Wszystko o pomidorach cz. 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 11

Post »

Pelasia pisze::wit Mam pytanie od tych ,którzy uprawiali Osline Ucho, jaki ma pokój krzaka? Zastanawiam się czy się nadaje pod folie... chciała bym posadzić pod folie "szczupłe" :?
Miałam pod folią. Należy do tych ,,szczupłych". I gdyby tylko tak nie pękały owoce, to w tym roku byłby w czołówce, a tak to tylko rezerwowy.
Kasia
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pelikano11 pisze:Nie tylko ja tak uważam. Bardzo ciekawie przygotowuje rozsadę Mizuba :wit w tym roku my też tak próbujemy
Jakby ktos był zainteresowany to linki do postów Mizuba
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5168847
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4666785
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4672086
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4675812
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p4674058
Bardzo ciekawe, można spróbować na kilku sadzonkach i gruba folia :), można zaryzykować bo na lubelszczyźnie i na "polu" gdzie jest mój warzywnik temperatury są niższe niż we Wrocławiu.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

msk83 mieszkam teraz w Poznaniu ale pochodzę z Chełmszczyzny. To ja tutaj się staram o dorodne sadzonki, kombinuję z tunelami itp a siostra spod Chełma sadzi pomidorki pokurcze i ma wcześniej owoce ode mnie. Już nie wspomnę o arbuzach. Ja sieję w domu, potem pod tunel a siostra do gruntu i rosną na tych piachach po 7-10 kilo a mi jest ciężko 5 dociągnąć.

Czytałam o projekcie mizuby. Sadził ktoś w ten sposób? To jest taka metodyka "rwana"? Kiedyś na rynku widziałam pozbijane dość głębokie skrzynki wypełnione paprykami i były one zwyczajnie oddzielane nożem od siebie. Handlarz kroił kwadraty wokół roślin i tyle. Nie rosły jakoś mocno gęsto ale faktycznie bryłka z korzeniami nie miała boków wiecej jak 5-6cm. Co ciekawe ale ziemia wydawała mi się sucha, mocno poprzerastana a ja tu codziennie patrzę czy aby któraś roślinka nie podeschła i z butelką skali 0,3 podlewam po trochę. No koń by sie uśmiał 8-)

To jak, macie już mizuby sposób wypróbowany?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Ja nie próbowałam, choć mnie korciło, właśnie dlatego że Wrocław jest miejscem dużo cieplejszym niż Górny Śląsk. Sprawdzałam średnią temperaturę miesięcy wiosennych i letnich i różnice są dość spore, szczególnie jeśli chodzi o różnice między nocą i dniem. Poza tym ogród mam na dnie kotliny, wiosenne podmuchy wiatru bywają naprawdę mroźne.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

kama_80
Spotkałam się z podobnym sposobem uprawy sadzonek warzyw i kwiatów. Robiły tak siostry zakonne w przyklasztornym ogrodzie. Rozsada rosła w czymś co przypominało inspekty. Było ich sporo, w każdym coś innego. Odmian pomidorów miały kilkanaście. Okoliczna ludność uprawiająca ogródki kupowała sadzonki wprost z gruntu, z niewielką ilością ziemi, zawijane w gazety.
Ewa
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Otóż to Ewa. Handlarz pakował zawiniątka w gazetę i siup za kaskę.
Powiem to tak. Siejemy, przesadzamy do coraz większych pojemników itd a mój znajomy w czerwcu zapytał co ma zrobić z sadzonkami. Trzymał je od marca w kubeczkach coś koło 0,2l Pomidory dały radę. Plon mizerny ale dały radę. Człowiek zadowolony. Jakby tak mu kazać robić to co u nas jest normą to nie wiem czy by dotrwał.

