Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Sieweczki i sadzonki roślinne wielce zachęcające u Ciebie Lucynko ;:138 Zastanawiam się nad posadzeniem dalii w doniczkach na balkonie ;:7 ale nie będzie mi się chciało tańcować z nimi wte i we wte w razie przymrozków.
Okazała pysznogłówka ;:333 moje jeszcze nie pokazały się w gruncie... :roll: szybko będziesz się cieszyć jak zakwitnie ;:108
Dobrego dnia Lucynko!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Rano dzień zapowiadał się brzydki. Niebo było zasnute chmurami, dało się zauważyć, że nad ranem popadał deszcz i temperatura powietrza nic dobrego nie wróżyła. W tej sytuacji zostałam w domu. Jednak ok. godz.1100 słoneczko powoli przepędzało chmury i wkrótce zaczęło królować na niebie. I tak króluje do tej chwili, choć zimno nawet balkonu dotyka.
Zastanawiam się, jak długo jeszcze przyjdzie mi czekać na prawdziwie wiosenne tchnienie natury.

Aniu - jak miło Cię widzieć! ;:138
Dziękuję, Kochana, za tyle miłych słów pod adresem moich kwiatuszków. ;:167
Siewki wraz ze mną czekają niecierpliwie na wysadzenie do gruntu, a Misia znowu towarzyszy mi w domu. ;:108 Boję się o jej zdrowie, gdy jest zimno ;:oj , by znowu nie mieć kłopotu z zapaleniem pęcherza moczowego, jakiego nabawiła się przed rokiem.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Martusiu - moje prymulki są rozmieszczone tak, by przynajmniej połowa z nich rosła w cienistych zakątkach, dzięki czemu później zakwitają i podczas gdy jedne przekwitają, inne dopiero zaczynają spektakl. Mam też późniejsze odmiany, ale jest ich znacznie mniej, a np. 'Francesca' mocno się w tym roku śpieszy. Już widziałam jej wypasione pąki.
Siewki najchętniej już bym wyprowadziła na rabaty, zwłaszcza heliotropy i żeniszki. Jedne i drugie wyjątkowo mi się w tym roku udały i rosną jak na drożdżach, a w zasadzie faktycznie na drożdżowym nawozie. Za bardzo im dogadzam.
Słoneczko posłuchał Twego życzenia i wróciło, dziękuję. ;:167 Gdyby jeszcze ciepełko zechciało się rozpanoszyć...

Obrazek

Maryniu - moje najstarsze sadzonki aż rwą się do gruntowej uprawy, tylko jeszcze nie ta pora. ;:185 Tłumaczę im jak komu dobremu, żeby się nie śpieszyły, ale one nie chcą mnie słuchać. :wink:
Myślę, że spokojnie możesz wsadzić dalie do doniczek ;:108 , zanim one ruszą, żaden przymrozek im nie zaszkodzi, a w razie zagrożenia wystarczy owinąć doniczki papierem, najlepiej gazetowym i postawić na jakimś podwyższeniu. ;:333 Wcześniej wsadzisz, wcześniej zakwitną ;:303 , a przecież o to chodzi, by zdążyć nacieszyć się kwitnącymi daliami.
Pysznogłówkę kupiłam niedawno i już taką okazałą. ;:215 Ona będzie niziutka, bo to taka odmiana, toteż nie mam zamiaru wysadzać ją na rabatę. ;:185 Przeniosę jedynie do większej donicy i niech sobie tak pomieszka przez jakiś czas. :lol:
Dziękuję pięknie za dobry dzionek i cieplutko pozdrawiam. ;:196

