Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal85
50p
50p
Od: 16 sty 2011, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Post »

Witam :)
Mam dwie roślinki z których chciałbym uformować bonsai,:D główny pień ma 8cm obwodu, mniejszy grubość kciuka a jeszcze mniejszy palca wskazującego.
Obrazek Obrazek Obrazek
Drugą roślinką jest fikus. Na pewno czekać go będzie przesadzenie na wiosnę do płaskiej doniczki, wywalenie kamyków i jak wyczytałem w tym temacie obwiązanie kamienia korzeniami żeby po czasie uzyskać efekt korzeni napowietrznych :) pień składa się z trzech mniejszych splecionych ze sobą pni. Najgrubszy ma w obwodzie może tyle co ołówek :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek
Moja kolekcja: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=40402" onclick="window.open(this.href);return false;
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Post »

Rafal85!
Chciałem coś podpowiedzieć co do tych roślin:
Grubosz ma błąd techniczny,a mianowicie,że pnie rozdzielają się kilka cm nad ziemią,a w sztuce bonsai powinny się rozdzielać bardzo blisko ziemi.
A fikusa nie przesadzaj do mniejszej!To zahamuje przyrost pnia na grubość i wyjdzie ci cienki badylek.Co do korzeni powietrznych,to fikus wygląda(według mnie)najlepiej,gdy korzenie zwisają z gałęzi,a nie jak rośnie na skale.Dodaj mu zawozu(ale uważaj by nie spalić rośliny.Mogą być np.pałeczki nawozowe w odpowiedniej dawce.Kamyki owszem,warto wywalić po to by uzyskać takie korzenie jak na starych drzewach.
zuziaa98
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2012, o 12:13

Schnące Bonsai

Post »

Witam, mam moje bonsai już po nad dwa lata ale przed wczoraj zauważyłam że zaczął gwałtownie schnąć a szczególnie jego liście, które w ciąż są zielone, tylko po nie które brązowieją, oczywiście listki szybko spadają. Zdrapałam troszkę kory paznokciem i pod spodem ma zielone. Ziemia jest ciągle nawilżona a listki regularnie spryskiwane. Drzewko podlewam ze specjalnym żelem zgodnie z instrukcją. Moje drzewko jeszcze jest dosyć małe ma około 30cm ale gałązki są dosyć długie. Wygląda mi na to że gałązki nie umieją nagle nawadniać listków. Proszę o pomoc i porady co mam robić może go przesadzić, podciąć gałązki? Bardzo potrzebuje tej pomocy mocno zaangażowałam się w to piękne drzewko.

EDIT: Drzewko stoi w pokoju, który czasem jest wietrzony, Teraz gdy jest dosyć ciepło wystawiłam drzewko na dwór i podlewam gdy tylko potrzeba.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Schnące Bonsai

Post »

Przydało by się zdjęcie drzewka , jego nazwa , i zdjęcie bryły korzeniowej :roll:
zuziaa98
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oto zdjęcia trochę nie wyraźnie robione w słońcu Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
To bonsai hokidachi / hokkan (raczej)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Obstawiam trzy opcje , przelanie , przemrożenie (podczas wietrzenia) oraz za mała doniczka. Najbardziej przystaję przy przelaniu.
zuziaa98
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo a czy drzewko odrzyje i będzie rosło dalej? Zmieniłam mu doniczkę na większą i podcięłam go mocniej.
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27

Post »

będzie ale zrób sobie prosty miernik wilgotności wbij wykałaczkę w ziemię żeby dotykała samego dna i podlewaj jak wykałaczka będzie tak sobie sucha :wink:
informuj co jakiś czas co z drzewkiem
zuziaa98
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Podejrzewam że może to być też z niepodlania a potem zalania. Ponieważ zapomniałam jeden raz podlać drzewka zaraz po tym uschło a gdy było sucho mogłam go zalać. Czy to możliwe? Martwię się.
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27

Post »

mogło tak być ale raczej by wytrzymało.... jak ziemia będzie cały czas mokra to wyjmij z doniczki i postaw tak na jakiejś kartce by wyschło
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To bonsai (szalenie zaniedbane) to wiąz drobnolistny - trudny w uprawie w domu. Jak widać po gałązkach radził sobie nieźle długi czas, ale w pewnym momencie został zasuszony na śmierć (tak szybko, że liście nie zdążyły nawet spaść). gdyby to było zalanie, najpierw opadałyby mu liście i śmierć rołśiny trwałaby dłużej.

Marne szanse żeby odżył, powinien zostać na dworze w zacienionym miejscu i być podlewany wtedy gdy tego potrzebuje - a to znaczy nawet dwa razy dziennie, jeśli ziemia wyschnie.
Zielonym do góry!!!
zuziaa98
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

to nie jest wiąz drobnolistny ani też nie był zaniedbany. Mogło się zdarzyć że nie podlałam go raz czy dwa a potem przelałam, ale chciałam dobrze a nie zauważyłam ile mi się chlupnęło możliwe że za wiele ale nadal drzewko pod korą jest żywo zielone a musi minąć trochę czasu aby liście na nowo urosły.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A dlaczego piszesz, że to nie jest wiąz drobnolistny? Liście są widoczne na zdjęciu? Jaki to wobec tego gatunek?
Zielonym do góry!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”