Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
Odpowiedź jest banalna i świadczy o niechlujstwie ogrodnika. Ta chryzantema rosła w gruncie , przesadzona do ziemi potrzebuje czasu na ukorzenienie by się nie przewracała , zaciśnięta gliną jest stabilna 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Pytanie.
Jeżeli np odmiana Moira Pink ma reakcję tygodniową 40, to znaczy że w 40 tygodniu jest już całkowicie wykwitnięta, czy dopiero zaczyna kwitnienie i pąki nabierają koloru?
Jeżeli np odmiana Moira Pink ma reakcję tygodniową 40, to znaczy że w 40 tygodniu jest już całkowicie wykwitnięta, czy dopiero zaczyna kwitnienie i pąki nabierają koloru?
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasza przygoda z kwiatami balkonowymi oraz rabatowymi.
Witam wszystkich. Nazywam się Łukasz i wraz z bratem prowadzimy działalność ogrodniczą pod osłonami, chciałbym w tym wątku pokazać Wam w jaki sposób zaczynaliśmy naszą przygodę, oraz jak rozwijamy się każdego roku, a także jakie rośliny produkujemy. Postaram się wrzucać systematycznie jak najwięcej zdjęc będę mógł i chętnie będę odpisywał panstwu na pytania. Pozdrawiam

Niestety nie mam zdjęć z naszych początków ale chciałem się podzelić z wami z budowy naszego najnowszego tunelu, chciałem zaznaczyć, że wszystko wykonujemy sami.
Jest nasz 4 tunel o wymiar 6x3x30m

Całość jest wyłożona folią bąbelkową, a nad głowami zamontowana została folia ekranowa, której nie widac na zdjęciu.
-- 8 lut 2017, o 18:06 --
Oczywiście nic, nie urośnie bez wysokiej temperatury, którą uzyskujemy z pieca z podajnikiem na eko groszek lub miał

A tak wygląda nasz tunel w pierwszym roku po postawieniu, w tym momenci są już w nim stoły zalewowe, zrobię zdjęcia jak tylko będę mogl

Niestety nie mam zdjęć z naszych początków ale chciałem się podzelić z wami z budowy naszego najnowszego tunelu, chciałem zaznaczyć, że wszystko wykonujemy sami.
Jest nasz 4 tunel o wymiar 6x3x30m

Całość jest wyłożona folią bąbelkową, a nad głowami zamontowana została folia ekranowa, której nie widac na zdjęciu.
-- 8 lut 2017, o 18:06 --
Oczywiście nic, nie urośnie bez wysokiej temperatury, którą uzyskujemy z pieca z podajnikiem na eko groszek lub miał

A tak wygląda nasz tunel w pierwszym roku po postawieniu, w tym momenci są już w nim stoły zalewowe, zrobię zdjęcia jak tylko będę mogl

Szanowny Panie Zibi_41 mam pytanie, mianowicie chodzi mi o odmiany chryzantem, których nie trzeba sterować?
- Zibi_41
Reakcja tygodniowa to nie rermin kwitnienia i dla żadnej odmiany nie wynosi 40 tygodni
Reakcja tygodniowa to czas sterowania (zaciemniania) potrzebny do zakwitnięcia, do stanu handlowego. 40 tydzień to termin naturalnego kwitnienia (bez sterowania) lub ze sterowaniem jeśli w tabeli jest podany termin rozpoczęcia sterowania. Odmiany sterowane mogą zakwitnąć w warunkach naturalnych ale nie tak efektownie.
Z chryzantem drobnokwiatowych mogę polecić jako sprawdzone w uprawie bez sterowania odmiany oferowane w moim wątku sprzedażowym oraz wszystkie odmiany określane w zakładce letnie
http://www.chryzantemy.pl/
Myślę że inni też mogą tu dodać sprawdzone odmiany, np. Dawid
PS/ Nie jestem PAN, po prostu Zibi

Z chryzantem drobnokwiatowych mogę polecić jako sprawdzone w uprawie bez sterowania odmiany oferowane w moim wątku sprzedażowym oraz wszystkie odmiany określane w zakładce letnie
http://www.chryzantemy.pl/
Myślę że inni też mogą tu dodać sprawdzone odmiany, np. Dawid

