Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.2
A to są te same odmiany ? Pytam bo u mnie każdy wygląda inaczej , co gorsze nawet niby ta sama odmiana i dlatego
zastanawiam się czy nasiona nie pomylone .
zastanawiam się czy nasiona nie pomylone .
Jest tutaj kilka sztuk pomidorów malinowych, ale ich liście wyglądają identycznie
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też się takie pierwsze liście zdażają. Później pomidory pikuje i na kolejnych piętrach liście rosną już normalne. Takie deformacje to chyba na dwóch, trzech piętrach nawet mam. W tym roku też były na kilku roślinkach.
To jeszcze spróbować poczekać czy pikować?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Optymalny okres na pikowanie jest wtedy gdy roślina ma już cztery liście.
Pierwsze dwa listki – liścienie pojawiają się zaraz po kiełkowaniu, a potem wyrastają dwa liście właściwe, które zwykle mają już charakterystyczny wygląd i kształt.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Re: Poskręcane liście domowych sadzonek pomidorów
Na moje oko za mokro miały przez dłuższy okres. Pokarmu dosyć ,bo liścienie są i widać przyrosty. Wyciągnij i sprawdź korzenie. Ewentualnie za dużą dawką dokarmione o ile czymś zasilałaś.
Mogły by jeszcze siedzieć w tych doniczkach, ale żeby zniwelować nadmiar wilgoci,bo to najprawdopodobniej im szkodzi ,to ja wyciągam rozluźniam korzeń i jak obeschnie to wsadzam z powrotem , dosypując suchej ziemi. Możesz przesadzić do większej doniczki. Trzeba działać szybko. A jeżeli podłoże jest ok, czyli na chwilę obecną nie przelane i korzeń zdrowy, to tylko ogranicz podlewanie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 kwie 2023, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry,
Proszę o pomoc w uratowaniu sadzonek pomidorów. W połowie marca wysiałem nasiona pomidorów do ziemi przeznaczonej do wysiewu i pikowania pomidorów. Stały na oknie w temp. 20 – 21 stopni. Wszystkie nasiona wykiełkowały i jak widać na zdjęciu urosły do wysokości ok. 3-4 cm i tu zakończył się ich wzrost. Od 2 tygodni całkowicie zatrzymał się ich wzrost. Stoją na parapecie w temp. 21-22 stopnie. Co można zrobić, żeby zaczęły dalej rosnąć. Taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz. Od lat wysiewam pomidory i zawsze otrzymuję bardzo dobre sadzonki.
Proszę o pomoc w uratowaniu sadzonek pomidorów. W połowie marca wysiałem nasiona pomidorów do ziemi przeznaczonej do wysiewu i pikowania pomidorów. Stały na oknie w temp. 20 – 21 stopni. Wszystkie nasiona wykiełkowały i jak widać na zdjęciu urosły do wysokości ok. 3-4 cm i tu zakończył się ich wzrost. Od 2 tygodni całkowicie zatrzymał się ich wzrost. Stoją na parapecie w temp. 21-22 stopnie. Co można zrobić, żeby zaczęły dalej rosnąć. Taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz. Od lat wysiewam pomidory i zawsze otrzymuję bardzo dobre sadzonki.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Rozsada wygląda jakby miała za zimno . Ten fioletowy kolor na to wskazuje ( niedobór fosforu ) .
Wyciągneła się czyli światła też za mało .
Dużo tych siewek , nie za dużo ?
Wyciągneła się czyli światła też za mało .
Dużo tych siewek , nie za dużo ?
A może problem w jakości ziemi? Temperatura 21 stopni była na samym parapecie? Kolejne pytanie, czy pojemniki mają odpływ, czy są szczelne? Może zostały przelane i korzonkom niekomfortowo? Albo za sucho?
Anna
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Ogrodnik 2023
Może przesadż te pomidorki do pojedynczych doniczek.Moje były podobne.Teraz są osobno i zaczynają rosnąć.Duży wpływ ma ciepło.A z tym różnie bywa.
Może przesadż te pomidorki do pojedynczych doniczek.Moje były podobne.Teraz są osobno i zaczynają rosnąć.Duży wpływ ma ciepło.A z tym różnie bywa.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
spróbuj podnieść temperaturę i daj im jak najwięcej światła przykładowo przenoś je z okna południowego na zachodnie ja tak robię i mają dużo oświetlenia i możesz je porozsadzać do osobnych doniczek po same liścienie może odbijają moje pomidory stoją nieraz w pokóju nieogrzewany jak nie ma słońca to jest z rana mniej jak 15 stopni i są lekko fioletowe sprawdź łodygi przy ziemi czy nie gniją widać że liścienie mają zdroweOgrodnik2023 pisze: ↑1 kwie 2023, o 19:47 Dzień dobry,
Pozdrawiam Robert :-)
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Ja ten post potraktowałem jako żart. Był 1 IV a autor pisze, że wysiewał w połowie marca czyli od wysiewu minęły 2 tygodnie a od 2 tygodni rozsada nie rośnie
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
A może ktoś zazdrosny zauroczył te pomidorki?
Nie było czerwonej wstążeczki obok i stąd kłopot
Nie było czerwonej wstążeczki obok i stąd kłopot