Inna sprawa. Ani moi poprzednicy, ani sąsiad, ani ja, nie mieliśmy pomidora cornabel. W drugim roku posiadania działki znalazłam w kwietniku sadzonkę. Posadziłam jak leciało i doczekałam się właśnie czegoś w odmianie cornabel. Może ptaki zasiały :heja Owoców się doczekałam, nie zachwyciły ale nie narobiłam się przy nich prawie nic.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

calka pisze:sadzonki wprost z gruntu, z niewielką ilością ziemi, zawijane w gazety.
Całkiem niedawno, jeszcze kilka lat temu moja mama kupowała dokładnie takie sadzonki pomidorów, porów i selerów na targu. Wszystkie się przyjmowały. Plonu nie chcę oceniać, ale nie był nigdy jakiś wielki.
Awatar użytkownika
malowanalala
100p
100p
Od: 5 lut 2016, o 19:50

Post »

kama_80 pisze:Otóż to Ewa. Handlarz pakował zawiniątka w gazetę i siup za kaskę.
W moim mieście nadal tak jest. Kupuję co roku 5 porów i 5 selerów.
Tyle mi wystarczy do podskubywania listków do rosołu.
Kupuję też lubczyk jeśli mój własny nie przezimuje.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie na rynku też jest rozsada rwana pora i selera. I też kupuję po 5 szt. Natomiast pomidory i paryki to tylko w doniczkach sprzedają.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

ganio4 pisze:
Pelasia pisze::wit Mam pytanie od tych ,którzy uprawiali Osline Ucho, jaki ma pokój krzaka? Zastanawiam się czy się nadaje pod folie... chciała bym posadzić pod folie "szczupłe" :?
Miałam pod folią. Należy do tych ,,szczupłych". I gdyby tylko tak nie pękały owoce, to w tym roku byłby w czołówce, a tak to tylko rezerwowy.
ganio4
Kasiu
Nie sadzaj Oslinye Ushi na ławce rezerwowych,tylko daj mu szansę wykazania się w tym roku.U mnie będzie w większej ilości niż w poprzednim w tunelu(50)za jego rewelacyjny smak.A nad problemem pękania będę pracował. ;:108
Myślę że Asię zachęci ta odmiana do uprawy.To odmiana generatywna-wysokorosnąca.Sądzę że w tunelu będzie można skuteczniej zapanować nad wilgotnością podłoża niż w gruncie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Niezły jest w smaku, to prawda i plenny, ale na jego miejsce ląduje w tym roku do wypróbowania Bawole Serce z Bułgarii.
Kasia
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Miałem w tamtym roku Bawole S.z Bulgarii,ale tylko jeden krzaczek,więc nie mam pełnego porównania.Smak mi odpowiadał-nie pękał.Więc wypróbuj. ;:108 Ilością owoców na roślinie ustępował Oslinye Ushi.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit W zasadzie mam już listę pomidorów które będę uprawiała w tym roku :) Osline ucho sie na niej znajduje. To ,że pęka to dla mnie nie jest wada,która wyklucza pomidora...dla mnie ważny jest przede wszystkim smak ,potem plenność...jakoś nigdy nie zwracałam uwagi czy pomidor pęka czy nie,..... ;:oj Pod folią chciała bym mieć tylko krzaki szczupłe ,bo folie będę miała małą tylko 2 na 3,5 m i chce mieć dwa przy jednej tyczce...
Asia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

U mnie było odwrotnie, tzn Oslinyje Ushi miało mniej zawiązanych owoców na gronach, Bawole serce z Bułgarii miało ich dużo więcej. Faktycznie nie pękało ale smakiem OU nie dorównywało. BSzB rosło u mnie w gruncie, 5 krzaków, rosło w górę jak szalone, ogławiałam na początku sierpnia bo nie mogłam sobie poradzić z jego energią.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Dzisiaj w TVP Regionalna puścili bardzo ciekawy odcinek filmu dokumentalnego z serii "Szlakiem Smaków".
Odcinek o nasionach pomidorów, pogoń producentów za nowymi hybrydami, stare odmiany, festiwal pomidorów we Francji, a na nim tacy sami zakręceni pomidorowo jak my - kartony dilerek i wymiana, starszy Pan mówiący, że to nieuleczalna choroba. Polecam, jeśli gdzieś traficie, to był chyba 8 odcinek.
Pozdrawiam, Feliksa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”