Storczyki platynkowe
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- platynka80
- 500p
- platynka80
- 500p
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Co do Sabotków. Moje oba zakończyły kwitnienie bodaj w początkach lipca i teraz się rozrastają.
Co do Dendrobium, podobno niektóre tak mają, że tracą liście. Moje Annabell i Kingianum nie tracą liści, tworzą teraz przyrosty i nowe pędy kwiatowe.
Co do Oncidium, to namaczam jak Phalaenopsisy, tylko rzadziej, tak co 2,5 - 3 tygodnie mniej więcej. Raz dziennie rozpylam nad nimi przegotowana wodę.
aha, jeszcze jedno. Któregoś dnia, po takim rozpyleniu wody na stojącej obok mandarynce zauważyłam maleńką pajęczynkę. Musiał się dostać przędziorek. Ta pajęczynka normalnie nie była widoczna, dopiero po rozpyleniu wody. Kilka dni wcześniej dziwiłam się, że zżółkły jej i odpadły 2 listki. Spróbuj może też zamgławić, może to cholerstwo ci wlazło i dlatego liście żółkną.
Co do Dendrobium, podobno niektóre tak mają, że tracą liście. Moje Annabell i Kingianum nie tracą liści, tworzą teraz przyrosty i nowe pędy kwiatowe.
Co do Oncidium, to namaczam jak Phalaenopsisy, tylko rzadziej, tak co 2,5 - 3 tygodnie mniej więcej. Raz dziennie rozpylam nad nimi przegotowana wodę.
aha, jeszcze jedno. Któregoś dnia, po takim rozpyleniu wody na stojącej obok mandarynce zauważyłam maleńką pajęczynkę. Musiał się dostać przędziorek. Ta pajęczynka normalnie nie była widoczna, dopiero po rozpyleniu wody. Kilka dni wcześniej dziwiłam się, że zżółkły jej i odpadły 2 listki. Spróbuj może też zamgławić, może to cholerstwo ci wlazło i dlatego liście żółkną.
- Agnieszka_73
- 200p
- Od: 16 paź 2008, o 21:17
- platynka80
- 500p
Pozwolę sobie pochwalić się czymś takim ...koralina pisze:Platynko, bo biały lepiej odbija światło niż kolorowy storczyk, a to wpływa na czas naświetlania, dlatego te kolorowe są 'rozmazane'
... światło było dość dobre i udało się złapać subtelności na płatkach ... dodam, że zdjęcia nie obrabiałam.
Pozdrawiam, Baśka
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- platynka80
- 500p
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
U mnie też by się przydało ;), bo mam takiego samego ale od dwóch miesiecy nie udało mi się zrobić mu dobrego zdjęcia. A właściwie wyraźnego, oddającego dobrze kolor, bo o dobrym mowy być nie może gdy się ma do dyspozycji tylko komórkę.
Platynko, piękne masz roślinki i ładnie utrzymane, gratuluję rozrostów!
Platynko, piękne masz roślinki i ładnie utrzymane, gratuluję rozrostów!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- platynka80
- 500p