Obrazek

Słoneczko znowu zaczyna znikać. Może ono ma zamiar powędrować tam, gdzie jeszcze dzisiaj nie było. Niech więc poświeci spragnionym jego złocistych promieni. ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
Piękne zarówno uporządkowane rabatki jak i wysiewy ;:333 , tfu, tfu żeby nie zapeszyć.
Magnolia gwiaździsta podoba mi się ale z powodu wczesnego kwitnienia czytam, że często podmarza.
U mnie niedaleko pracy jest jej taki duży krzew , który obecnie kwitnie.
Ta biel poraża. Zresztą podobają mi się wszystkie magnolie, są takie dostojne.
Zastanawiałam się czy te młode sadzonki nie przezimować w garażu do następnego kwietnia czy takie maleństwa wsadzić do gruntu, ale czy one nie zmarzną??? W końcu mają ok 25-30 cm.
Biały gołąbek pięknie wpasował się w kolorowe rabatki, na tle kwiatuszków fajnie wygląda.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko nowe prymulki w energetycznym kolorze piękne, a na rabatach niezmiennie zachwycające. ;:oj Może u mnie też doczekam innych kolorów, nie tylko jeden cukierkowaty różowy. :roll:
Zazdroszczę takiej liczby sadzonek w świetnej kondycji. Begonie już takie wyrośnięte. ;:138 ;:215
Jakoś komletnie odechciało mi się wysiewów kwiatów, tylko cynie i kilka sztuk szarłatu rośnie. Jeszcze w warzywniku coś podziałałam, a pomidory i koleusy zajęły parapety.

Życzę zdrowia i słońca na cały tydzień. ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, Twoje rozsady robią wrażenie zarówno pod względem ilości jak i jakości ;:63
Podziwiam Twoją pracowitość.
Rabaty na działeczce też zadbane, wyczyszczone na błysk ;:215 pięknie kwitnące ;:138
Niech słoneczko powróci do Ciebie nie zaniedbując innych okolic, a ze słońcem takze ciepło, bo ostatnio go brakuje.
Buziaki ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Coś niesprawiedliwie natura dzieli czy to wodą z nieba, czy też ciepłymi promieniami słońca. Tobie wody na działce dosyć, a u mnie susza ogromna. Nie wiem czy przez ostatnie dwa miesiące były ze cztery dni deszczowe? Niedawno padało przez kilka godzin, ale już dawno nie ma po tym śladu. W natłoku działkowych zajęć chociaż borówki i hortensje dzisiaj podlałam ;:219
Parapetowe wysiewy nadzwyczaj udane, jak tak dalej pójdzie to po Zimnej Zośce będziesz już sadziła kwitnące sadzonki ;:215 Pięknie ukwiecona magnolia, w tej chwili wiedzie chyba prym na działce, chociaż i rabatkom nie można odmówić urody dzięki kwitnącym prymulkom.
Pozdrawiam słonecznie :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Słoneczko, ciepełko, wspaniały dzionek spędzony na działeczce.
Niewiele zrobiłam, a zmęczyłam się jak siedem nieszczęść. Wszystkiemu winne jest zbyt długie nicnierobienie.
Ponieważ pomidory już od dawna stoją w tunelu, dopiero dzisiaj mogłam się im przyjrzeć i sfotografować.
W tunelu mają dodatkowo namiot z letniej agrowłókniny, dzięki czemu nie tylko im cieplutko, ale i słoneczka nie brakuje.

Obrazek

Jak widać, już są gotowe do wsadzenia w gruncie, ale na razie tylko te w tunelu, pozostałe będą musiały poczekać.
A rabaty ciągle wielobarwne głównie dzięki pierwiosnkom, choć przybywa też innych kwiatków.

Ewuniu - muszę się przyznać, że przez pierwsze ttrzy zimy moja gwiaździsta była opatulana agrowłókniną, ale nie zimową tylko letnią. Ostatnią zimę przetrwała już bez osłony. ;:131 Jednak prawdziwie mroźnej zimy to u mnie dawno nie było.
Rzeczywiście Twoje sadzonki są wyjątkowo malutkie, moja była dużo większa. Wydaje mi się, że lepiej nie wysadzaj jej jeszcze do gruntu. Wystaw z doniczką na nasłonecznione miejsce, na początku sierpnia daj jej trochę nawozu, a na zimę schowaj w bezpieczne miejsce. ;:108
Dziękuję ślicznie za ciepłe słowa na temat moich kwiatuszków i sadzonek. ;:196

ObrazekMagnolia 'Fragrant Cloud'.

