Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
Lektura wyjaśniająca mnóstwo niedomówień. Godna polecenia ze wszechmiar.
Jestem w połowie i przyznam że nigdy nie spotkałem tak rzeczowo wyjaśnionych zdarzeń i faktów z życia i historii Polski a czytam naprawdę sporo...
Niestety o tym co rzeczowo udokumentowano i opierając się na faktach, prawie się nie mówi, oficjalnie...
http://ifotos.pl/zobacz/okadka-ne_rwrswsw.jpg/
Autor Mirosław Kokoszkiewicz posiada nick kokos26 i jest dość aktywny w sieci.
Jestem w połowie i przyznam że nigdy nie spotkałem tak rzeczowo wyjaśnionych zdarzeń i faktów z życia i historii Polski a czytam naprawdę sporo...
Niestety o tym co rzeczowo udokumentowano i opierając się na faktach, prawie się nie mówi, oficjalnie...
http://ifotos.pl/zobacz/okadka-ne_rwrswsw.jpg/
Autor Mirosław Kokoszkiewicz posiada nick kokos26 i jest dość aktywny w sieci.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Bez politykowania, dydaktyzmu, zbędnego psychologizowania - po prostu dla relaksu czytam K. Grocholi : "Houston, mamy problem"
Bohaterem i zarazem narratorem tej książki jest mężczyzna - Jeremiasz, "sympatyczny i błyskotliwy trzydziestodwulatek, który znalazł się na tzw. życiowym zakręcie. Jest piekielnie zdolnym operatorem filmowym, ale okazał się zbyt prawy i bezkompromisowy, by zrobić karierę w filmie. Nie ma pracy, przędzie więc cienko, a kredyt za mieszkanie spłacać trzeba. Bo przecież nie może mieszkać z matką, która ciągle wtrąca się w jego życie. Jeremiasz wie dużo o kobietach, ba! wie o nich wszystko, a może nawet więcej, bo gdzie się obróci, tam jakaś pani ? a to matka, a to sąsiadka z piętra, a to córka sąsiadki, a to Zmora mieszkająca piętro niżej, a to kumpela, z którą można pogadać jak z najlepszym przyjacielem. A wszystkie od niego czegoś żądają i każda sprawi mu jakaś niespodziankę."
Całość utrzymana w błyskotliwym, pełnym humoru , lekkim stylu. To nie jest z pewnością żadna "ambitna" literatura, ale czyta się świetnie !
Bohaterem i zarazem narratorem tej książki jest mężczyzna - Jeremiasz, "sympatyczny i błyskotliwy trzydziestodwulatek, który znalazł się na tzw. życiowym zakręcie. Jest piekielnie zdolnym operatorem filmowym, ale okazał się zbyt prawy i bezkompromisowy, by zrobić karierę w filmie. Nie ma pracy, przędzie więc cienko, a kredyt za mieszkanie spłacać trzeba. Bo przecież nie może mieszkać z matką, która ciągle wtrąca się w jego życie. Jeremiasz wie dużo o kobietach, ba! wie o nich wszystko, a może nawet więcej, bo gdzie się obróci, tam jakaś pani ? a to matka, a to sąsiadka z piętra, a to córka sąsiadki, a to Zmora mieszkająca piętro niżej, a to kumpela, z którą można pogadać jak z najlepszym przyjacielem. A wszystkie od niego czegoś żądają i każda sprawi mu jakaś niespodziankę."
Całość utrzymana w błyskotliwym, pełnym humoru , lekkim stylu. To nie jest z pewnością żadna "ambitna" literatura, ale czyta się świetnie !
Boże igrzysko, Norman Davies. Tydzien temu awantura o trotyl, Lis mówi do Mazowieckiego, ze wystarczy iskra zeby wysadzic Rzeczypospolitą, a ja czytam jak polski król wygrywał bitwy i wojnę z najwiekszym imperium swoich czasów. Ach cóz za dystans...
