Canna - Paciorecznik cz.8

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.8

Post »

Ewa super przedszkole i przedszkolaki a ja zapomniałam o wielodoniczkach.
Możesz część pędzić teraz(masz doświetlanie) a część później to zależy ile masz miejsca.

Kacper możesz już pędzić jak masz miejsce, tylko musisz pamiętać, że one muszą rosnąć tam do maja
(połowy maja zależy od pogody)i musisz zmieścić je wszystkie a pisałeś, że masz tylko jedno takie jasne okno.
Zbyt wczesne pędzenie przy braku słońca spowoduje, że będą wybiegnięte a po wysadzeniu na miejsce stałe mogą się łamać.
Ja teraz bawię się nasionkami a w kłączach zacznę dłubać z końcem lutego albo od marca.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11

Post »

Iwonko ! Mówisz, że te kłącza od Tomka można już pędzić ? A gdybym je chciala jeszcze przetrzymać do połowy lutego to jak to zrobić. Przyszły do mnie chyba myte albo zroszone bo są wilgotne. Jak je potraktować przez te dwa tygodnie ? Swoją drogą M dzisiaj mi montuje kolejne 2 świetlówki i chyba na tym nie koniec , mam jeszcze 2 półki w razie W :uszy

,,Podkolorowany" Watermelon Blue. Czyż nie jest piękna ?

Obrazek
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Takiej odpowiedzialności to ja na siebie nie wezmę, bo każdy ma inne warunki,
ale jeśli chodzi tylko o dwa tygodnie, to kłącza ukorzeniają się i zaczynają rosnąć po ok. 3 tygodniach.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

To bardzo cenna informacja Iwonko, dziękuję :)
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Piękny widok , ale ja nie budzę jeszcze swoich te które przyszły od Tomka wylądowały jeszcze w piwnicy. Będę wysadzać od razu na stałe miejsce podobnie jak w ubiegłym roku bez pędzenia. Jakoś wydaje mi się że lepiej rosły niż te pędzone a potem przesadzane, choć tak naprawdę wszystko zależy od pogody.
Bea_ta
50p
50p
Od: 7 wrz 2012, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Forumowiczów. Na tym wątku po raz pierwszy, przeczytałam prawie cały (jest ogromny!). Swoją pierwszą kannę posadziłam w ubiegłym roku, specjalnie kupiłam miniaturową żeby mogła stać w donicy. Tak mi się spodobał jej kwiat, że zachorowałam i w tym roku będzie ich więcej. Ze względu na braki wolnej przestrzeni "gruntowej" będę sadzić w donicach (mam sporo dużych po daturach :wink: ). Wydaje mi się też, że zebrałam jakieś nasiona, ale gdzie ja je dałam?
Wasze okazy są piękne, mam nadzieję, że i moje nie będą wstydu przynosiły ;:131
W tym tygodniu, jeśli pozwoli czas i zdążę zgromadzić materiały, zacznę podpędzać kłącze tej zeszłorocznej. Czy powinnam je podzielić na mniejsze? Ile oczek powinno mieć żeby dobrze rosło? Gdzieś w wątku widziałam zdjęcia podzielonych kłączy, ale jak ja to teraz znajdę...
darekpaw
50p
50p
Od: 30 sie 2017, o 23:37

Post »

Oczek powinno być nie mniej niż dwa, jak grube i zdrowe kłącze to z jednym oczkiem da radę, wszystko zależy także od warunków.
Bea_ta
50p
50p

Post »

darekpaw - dziękuję za odpowiedź. Chyba jednak nie będę dzielić kłącza, dopóki znajdę wystarczającą donicę dla niego. Zamierzam kupić 5 nowych odmian, muszę pilnować ilości pojemników bo gdzieś je przecież muszę postawić.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Beatko witaj, tutaj masz jak ja dzieliłam i Janusz, gdybyś się jednak zdecydowała.
Bea_ta
50p
50p

Post »

Dziękuję Iwonko, obejrzałam oba odnośniki. Myślę, że moja karpa jest jeszcze za mała na dzielenie, podgoni może w tym roku to na przyszły sezon będę mogła ją podzielić. W porównaniu do Twojej jest raczej nieduża, a w porównaniu do Janusza - wręcz mikroskopijna :wink:. Zresztą to kanna miniaturowa więc nie mogę oczekiwać zbyt wiele.
Tak wyglądała już w trakcie przekwitania.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Piękny kolor canny Beato i w pięknej donicy. Fascynujące, że te majestatyczne , olbrzymie rośliny skurczono w hodowli do takich rozmiarów i super, bo ci miłośnicy, którzy nie mają za wiele miejsca nie muszą sobie ich odmawiać
Przy okazji chcę zapytać co sie dzieje z resztą naszych wątkowiczów bo już luty, a nikt nie chwali się swoimi tegorocznymi wysiewami. jestem bardzo ciekawa na jakim jesteście etapie, czy wszystkie siewki zawsze przeżywają ? Siałam pierwszy raz w tym roku (i w życiu) i zastanawiam się kiedy należy przesadzać do wiekszych doniczek i w ogóle co dalej i co teraz robicie z Waszymi zeszłorocznymi karpami. :roll:
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Beatko mamy kanny niskie, średnie i wysokie, którym również inaczej przyrastają kłącza.
Tej małej możesz darować w tym roku podział, ale tylko w tym sezonie.
Ewo, wszyscy jeszcze w zimowym śnie. ;:306 W kłączach zacznę dłubać od marca.(Nienawidzę zimy.)
Teraz bawię się na raty z nasionkami, kilka mi wypada, ale tylko na samym początku.
Co do przesadzania to masz czas, pokażesz jak trochę podrosną, teraz jeszcze mają miejsce.
Styczniowe siewki, jeszcze nie ma się czym chwalić.

Obrazek
Awatar użytkownika
rosliny
200p
200p
Od: 11 sty 2015, o 14:35

Post »

U mnie sytuacja wygląda następująco...
Nasionka(10sztuk), które zamroziłam a następnie zalałam wrzątkiem, wykiełkował 1 ;:224
Kolejne (13sztuk) starłam w niedziele i już wykiełkowało 7 :heja i myślę, że i reszta się pokaże :D
Znalazłam jeszcze kilka nasionek i kolejna tura pójdzie w wolej chwili pod papier ścierny
Kanny z ubiegłego roku jak i nowe nabytki (dziękuję Tomku :D ) jeszcze sobie spokojnie śpią w piwnicy...
Pozdrawiam Danuśka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”