Ona skończyła jeden roczek. Wiosną zakwitła mi teraz po raz pierwszy i zaledwie kilkoma kwiatkami. Ponieważ powtarza kwitnienie jesienią, ubiegłej jesieni pokazała pierwszy raz swoje kwiatuszki. W sumie to jeszcze dziecko.

Obrazek

Obrazek

Soniu - pierwiosnki to teraz główne dekoracje na mojej działce, bo jest ich dużo i z daleka je widać. ;:333 Chętnie się nimi z Tobą podzielę - napisałam Ci na priw.
Szczerze mówiąc, to ja zanudziłabym się bez siewek w domu, a już szczególnie w tym roku z tak opóźniającą się u mnie wiosną.
Tylko pomidory mnie wkurzały ;:145 , dlatego wywiozłam je do tunelu, a tam poszły jak burza i już jestem z nich zadowolona. ;:303 Natomiast zupełnie zapomniałam o koleusach ;:oj Trudno, w tym sezonie nie będę ich miała, choć może jakieś na ryneczku sobie kupię.....
I zdrowie, i słoneczko przygarniam z wdzięcznością ;:168 oraz odwzajemniam z całego serca. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niewiele narcyzów przetrwało zimę, a te, którym się udało, kwitną wyjątkowo małą ilością kwiecia.

Halszko - kochana, to bardziej z braku zajęcia niż z powodu pracowitości. ;:306
Nie lubię nudy, a brak działeczki w nieprzychylnym czasie rekompensuję sobie domowymi wysiewami.
Jesienią zrobiłam jedną dobrą rzecz. Wyczyściłam rabaty z chwastów, dzięki czemu teraz tylko wyrywam pojedynczo pokazującą się gwiazdnicę i jakieś trawki. :lol:
Słoneczko posłuchało Ciebie i dzisiaj cudnie przygrzewało przez cały dzień. ;:3 Dziękuję. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tulipanami mam taką samą sytuację jak z narcyzami. Większość przepadła, kwitną pojedyncze i tylko jedna odmiana stworzyła dużą już kępę, ale one jeszcze nie rozwinęły pąków.

Iwonko1 - moja działka rzeczywiście wystarczająco wilgotna, zapewne dlatego że cała jesień i zima były skąpane w deszczu i głębiej ziemia jest nasiąknięta, dzięki czemu nawet najmniejszy deszczyk na razie wystarcza. ;:333 Nawet jednak, gdyby go nie było, to od początku kwietnia mamy już włączoną wodę na działkach i wystarczyłoby trochę z wężem potańcować. :tan
Bardzo Ci dziękuję za wszystkie słowa pochwały dla moich roślinek ;:167 i wzajemnie cieplutko pozdrawiam. ;:196

Obrazekdarmowe obrazki

Obrazek

Obrazek

Pięknie poprosiłam słoneczko, by zechciało wszędzie zaświecić oraz ogrzać wszystkie ogrody, ogródeczki, działki i działeczki
. ;:3 ;:3

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj kochana. I co tu powiedzieć właśnie za to kocham wiosnę. Piękne kwiaty wszystko budzi się do życia cudo porostu. Mam pytanie kiedy będziesz radziła pod folię pomidory? Czy masz ogrzewany? Pozdrawiam miłego dnia.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Dzień dobry :wit Jakoś mi umknął Twój wątek. Dopisuje się i będę zaglądać. Tu takie klejnoty kolorowe i kwitnące ;:3 Jestem pod wrażeniem m.in. ilości pięknych prymulek. No i ta magnolia ;:oj
Przejrzałam wstecz kilka stron i widać jak cudnie wszystko się zmienia! Miłego dnia ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Cóż za cudowny dzień! W cieniu 18, na słońcu 25 stopni C. Słoneczko bez zakłóceń wędrowało po błękicie nieba i rozwijało nowe pąki. Po raz pierwszy zdjęłam ciepłą odzież i paradowałam po działce w bluzeczce z krótkim rękawkiem. Oby taka pogoda utrzymywała się jak najdłużej.