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
Ja obecnie czytam ?Stokrotki w śniegu? R.P. Evans - piękna książka, a następny w kolejce jest "Przypływ zachwytu" A. Gordona - dla osłody jesiennych dni. Właśnie ją zamówiłam w księgarni atik.pl
- Pani Szlązkiewicz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Kontakt:
"Twierdza Modlin w latach 1830-1915 - aspekty polityczne, militarne i społeczne" autorstwa Piotra Oleńczaka...mieszkam tuż obok tej niesamowitej budowli i jestem jej ambitnym eksploratorem, włażę gdzie się da, więc wstydem byłoby nie znać jej historii
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
Jestem w połowie "Dallas '63" Stephena Kinga. Ależ ta książka mnie wciągnęła! Jedna z najlepszych political fiction, jakie znam. A King to prawdziwy mistrz, nie tylko horroru.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Kończę Magdaleny Grzebałkowskiej "Ksiądz Paradoks. "Biografia Jana Twardowskiego.Opowieść o "księdzu od biedronek", niezwykłym , mądrym i z pewnością nietuzinkowym człowieku .
Polecam !
Polecam !
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Ponownie - Faraon B.Prusa. Książka, do której wracam. Tragiczny los młodego władcy Ramzesa XIII, który miał szczere intencje odtworzenia świetności Egiptu, poprawy losu jego szarych mieszkańców. Pokonany przez bezwzględność i doświadczenie kapłanów, podstęp i zdradę. Uwielbiany przez lud i szybko zapomniany po śmierci.
Pozdrawiam Eugenia
- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
Doczytałam właśnie "Pieśń imion" Normana Lebrechta
Piękna pozycja o miłości, braterstwie, zależnościach, marzeniach i nienawiści a w końcu zemsty, pomiędzy dwoma żydowskimi chłopcami, którym przyszło urodzić się tuż przed i żyć w czasie II wojny światowej.
Naprawdę polecam.
Piękna pozycja o miłości, braterstwie, zależnościach, marzeniach i nienawiści a w końcu zemsty, pomiędzy dwoma żydowskimi chłopcami, którym przyszło urodzić się tuż przed i żyć w czasie II wojny światowej.
Naprawdę polecam.
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
Po "Dallas '63" zabrałem się wreszcie za "Ojca Chrzestnego" Mario Puzo. I jak z bicza strzelił jedna trzecia książki już za mną, to się czyta!
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
-
- 100p
- Od: 30 sie 2012, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jan Nowicki "Mezczyza i One" i röwnolegle Jeremy Clarkson "Swiat wedlug Clarksona", chyba trzeci raz.
Nowicki wzör sarkazmu, a Clarkson jaki jest każdy widzi.
Nowicki wzör sarkazmu, a Clarkson jaki jest każdy widzi.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Rozrywkowe, Forsyth-Weteran.Kilka krótkich opowiadań z zaskakującym zakończeniem.
Ludlum do spółki z innymi pisarzami,to już nie to. Na deser na święta,czeka Koontz-Bez Tchu.
W ubiegłym roku przerabiałem Dołęgę Mostowicza. Jego książki,to scenariusz, może nawet
biznes plan dla współczesnych kanciarzy
Ludlum do spółki z innymi pisarzami,to już nie to. Na deser na święta,czeka Koontz-Bez Tchu.
W ubiegłym roku przerabiałem Dołęgę Mostowicza. Jego książki,to scenariusz, może nawet
biznes plan dla współczesnych kanciarzy
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Och, Dołęga - Mostowicz wiecznie żywy. Szczególnie ten zachwyt salonów nad prymitywnym Dyzmą, bo publicznie wypowiedział brzydkie słowo Ach, jakie to prawdziwe niestety.
Ja czytam Wańkowicza - "Atlantyk - Pacyfik". Reportaż z podróży po USA człowieka w nieco już podesżłym wieku, ale gawędziarza pierwsza klasa. Uwielbiam u Wańkowicza to zaciekawienie drugim człowiekiem i jego historią. I to, w jaki sposób potrafi czytelnikowi sprzedać prozę czyjegoś życia, z jaką ciekawością i taką pozytywną pazernością podchodzi do każdego faktu, każdej opowieści...
Ja czytam Wańkowicza - "Atlantyk - Pacyfik". Reportaż z podróży po USA człowieka w nieco już podesżłym wieku, ale gawędziarza pierwsza klasa. Uwielbiam u Wańkowicza to zaciekawienie drugim człowiekiem i jego historią. I to, w jaki sposób potrafi czytelnikowi sprzedać prozę czyjegoś życia, z jaką ciekawością i taką pozytywną pazernością podchodzi do każdego faktu, każdej opowieści...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka