Borówka amerykańska - 11 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
U mnie gleba rodzima jest piaszczysta, pH 7,5. Woda z głębinówki też coś koło tego. Poziom wody gruntowej poniżej 2,5 m mus podlewać. Sama siarka nic tu nie da bo za wolno ulega utlenieniu. W moim przypadku zakwaszanie wody konieczne .
Do 250l wody wystarczy 250g kwasku cytrynowego?
-
Znajdź wątek o zakwaszaniu wody. Miłej lektury.
Panowie dziękuję za pomoc. W sobote 4h chodzilem i podlewałem roztworem żelaza, ale opłaciło się. Widać zdecydowaną poprawę. Jutro powinien przyjść drugi dozownik, więc mam nadzieję, że sytuacja się nie powtórzy. Pozdrawiam
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie ma przepisu uniwersalnego na proporcje do zakwaszania, bo to zależy od pH gleby i pH wody jaką dysponujemy. Na znanym serwisie aukcyjnym zestaw 80szt. papierków lakmusowych z wysyłką dostaniecie za 6-8zl, to wystarczający przyrząd żeby dobrać/ustalić rozsądne proporcje.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
A jeżeli chodzi o azot to zapomniałem napisać, że na początku wegetacji posypowo zastosowałem jeszcze siarczan amonu i hydrocomplex.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Mam nadzieję, że siarczan amonu zmieszałeś z wierzchnią warstwą podłoża. Jeżeli nie to większość pójdzie do atmosfery w postaci uwalnianego amoniaku, łatwiej podawać ten nawóz rozpuszczony w wodzie.SzymonPT pisze:A jeżeli chodzi o azot to zapomniałem napisać, że na początku wegetacji posypowo zastosowałem jeszcze siarczan amonu
Luki432 Twoje borówki najprawdopodobniej złapały grzyba Białą plamistość (Septoria albopunctata). Poobrywaj te liście a jeżeli nie będzie poprawy zastosuj jakiś oprysk. Różnie źródła podają, ale ten grzyb nie należy do szczególnie groźnych i powodujących wielkie szkody. Kiedyś u mnie spotkałem na kilkunastu liściach tego typu objawy, po ich usunięciu jeszcze raz pojawiło się na kilku liściach kilka też oberwałem. Opryskałem Huwa San i na tym się skończyło. Grzyby plamistości liści zimują na opadłych porażonych liściach. Rozwojowi sprzyja wilgotna deszczowa pogoda.
Pozdrawiam. Jacek
Na jakiej podstawie twierdzisz, że to rak bakteryjny. Masz może dostęp do zdjęć porównawczych?kaLo pisze:A jak pada deszcz to stój z parasolem . Wygląda na raka bakteryjnego.
-
Tak mam , Ty również. Kilka stron wcześniej coś takiego linkowałem .
Przeczesałem do strony 19. Widocznie niezbyt dokładnie bo nie mogę znaleźć tego linka. Poratujesz nim jeszcze raz, albo numerem strony?kaLo pisze:Tak mam , Ty również. Kilka stron wcześniej coś takiego linkowałem .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 kwie 2019, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Własnie dlatego były mokre.. to był oprysk z gnojówki ale widzę, ze murze zastosować chemie.nulon pisze:Czemu te liście są mokre?
Nie podlewaj lejąc wodę po liściach.
https://zapodaj.net/images/99653af584715.jpg
Wracając do tematu, krzak nadaje się do utylizacji czy mogę go jakoś uratować?
Dzięki
-
Nulon przecież to takie proste, strona 21, 9 maja 2019, o 07:53
I wszystko w temacie.
A pod podanym linkiem znajdujesz to http://www.inhort.pl/files/sor/poradnik ... orowki.pdfkaLo pisze:Oprysk zabezpiecza przed rozmnażaniem się patogena więc nie powinien infekować innych krzewów. Popatrz viewtopic.php?f=17&t=85621&start=28 . Może dopasujesz coś innego i wtedy podejmiesz decyzję.
I wszystko w temacie.