Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
1. To są zabliźnione uszkodzenia, zostaw tak zostaną.
2. Po pierwsze, doniczka ma odpływ? Nie widzę podstawki. Zadałem Ci pytanie poprzednim razem i nie dostałem odpowiedzi: viewtopic.php?p=6399719#p6399719.
Musi być odpływ w doniczce, a ona stać na podstawce.
3. Jak możesz zmniejszyć ilość wody albo częstotliwość podlewania, skoro dla rośliny to teraz okres wegetacji?
4. Stoi bezpośrednio przy słonecznym oknie?
2. Po pierwsze, doniczka ma odpływ? Nie widzę podstawki. Zadałem Ci pytanie poprzednim razem i nie dostałem odpowiedzi: viewtopic.php?p=6399719#p6399719.
Musi być odpływ w doniczce, a ona stać na podstawce.
3. Jak możesz zmniejszyć ilość wody albo częstotliwość podlewania, skoro dla rośliny to teraz okres wegetacji?
4. Stoi bezpośrednio przy słonecznym oknie?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2023, o 07:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- norbert76
Strumień pary jest skierowany bezpośrednio na roślinę?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- norbert76
Spróbuj więc zmienić stanowisko na więcej słońca, a wcześniej jeszcze raz opryskać fungicydem. Albo stanowisko nie jest jednak do końca sprzyjające roślinie, albo infekcja cały czas krąży w roślinie, wtedy wtedy trzeba odciąć liście z plamami.
Wstrzymaj się na razie z nawilżaniem chyba że końcówki zaczną obsychać.
Wstrzymaj się na razie z nawilżaniem chyba że końcówki zaczną obsychać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Wszystko masz w wątku.
1. Beznadziejne podłoże,
2. Doniczka pewnie bez odpływu - nie widzę podstawki.
3. Nie wystawiamy nagle roślin na zewnątrz bez uprzedniej aklimatyzacji.
Przeczytaj ostatnie kilka stron wątku.
Wyciągnąć roślinę z doniczki, sprawdzić stan korzeni, odciąć pogniłe, posadzić do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu do doniczki dopasowanej pod wielkość bryły korzeniowej.
Przy wystawianiu roślin na zewnątrz trzeba stopniowo przyzwyczaić do słońca przez okres około 2 - 3 tygodni.
Podlewasz tak, żeby w obecnym okresie utrzymywać umiarkowanie wilgotne podłoże zwłaszcza wtedy kiedy jest ciepło.
1. Beznadziejne podłoże,
2. Doniczka pewnie bez odpływu - nie widzę podstawki.
3. Nie wystawiamy nagle roślin na zewnątrz bez uprzedniej aklimatyzacji.
Przeczytaj ostatnie kilka stron wątku.
Wyciągnąć roślinę z doniczki, sprawdzić stan korzeni, odciąć pogniłe, posadzić do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu do doniczki dopasowanej pod wielkość bryły korzeniowej.
Przy wystawianiu roślin na zewnątrz trzeba stopniowo przyzwyczaić do słońca przez okres około 2 - 3 tygodni.
Podlewasz tak, żeby w obecnym okresie utrzymywać umiarkowanie wilgotne podłoże zwłaszcza wtedy kiedy jest ciepło.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Marzę o tym, żeby moja strelicja już się tak rozwinęła, ale niestety jest trochę za młoda...
-
- 0p - Nowonarodzony
Strelicja chyba umiera. Plamistość liści postępuje mimo oprysków 2x Scorpion, po miesiącu 1x Soligor. Już prawie wszystkie liście są chore. Jak wspomnialam wczesniej ma nowa ziemie z perlitem, duzą doniczkę z podstawką, przeniesiona do południowego pokoju, stoi przy dużym oknie, bez firan czy zasłon. Dodatkowo po przeniesieniu do południowego okna zaczęła marnieć. Zawija liście do środka, coraz niżej opuszcza łodygi. W tym wszystkim jest jedna dobra wiadomość- wypuściła nowego zdrowego liścia.
- norbert76
Roślina podczas regeneracji może stracić większość albo wszystkie stare liście. Grunt, że wypuściła nowego zdrowego. Jakby padała, to w ogóle nie podjęła wzrostu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Cześć!norbert76 pisze: ↑5 maja 2023, o 15:54 No dobra, dwie sprawy.
1. Dlaczego doniczka wsadzona do drugiej doniczki? W ten sposób ograniczasz dostęp powietrza do korzeni nawet jeśli ta zewnętrzna stoi na podstawce.
2. Dlaczego nie dasz jej na słońce? W tym miejscu nawet jeśli w pobliżu masz okno nie dociera bezpośrednie światło. Światło nie rozchodzi się na boki.
Liście do odcięcia, możesz zrobić fungicydem i powtórzyć po tygodniu.
Nawozisz czymś, jak często?
Chciałam podziękować za trafione rady.
Obcięłam liście, spryskałam środkiem na grzyby i przesunęłam na okno.
Pierwsze zdjęcie po obcięciu, drugie z dzisiaj.
Jeszcze raz dziękuje!
(Przepraszam ze obrócone ale nie mogę tego przekręcić )
Srelicja nicolai przełamana łodyga
Dzień dobry,
Jedna z największych łodyg w naszej 2-metrowej strelicji nickolai się zgięła. Nie połamała się do końca bo nadal ma łączące włókna (przynajmniej zewnętrzne) ale nie jest już w stanie utrzymać ciężkiego i dużego liścia. Czy jest szansa, że odbuduje łodygę gdy ją usztywnimy (za pomocą kijka i taśmy)?
Jedna z największych łodyg w naszej 2-metrowej strelicji nickolai się zgięła. Nie połamała się do końca bo nadal ma łączące włókna (przynajmniej zewnętrzne) ale nie jest już w stanie utrzymać ciężkiego i dużego liścia. Czy jest szansa, że odbuduje łodygę gdy ją usztywnimy (za pomocą kijka i taśmy)?
- norbert76
Re: Srelicja nicolai przełamana łodyga
Przede wszystkim nie łodyga, tylko ogonek liściowy. Możesz usztywnić, ale tkanki się nie odbudują.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta