Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kompost - 2cz.
Ja wrzuciłam perz w niewiedzy i mi wyrastał przez dziurki . Opryskałam to co wystawało. Nie wiem czy odrośnie.
Jak jest dobrze przywalony to może przegnije.
Jak jest dobrze przywalony to może przegnije.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 cze 2013, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możesz zaryzykować i okryć kompost dokładnie na dłuższy czas, nawet do końca sezonu, czarną folią lub lepiej czarną matą szkólkarską (tkaniną polypropylenową), która zapewni oddychanie kompostu.ania156 pisze:Nikt nie kompostuje perzu?
Będę go musiała usunąć z kompostu ?
Ja perz z korzeniami kompostuję:
suszę i dopiero jak obumrze na pryzmę,
lub świeży do bigbaga, który u mnie robi za kompostownik na odpadki z kuchni - w nim może próbować rosnąć, do końca cyklu produkcji kompostu nie dożyje.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2012, o 09:36
Witam. Chciałbym opróżnić kompostownik, ale większość kompostu wykorzystałbym dopiero za kilka m-cy jesienią. Czy nie zaszkodzi mu, jeśli do tego czasu kompost przetrzymam w workach foliowych?
Jestem zielony
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie powinno zaszkodzić, przecież ziemia do doniczek też jest w workach foliowych a dojrzały kompost jest podobny do takiej ziemi.
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
Witam.A ja mam pytanie o wrzucenie śliwek mirabelek na kompost.Trochę się obawiam ,bo z pestkami ,mogą wyrosnąć nowe śliweczki.Czy warto to zrobić ,czy jednak Bo mam tego oj trochę ,a pszczółki jakoś słabo konsumują w przeciwieństwie do gruszek ,które uwielbiają.
Spokojnie możesz wrzucić na kompost owoce z pestkami.Na swój co roku również wrzucam i nic mi jeszcze jak dotąd nie wykiełkowało a ziemię kompostową na rabaty,warzywnik i nie tylko rozrzucam co 3 lata.
Pozdrawiam Bożena
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Ja pestek nie wyrzucam na kompost bo długo się rozkładają i przeszkadzają przy przesiewaniu kompostu.
Pestki czereśni i wiśni suszę i zimą dosypuję do karmników dla kosów.
Pestki czereśni i wiśni suszę i zimą dosypuję do karmników dla kosów.
Pozdrawiam. Gosia
U mnie teraz na trawniku więcej chwastów z nasionami niż trawy.Jak skoszę mogę to wrzucić na kompost ?
Mąż Ani
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Też tego nie dałam na kompost, wsadziłam do worka BIO (segregacja odpadów)
Pozdrawiam. Gosia
Wrzucić możesz ale nasiona chwastów mają jakąś dziwnie długą datę ważności, kiełkują po kilku latach nawet
Jak komuś zależy na tym aby uzyskać dużo szybciej dużo lepszy kompost to dla uzyskania tego nie ma nic lepszego niż dżdżownice kalifornijskie. Wystarczy wprowadzić 500 a po roku w dobrych warunkach będzie ich już około 10000 albo nawet znacznie więcej i dużo lepszy kompost bo wzbogacony w pożyteczną florę mikro bakteryjną sprzedawany u nas w postaci płynnej jako biohumus powstaje z ich udziałem około 3x szybciej niż bez. Jestem bardzo zaskoczony tym jak szybko te robale przerabiają wszelką biomasę .Aby się rozmnażały należy im czasami dostarczyć kartonu,który zawiera dużo potrzebnej do tego celulozy.