PS/ Nie jestem PAN, po prostu Zibi

- drakka
- 500p
Zibi, wczoraj wieczorem nasunęło mi się pytanie.
Niestety letnie odmiany wykwitają za wcześnie żebym mogła je sprzedać. Jeszcze nie wiem jak pójdzie sprzedaż, więc wejdę tylko w odmiany gotowe na 1 listopada.
Wybrałam odmiany, które wymagają zaciemniania, drobnokwiatowe.
Czy te chryzantemy mogę posadzić do gruntu ?? czy takie od razu do tunelu ?
Niestety letnie odmiany wykwitają za wcześnie żebym mogła je sprzedać. Jeszcze nie wiem jak pójdzie sprzedaż, więc wejdę tylko w odmiany gotowe na 1 listopada.
Wybrałam odmiany, które wymagają zaciemniania, drobnokwiatowe.
Czy te chryzantemy mogę posadzić do gruntu ?? czy takie od razu do tunelu ?
- Zibi_41
Każdą odmianę drobnokwiatową można sadzić w gruncie, wymagające sterowania trzba niestety przesadzić później do doniczek i przenieść pod zaciemnianie. Jeśli mowa o terminie kwitnienia to stymuluje się je chemicznie , nawożenie saletrą amonową opóźnia kwitnienie. Druga sprawa to wczesne wejście na rynek. Jeśli nie przekonasz klientów wcześniej że warto u Ciebie kupować to na 1-go może być problem. ogrodnicy starają sie jak najwcześniej wejść na rynek i trzymać się na nim aż do żniw. Stoiska przy cmentarzach i kwiaciarnie w ich pobliżu handlują chryzantemami przez cały okres gdy pogoda na to pozwala.
- drakka
- 500p
Na jak długo saletra amonowa opóźnia kwitnienie?
- drakka
- 500p
I jeszcze jedno pytanie
np. odmiana Moira Pink
40 tydz.- kwitnienie
7 tyg. - reakcja tygodniowa
20.08- początek zaciemniania
Czyli po 15 maja sadze do gruntu, nawożę, stosuje środki ochrony ( zapobiegawczo ). Jeżeli zacznę zaciemniać 20.08 to wykwitnie po 7 tygodniach (zaciemniania) na początku października? wytrzyma do listopada?
Letnie odmiany drobnokwiatowe przesadzamy z gruntu do donic, po czym wędrują do tunelu w połowie września, a co z takim przypadkiem?

np. odmiana Moira Pink
40 tydz.- kwitnienie
7 tyg. - reakcja tygodniowa
20.08- początek zaciemniania
Czyli po 15 maja sadze do gruntu, nawożę, stosuje środki ochrony ( zapobiegawczo ). Jeżeli zacznę zaciemniać 20.08 to wykwitnie po 7 tygodniach (zaciemniania) na początku października? wytrzyma do listopada?
Letnie odmiany drobnokwiatowe przesadzamy z gruntu do donic, po czym wędrują do tunelu w połowie września, a co z takim przypadkiem?
- Zibi_41
Na termin kwitnienia wpływ ma wiele czynników, w tym atmosferyczne. Są lata gdy odmiany się spóźniają, są takie gdy kwitną wcześniej niż powinny. Nawet doświadczonym ogrodnikom zdaża się nie trafić w punkt. Każde przycinanie opóźnia kwitnienie co najmniej o tydzień, nawożenie saletrami o dwa do trzech tygodni. Chryzantemy lubią budować tzw. pączki letnie i wdedy trzeba zintensyfikować azot by wróciły do wzrostu wegetatywnego. Na większość problemów trzeba reagować objawowo, ale spokojnie, zawsze ktoś tu doradzi dobre rozwiązanie 
AD2/ Po prostu po 7 tygodniach zaciemniania nie potrzebują już sterowania, pąki powinny być wybarwione i można je zostawić samym sobie. W 41 tygodniu dzień jest już krótki, temperatury niższe i wzrost wolniejszy.

AD2/ Po prostu po 7 tygodniach zaciemniania nie potrzebują już sterowania, pąki powinny być wybarwione i można je zostawić samym sobie. W 41 tygodniu dzień jest już krótki, temperatury niższe i wzrost wolniejszy.
- drakka
- 500p
a jak z przenoszeniem "zaciemnianych' chryzantem do tunelu? kiedy zaczęć przesadzanie ? jeżeli np.zaciemnianie zaczynamy od 20.08 to tydzień wcześniej zacząć przesadzanie?
Zibi, czy w tym roku sprzedajesz jeszcze letnie odmiany?
Zibi, czy w tym roku sprzedajesz jeszcze letnie odmiany?
- Zibi_41
Z przesadzaniem musisz sama określić swoje możliwości. Początek zależy od tego ile dziennie zdołasz wsadzić w doniczki
Cały czas spływają zamówienia na chryzantemy, pełny wybór będzie na pewno do 25 lutego, później muszę wysłać i rozliczyć zamówienie 

- drakka
- 500p
Zajrzę na wątek sprzedażowy i na pewno napiszę. Nie mam jeszcze tyle miejsca , żeby każdej odmiany zamawiać po 125 szt, więc zakupy zrobię po częsci u Ciebie jeśli nie masz nic przeciwko

No więc Zibi_41 co oprócz Eldy polecisz? Mam ochotę na staviski,ale nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce :/
- Zibi_41
Staviski zakwitnie na pewno, po za nimi wszystkie odmiany na 39-40 tydzień, wszystkie odmiany letnie. Trudne wyzwania to dobra sztuka jazdy, ale chryzantemy drobnokwiatowe nie należą do trudnych w uprawie. Inna sprawa z wielkokwiatowymi