Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

moją dyńkę zaatakował mączniak rzekomy,poleciały 2 liścienie i dwa liście których też nie dało się już uratować preparatem Score 250ec. Teraz choroba jakby się zatrzymała jeden duży liść ma kilka plam jeszcze z przed leczenia i mały listek wielkości 5zł. na razie zdrowy, oprysk dostaje codziennie, czy przeżyje???? na wszelki wypadek zostało posadzone następne nasiono lada chwila powinno wystawić główkę z ziemi .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli choroba się zatrzymają to przeżyje :) Tylko nie wystawiaj jej teraz na pełne słońce i ogólnie unikaj skrajności. Chodzi mi o to że teraz Wszystkiego średnio: wody, słońca itp. Niech spokojnie odbije :)
Przeglądając zdjęcia na telefonie znalazłem zdjęcia przykładowe prowadzenie krzaka i umieszczania dyni :) Może komuś to coś podpowie. Tak mi się przypomniało o rozmowie z Kamilem o prowadzeniu na jeden pęd :) może spróbujesz ten drugi sposób :D
Obrazek Obrazek
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

jest na oknie wschodnim więc słońce ma do ok 11.00 potem chowa się za dom a od 2 dni nie podlewana ziemia wilgotna
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W takim razie obserwacja.
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

Obrazek
Dziewczynki po przeprowadzce do 2l donic, poszło bardzo łatwo. Kolory są Ok, foto przekłamuje. Liść lewej już wrócił do normy - południowy parapet i trochę podsuszyło doniczkę.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ładne ładne ;:215 Ja na razie w tyle :D
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Turtle- przestaw datownik w aparacie.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Tak mnie zachęcacie tematem,że dziś jeszcze raz zasiałam dynie do doniczek, niestety jakies dwa zwyklejsze rodzaje z nasion zebranych w dyniach kupionych, z tych zasianych tydzień wcześniej tylko jedno na razie kiełkuje. Żałuje, że nie poznałam tego wątku wcześniej, bo strasznie mi się zachciało spróbować giganta,czy Wy siejecie z Waszych nasion ? Czy na przyszły rok można u Was takowe nabyć? Bo teraz już za późno no nie?
Ja zawsze siałam od razu do gruntu i np w zeszłym roku nie wyrosła mi ani jedna roślina o właściwym czasie, a jak wyrosła to nie zdążyła zaowocować,a dziś gdy w tym miejscu sadziłam ziemniaki znajdowalam zeszłoroczne nasiona. Zaznaczam,że były to nasiona kupione...
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja sieje głównie ze swoich :) mam ich jeszcze trochę, mimo iż sporo rozdałem :D
Dziś jedna dynia wyszła ponad ziemię ;:138 :heja Myślę że sukcesywnie codziennie będzie wychodzić kolejna :D
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

Ja dostałem 3 nasiona od Błażeja - dzięki za drugą porcję nasion papryk :). Siedziały na wacikach chyba ze 3 tygodnie i nic. Zaznaczam, że pierwszy raz próbuje sadzić cokolwiek co nie jest drzewkiem. Jedno z nich zaczęło nawet pleśnieć. Wkurzyłem się i wsadziłem wszystkie 3 do doniczki. Wczoraj patrzę z jednej wychodzą liścienie. Pozostałe dwa nasionka zgniły. Dobrze, że się jedno uchowało o wychodzi z ziemi. Także teraz jak z jajkiem tą jedną sztukę :).
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

No no Błażeju, ciekawy pomysł prowadzenia. Problem się pijawia, nie jestem w stanie podlać takiej powieszchni a jedynie korzeń główny
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

W takim razie na przyszły sezon uderzam do Ciebie Bobej po nasiona :) ale nie mogę się zagapić, a tymczasem obserwuję moje peanuts.
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

BobejGS pisze:Jeśli choroba się zatrzymają to przeżyje :) Tylko nie wystawiaj jej teraz na pełne słońce i ogólnie unikaj skrajności. Chodzi mi o to że teraz Wszystkiego średnio: wody, słońca itp. Niech spokojnie odbije :)
Przeglądając zdjęcia na telefonie znalazłem zdjęcia przykładowe prowadzenie krzaka i umieszczania dyni :) Może komuś to coś podpowie. Tak mi się przypomniało o rozmowie z Kamilem o prowadzeniu na jeden pęd :) może spróbujesz ten drugi sposób :D
Z tego drugiego sposobu korzystałem w zeszłym roku. To idealne rozwiązanie dla ludzi którzy tak jak ja mają ograniczoną ilość miejsca.

Dziś asekuracyjnie wsadziłem do ziemi dwa swoje nasiona dyni. Może jak poprzednie się nie udadzą to moje ocalą honor.
Dotychczas wyszła jedna dynia od bobeja. Z resztą trochę dziwnie. Nie wzniosła się prawie ponad poziom ziemi a jak zrzuciła łupinę to okazało się że jeden z liścieni jest całkowicie zgniły a drugi w połowie. w tym momencie ten w połowie zgniły ładnie się rozwinął i widać już z pod ziemi wychodzący liść właściwy.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Tak się dzieje z liścieniami, jak mają za zimno i za mokro.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
del999
50p
50p
Od: 12 lut 2014, o 20:23

Post »

Starałem się podkiełkować nasiona (na mokrym waciku), ale obeszły one czerwonym nalotem. Czy to jest pleśń? Da się coś jeszcze je uratować?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”