Pomidory - choroby i szkodniki cz.22

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22

Post »

Ja mam odwrotny problem , pomidory rosną za duże . To k/37 .
Sama zawiniłam . Dałam 2 razy na arbuzy rosnące pod pomidorami oprysk Expando , ale
zamiast arbuzów pomidory takie rosną .
Obrazek
Emisia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lip 2024, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć, poproszę o podpowiedź czy ktoś może wie co to? Na lisciach nic podejrzanego nie zauważyłam. Na niektorych przebija się centkowata plamistosć liści (Żółte centki pod spodem brunatny nalot) Oprócz center na pomidorach mam też SZW na to robiłam już oprysk Help Plant Ca bo tylko to miałam. Ponownie oprysk w tym tygodniu. Według etykiety oprysk dolistny... czy raczej powinno się opryskiwać same grona pomidorów tym środkiem?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Emisia
Fittipaldi
100p
100p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Post »

Emisia pisze: 19 lip 2024, o 10:17 mam też SZW na to robiłam już oprysk Help Plant Ca bo tylko to miałam. Ponownie oprysk w tym tygodniu. Według etykiety oprysk dolistny... czy raczej powinno się opryskiwać same grona pomidorów tym środkiem?
Help Plant Ca na SZW będzie ok. Zdecydowanie możesz powtórzyć oprysk, wszystko jak leci, liście, grona.
Barbadosss86
50p
50p
Od: 18 cze 2024, o 13:20

Post »

Czy na tym miniaturowym pomidorze występuje szara pleśń? Czy będzie to zaraza ziemniaczana? Pomidor Venus.

Obrazek

Obrazek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oparzenia słoneczne Mam to drugi rok na niskich odmianach. Nie pomogło ściółkowanie, dlatego w przyszłym sezonie zrezygnuję z Betaluxa o Oli Polki.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewidentnie zaraza ziemniaczana.
Pozdrawiam, Jacek
Barbadosss86
50p
50p
Od: 18 cze 2024, o 13:20

Post »

To dzisiaj opryskam Signum bo tylko to mam. Rozumiem że okoliczne co są koło tego krzaka inne krzaczki pomidorów też opryskać?
Dzięki za odpowiedź.
Fittipaldi
100p
100p

Post »

Signum będzie ok. Opryskaj wszystkie krzaczki nawet te bez objawów bo ZZ bardzo szybko rozprzestrzenia się na inne. Wcześniej pousuwaj zarażone liście i owoce.
Emisia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lip 2024, o 19:37

Post »

Fittipaldi pisze: 19 lip 2024, o 10:42
Emisia pisze: 19 lip 2024, o 10:17 mam też SZW na to robiłam już oprysk Help Plant Ca bo tylko to miałam. Ponownie oprysk w tym tygodniu. Według etykiety oprysk dolistny... czy raczej powinno się opryskiwać same grona pomidorów tym środkiem?
Help Plant Ca na SZW będzie ok. Zdecydowanie możesz powtórzyć oprysk, wszystko jak leci, liście, grona.

Fittipaldi: dzięki.
Zastanawiam się bo w środę pryskałam pomidory opryskiem na "bazie "jodyny (ze wzgledu na plamistość jaka znowu zaczela pojawiać sie na liściach) czy dziś mogę pryskać Help Plant ca? Ryzykować? To na poniższym zdjęciu to chyba nie SZW. Pierwszy raz coś takiego widzę na pomidorach. Coś bakteryjnego, wirus bo raczej nie przenawożenie? Poproszę o podpowiedź?

Obrazek
Pozdrawiam Emisia
AdamK-l
50p
50p
Od: 20 mar 2023, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Vendeur pisze: 17 lip 2024, o 23:10 A na jesień czeka mnie sypanie dolomitem. Przy takim pH jak u mnie, ile potrzebuję użyć na m2? Wyliczałem, że stosuje się 0,5-1 tony na hektar, czyli 50-100g na m2. Ale nie wiem dla jakiej zmiany pH takie dawki.
Ja mam pH ~7,5-7,7 na calej działce i sucha zgnilizna i tak się pojawia gdy jest gorąco i bez deszczu. Trzeba po prostu regularnie podlewać a nawet pryskać grona inaczej lipa.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Barbadosss86 pisze: 19 lip 2024, o 13:27 Czy na tym miniaturowym pomidorze występuje szara pleśń?
Na owocu jakby tak, ale liście ewidentnie z szarą pleśnią. Ogólnie czuję dużą wilgoć w ziemi.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Fittipaldi
100p
100p

Post »

Emisia pisze: 19 lip 2024, o 17:55 Zastanawiam się bo w środę pryskałam pomidory opryskiem na "bazie "jodyny (ze wzgledu na plamistość jaka znowu zaczela pojawiać sie na liściach) czy dziś mogę pryskać Help Plant ca? Ryzykować?
Nie mam doświadczeń z jodyną ale myślę że po dwóch dobach spokojnie możesz pryskać Ca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”