.
U mnie azalie się sprawdziły, gorzej mam z rododendronami, ale tego roku zima im na szczęście nie zaszkodziła.
Robinii część poszło w zeszłym roku, korona przełamała się na pół, myślałam że jedną stronę uratuję, a w sobotę wiatr i deszcz załatwił ją na dobre. Na razie kikut stoi ma dwie gałązki, jedna na 100 % jest robinią, druga ma kolce jak u jakiejś akacji. Chyba na to miejsce kupię jakieś drzewko szczepione, może klon, czas pokaże.

Marysiu robinia była już od zeszłego lata uszkodzona, nie dała rady.
Ta kępka orlików jako jedyna ma kwiaty skierowane w górę. U mnie z powodu lichej ziemi, ciągłej suszy roślinki nie rosną za wysokie.

Agnieszko bardzo lubię maki, żałuję jedynie że tak krótko kwitną.
Orliki będą nowe w przyszłym sezonie wysiałam ich sporo.

Krysiu walka trwa nadal, kilka dni upałów wystarczyło. Podlewam to co muszę. Przy foliaku mam postawioną beczkę 200 l ( prezent od koleżanki, który sprawił mi wiele radości :tan ) więc trochę mniej mam noszenia, moi chłopcy jak przyjeżdżają to mi ją napełniają. Ale kwiatów wszystkich nie podlewam.
Dlatego zawsze najbardziej cieszy mnie wiosna, roślinki mają jeszcze wody w ziemi po zimie, jest na czym oko zawiesić.
Już się cieszę z sadzoneczek koleusków, proszę nie śpiesz się nic na siłę.

Wando może ziemia im nie pasuje, one lubią kwaśne podłoże. I ja mam wiele hortensji, a z nimi problem bo muszę podlewać ;:306
Na forum jestem już kilka ładnych lat, żal mi byłoby tyle znajomości zaprzepaścić. Dziś patrzę z perspektywy kilku lat, inaczej było na początku, wiele spraw odbierałam bardzo emocjonalnie ( portfel był uboższy). Obecnie przeważa rozsądek. Na początku spotykaliśmy się z zaprzyjaźnioną grupą forumową często, od kilku lat tego najbardziej mi brakuje, wielu osób nie ma już na forum, szkoda.
Zaraz pójdę zobaczyć na Twoje pelargonie.

Dorota teraz makówki się suszą, wykorzystam je do jesiennych bukietów.

Aniu bodziszki odmładzałam zeszłej jesieni, po kilku latach nie kwitły i w środku kępek miały puste miejsca. Poluję jeszcze na bodziszek żałobny, bardzo ta odmiana mi się podoba.

Kasiu dziękuję za pochwałę maczków ;:180

To teraz prezentacja moich irysów średnio wysokich o mniejszych kwiatach i wyższych o pięknych dużych kwiatach, zaczynamy ;:306

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może fotosik wytrzyma następną porcję irysów

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Zdjęcia irysów są tego sezonu wspomnieniem, irysy już poobcinane czekają na odmłodzenie, tylko oby deszcz popadał.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Dorotko! cudowna parada irysków.Szkoda tylko ,ze tak szybko przekwitły. W tym roku u mnie wszystkie kwiaty szybko przekwitają ;:108 Pozdrawiam ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko już w większości te piękności są wspomnieniem, ale niektóre uwielbiam za kolor, urodę i cudowny zapach!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko cieszy mnie,że będę mogła pomóc...
Zbytnio ich nie nawożę aby rosły wolniej bo mnie zależy na kolorach ,a te przy szybkim wzroście sa mniej kontrastowe.
Czym Ty swoje koleusy podlewałaś ? Szukałam czegoś szczególnego dla roślin o kolorowych liściach ale nic nie wpadło mi w oko.
W poniedziałek robiłam zmiany na rabacie pod brzozami i wyrzuciłam sporą kępę irysów - brązowo-żółte bo wciąż u mnie maja za mokro i chorują im liście. Zostawiłam tylko z 5 szt przez sentyment do z rodzinnego ogrodu.
Oczy cieszę u Ciebie - dziękuję :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu i u mnie kwiaty za szybko przekwitają, irysy uwielbiam, dobrze że mam dużo odmian o różnym terminie kwitnienia. W przyszłym tygodniu planuję je odmładzać, oby tylko popadało.

Marysiu masz rację, to przez moje opóźnienie pokazuję dopiero teraz. A wiele zdjęć jeszcze czeka w kolejce na prezentację.

Krysiu wiem, że na Ciebie zawsze mogę liczyć ;:196
Moje koleusy od czasu do czasu podlewałam rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw. W tym dniu co podlewam przez kilka godzin unosi się w ogrodzie "ciekawy" zapaszek ;:306 ale kwiatom, pomidorom, papryce to pomaga.
Irysów nie wyrzucam, jedynie te kłącza, które kwitły tnę i daję na kompost bo z nich już nic. Obiecałam trzem koleżankom sadzonki, więc muszę dotrzymać danej obietnicy. I u mnie liście od dołu chorują , zasychają, ale tym się nie przejmuję, jak szpecą to biorę sekator i je obcinam.

Aby nie było, że same kwiaty pokazuję, mam też w ogrodzie zakątki z krzewami. Kilka samodzielnie ukorzeniłam

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, wspaniałe te Twoje roślinki - wszystkie i iryski (choć za nimi nie przepadam) i krzewy. Widać, że wkładasz wiele serca w to, aby stworzyć im jak najlepsze warunki na tych piaskach.
W tym roku pogoda nie sprzyja. Albo leje i zimno, albo sucho i upały. Moje róże też gotowały się na słońcu i bardzo szybko przekwitły.
Awatar użytkownika
semirek
200p
200p
Od: 22 sty 2014, o 17:29

Post »

Irysy masz chyba we wszystkich kolorach. Ale i zdjęcia ładne.
Mędrzec to ten, kto na drodze pełnej kolców wyhodować potrafi różę.
Pół roku z przyrodą
Pozdrawiam - Aurelka
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu piaski i do tego kamienie sa dla mnie zmorą, chyba nigdy nie uda mi się na nich stworzyć pięknego ogrodu.
Dziś liczyłam na deszcz, owszem spadło kilka kropel, które naprawdę nawet nie podlały, masakra jest tak sucho, ze ja nie chcę myśleć co będzie latem.

semirek wiele irysów jeszcze bym chciała, teraz są takie piękne odmiany z falbankami, może kiedyś i one u mnie będą rosły, czas pokaże.

Uwielbiam łubiny, dwa lata temu wszystkie mroźna zima załatwiła, zeszłego sezonu wysiałam kilka torebek, ten rok efekty cudowne

Obrazek Obrazek
przed pełnią kwitnienia
Obrazek
i w pełni, czyż nie pięknie wyglądały
Obrazek

Obrazek
obecnie czekam na dojrzewanie strąków, pozbieram nasionka.

W tym sezonie mam bardzo marne clematisy, jedynie najwcześniej kwitnący "Bałyk" był ładny

Obrazek Obrazek
a to inna odmiana
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko chciałabym mieć takie marne clematisy :wink: a łubiny fantastyczne. U mnie w ogóle nie było pewnie dlatego że zimy mamy mroźne i takie liżące przymrozki, ale pomału je odnawiam i dobrze że napisałaś będę zbierać nasiona w razie czego.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”