Obrazek

Zakwitł pełnokwiatowy pierwiosnek, który przyjechał do mnie od Iwonki1. Iwonko ;:180

Obrazek

Obrazek

Zakwita też fiołeczek o ciemnych listeczkach. Nie znam jego odmiany, a jest śliczniutki i sieję się. Znajduję nowe roślinki w różnych, oddalonych od siebie miejscach. Jest maleńki, ale śliczny.

Obrazek

ObrazekLaki wystartowały.

ObrazekRozkręciła się ułudka wiosenna.

ObrazekNiezabudki nie czekają do maja.

Serduszki ostro ruszyły w górę.

Obrazekbiała,

Obrazekczerwona,

Obrazekróżowa.

Obrazek

Hosty w różnych fazach wzrostu, np. w takich jak na fotkach.

Obrazek

Obrazek

Pomidory z lutowego siewu za chwilę zakwitną, a pierwsza zwisająca truskaweczka już rozwinęła kwiatek.

ObrazekHalszko ;:180

Obrazek

Misia podskubuje kocimiętkę, a mężowskie gołębie powyciągały mi wszystkie sieweczki orlai.

Obrazek

ObrazekNasycona odpoczywa pod różą.

Obrazek

Pięknie rośnie czosnek niedźwiedzi zarówno dorosły egzemplarz i jego dzieciaczki. Halszko ;:180

Obrazek

Alu - jeśli mam być szczera, to ja w tym roku po raz pierwszy naprawdę pokochałam wiosnę na mojej działeczce i to pomimo niesprzyjającej pogody. ;:167 Dotąd nie była nigdy taka kolorowa. ;:303
Mój tunel nie jest ogrzewany, dlatego pomidory stoją na stoliku, nad którym zrobiliśmy jeszcze dodatkowy namiot z letniej agrowłókniny. Zastanawialiśmy się już nad wsadzeniem ich do ziemi, ale najbliższe noce mają być zimne (zaledwie 2 stopnie na plusie), wobec czego zdecydowaliśmy jeszcze trochę poczekać. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie i ciepłej majówki życzę. ;:196 ;:3

Obrazek

Obrazek

Izuniu - cieszę się, że jesteś i to z tak miłymi słowami, za które serdecznie dziękuję ;:167 i zapraszam częściej. ;:196
Dobrej słonecznej majówki. ;:3 ;:3

Obrazek

Obrazek

Wszystkim życzę pięknej, słonecznej i cieplutkiej majówki. ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, witaj :wit
Dawno mnie nie było, przeszłam przez Twój wspaniały ogródek i aż mnie zatkało . Ależ się u Ciebie dzieje ! tyle kolorów, tyle cudnych roślinek. Prymulki to królowe tak slicznie roświetlają rabaty. Niesamowicie to wygląda. ;:oj ;:oj ;:oj W ogóle odnoszę wrażenie, że wszystkiego jest zatrzęsienie i wszystko rwie się do słonka, do wiosny, ciepłej wiosenki ;:3 ;:3 Magnolia, jak biała panienka wygląda. :)
A w domku u Ciebie, to dopiero produkcja ! Ile sadzonek !!!! I znów ogród będzie oszałamiający, nowe kolory, nowe formy, nowe zapachy. Niesamowicie "malujesz" ogród Lucynko ;:180
Życzę pięknych, cieplutkich dni majowych ;:3 ;:3
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko zazdroszczę tak kolorowej wiosny. ;:215 Wspaniałe zdjęcie, cudnego fragmentu działki. ;:oj

Obrazek

Pomidorom ciepły tunel posłużył, już mają pąki. ;:oj
Niech ciepło i słońce umila Ci majówkę. ;:168
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, fantastycznie ;:138 kolorowo, bogato ;:63 Właśnie miałam Cie pytać czy przetrwały truskaweczki, były wszak malutkie i nieukorzenione, a tu taka niespodzianka :D Cieszę się bardzo ;:303 Moje trochę dostały po listkach od mrozu, ale żyją i już się zbierają.
Białe gołąbki to prawdziwa ozdoba na działeczce, i z pewnością wiele im możesz wybaczyć :lol: Misia wie co dobre, wprowadziła nowalijki do swojej diety.
Życzę Ci Lucynko kolejnych ciepłych dni i pięknej majówki w miłym towarzystwie ;:168 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”