Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
felix68
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2012, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Poziomki - uprawa

Post »

witam

Posadzilem poziomki jakies 3 tygodnie temu do inpsektu zaczely wychodzic jednak od tygodnia jakby caly czas stoja w miejscu sa mikroskopijne;/ czy moze to powodowac dopadła je jakas choroba? stoja na parapecie maja dostęp do słońca
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz inspekt na parapecie?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
monika25
50p
50p
Od: 20 mar 2012, o 08:52

Post »

moje poziomki pięknie kiełkuja ,jak na razie naliczyłam ok.60 malutkich Baronków :heja a to jeszcze nie koniec :wink:
"Kwiat jest uśmiechem rośliny"
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

Moje też są malutkie ,póki co.Dopiero za jakieś dwa tygodnie będą pikowane

Za to poziomka leśna popędzona trochę za wcześnie bo pojawiły się pączki kwiatowe.
Przy sprzyjającej pogodzie w kwietniu będą owoce.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja odkąd zadobyłam żółtą, to całkowicie się na niej skoncentrowałam. Lubię jej smak i zapach (mocny). Tylko przyrasta w tempie błyskawicznym. Musiałam ją skorygować dość brutalnie, bo byłoby po działce. Rozdałam rodzinie i znajomym, ale mam nadzieję, że te kilka krzaczków, które już wzeszły wystarczą na nową uprawę. ;:138 ;:138
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Czy ta żółta to rozłogowa? W jaki sposób przyrasta?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Witam.
Czy ktoś orientuje się w jakiej temperaturze powinny ''siedziec'' poziomki. Mam odmianę Baron von cośtam. Właśnie je przepikowałam. Rosną kiepściutko i może przestawienie ich do cieplejszego pomieszczenia by coś dało (ok 20C, okno zachodnie). W tej chwili mają ok 16C, ale obawiam się, że wkrótce temperatura może nawet spaśc (ach ta pogoda). Po przeglądnięciu wątku nie znalazłam odpowiedzi (jeśli się powtarzam, to z góry przepraszam, może niedowidzę) :oops: . Dziękuję za pomoc.
Dorota
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

dorkosa
Normalne sadzonki zaczynają rosnąc w tem. powyżej +3 stopni, 16 to już luksus :wink:
Zawsze po zmianie ;miejsca zamieszkania; trzeba się przyzwyczaić, powodów słabego wzrostu może być dużo, brak jedzonka nie takie pH gleby, mało światła. a jeśli właśnie je przepikowałaś to bym poczekał jeszcze kilka dni może ruszą.
zbyt wysoka i stała tem. utrzymująca się przez kilka dni może je tylko rozleniwić, pomyślą że to już lato i nie trzeba rosnąć tylko się spieszyć z owocowaniem przed jesienią.
Poczekaj kilka dni a potem je troszkę zestresuj różnicując tem. dobową. Roślinki nie potrzebują kalendarza dla nich ważna jest różnica temperatur w ciągu doby i światło- długość dnia. Bawiąc się tem. i światłem moża przyspieszyć bądź opóźnić wzrost i owocowanie.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Dziękuję za odpowiedź. ;:180 A już się bałam, że popełniam jakieś kardynalne błędy. Ziemie mają raczej dobrą (z Pasłęka) i wysiane warzywka nie narzekają. Tylko poziomkom i truskawkom idzie powoli.
Czyli zostają w chłodniejszym pomieszczeniu a jak pogoda na to pozwoli będą wystawiane na słoneczko (byle nie za ostre).
A może je trochę zasilic jakimś biohumusem lub florovitem? (oczywiście odpowiednio rozcieńczonym)
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ostatnia szansa pisze:Czy ta żółta to rozłogowa? W jaki sposób przyrasta?
Puszcza wąsy z młodymi i korzeniem chyba też. H przypomniał mi, że parę lat temu dostałam jeden krzaczek jako gratisik do zakupów i tak się zaczęło. Naprawdę trzeba ją kontrolować, ale warto (wg mojego smaku) ;:92
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

W zasadzie każda poziomka w mniejszym lub większym stopniu jest rozłogowa. Tylko rozłogi są w stanie w 100 % przekazać cechy genetyczne odmiany. Nasiona niosą ryzyko mieszańców.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Poziomki Regina, Rugia... rozrastają się i z małego, pojedynczego krzaczka wyrasta krzak złożony z wielu - jest to jednak krzak w tym samym miejscu i w ten sposób nie "rozejdzie" się po ogrodzie. Mówiąc o poziomkach rozłogowych mam na myśli takie, które podobnie do truskawek wypuszczają wąsy na których są nowe krzaczki - mam taką leśną i takie miała sąsiadka.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te żółte takie są, ale dzięki temu mam dużo przyrostów i mogę dzielić się z potrzebującymi (czasem nie wiedzą, że potrzebują :;230 ).
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”