Stokrotka afrykańska (osteospermum)
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Trzeba być na prawdę poważnie chorym, żeby mając dość dorodne własne 30 roślin z własnego siewu kupować za prawie 8 zł. kolejną sztukę. Ehhhh, ale co zrobić, kiedy ona taka brązowa ładna, z siewu raczej takiej nie będę miał :):)
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
He he, my tu wszyscy jesteśmy poważnie chorzy Jesteśmy z Tobą!
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Mnie wzeszły dwie. Nie chciały wcale w doniczce rosnąć. Dzisiaj wsadziłam je do gruntu i ... co będzie.
Moim dwóm stokrotka coś dolega,młode listki sie zwijają ale nie widać żadnego robactwa,podlewam regularnie,stoją na poł-zach tarasie ale troszkę zacieniony przez sosnę.Zdjęcia chorych:
Popsikałam preparatem na mszyce bo na bluszczu pnącym się po sośnie zawsze są.
Zdjęcia wyglądających zdrowo:
Zdrowe rosną przed domem,chore na tarasie.Może ktoś miał podobne objawy?
Czy stokrotka już będzie kwitła?
Czy łodyga zdąży urosnąć i czy na jednej łodydze będzie jeden kwiat,który po kwitnieniu trzeba oberwać a łodygę zostawić i dopiero wtedy urośnie następny?
Popsikałam preparatem na mszyce bo na bluszczu pnącym się po sośnie zawsze są.
Zdjęcia wyglądających zdrowo:
Zdrowe rosną przed domem,chore na tarasie.Może ktoś miał podobne objawy?
Czy stokrotka już będzie kwitła?
Czy łodyga zdąży urosnąć i czy na jednej łodydze będzie jeden kwiat,który po kwitnieniu trzeba oberwać a łodygę zostawić i dopiero wtedy urośnie następny?
Pozdrawiam,Basia
Basiu tak jaki śliczny będzie kwiatuszek
musze jutro swoje oblukać bo my jakoś razem siałyśmy:))
musze jutro swoje oblukać bo my jakoś razem siałyśmy:))
Pozdrawiam, Beata
Czy ktoś z Was zimuje te rośliny? ponoć się da..
Ja w ub. roku miałem trzy kwitnące krzaczki.
Po zimie zostały karpy ze zdrewniałymi łodygami (nie są suche)
- przechowywane jak pelargonie i dziwaczki.
Czy z nich coś jeszcze w tym sezonie może być? Bo ruszyć mi nie chcą.
Dziwaczki, pelargonie już od dłuższego czasu rosną.
Ja w ub. roku miałem trzy kwitnące krzaczki.
Po zimie zostały karpy ze zdrewniałymi łodygami (nie są suche)
- przechowywane jak pelargonie i dziwaczki.
Czy z nich coś jeszcze w tym sezonie może być? Bo ruszyć mi nie chcą.
Dziwaczki, pelargonie już od dłuższego czasu rosną.
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Próbowałam przezimować roślinkę nie udało się,lepiej posiać nasionka szybko wschodzą.
Jeżeli łodygi nie są suche to powinny odbić trzeba zasilić roślinkę,może to pomoże.
Jeżeli łodygi nie są suche to powinny odbić trzeba zasilić roślinkę,może to pomoże.
Witam,
Mam pytanko, Dwa tygodnie temu posadziłam stokrotki afrykańskie do skrzynek balkonowych. Roślinki nie były za bardzo rozkwitnięte kilka mizernych kwiatków miały, ale dużo pąków. Wiem, że sadzonki pochodzą z Holandii. W przeciągu tych dwóch tygodni codziennie obrywam uschnięte pączki, nawet nie zdążą się rozwinąc i usychają Dodam, że krzaczki same w sobie rozrosły się i listki nie schną tylko te pączki. Co może być przyczyną ? dodam jeszcze, że posadziłam je w kompozycji z bidensem, który rozrasta się tez sukcesywnie i dostaje coraz wiecej kwiatków, może ta symbioza nie służy stokrotkom ?
Kwiatki mają mokro, nie podlewam ich tez zamocno bo codziennie mamy w zasadzie deszcze wieczorami ;/ Balkon jest od strony południo- zachodniej, więc słoneczka jak jest to mają sporo. Skrzynki mam z systemem nawadniania, ale w instrukcji jest napisane, by przez pierwsze 6-8 tygodni podlewac je normalnie w ziemię, żeby nowe korzonki sie rozrosły i później dopiero będą ciągneły wodę z systemu.
Sprzedawca, od którego kupiłam stokrotki twierdzi, że może u hodowcy były faszerowane nawozami a teraz na początek sama wodą wiec może taka jest przyczyna. Zakupiłam zatem paleczki z nawozem do roślin balkonowych. Naprawde nie wiem co jest przyczyną i zastanawiam się co mam zrobić, zwłaszcza, że mam ich 12 sztuk
z góry dziękuję za pomoc
Mam pytanko, Dwa tygodnie temu posadziłam stokrotki afrykańskie do skrzynek balkonowych. Roślinki nie były za bardzo rozkwitnięte kilka mizernych kwiatków miały, ale dużo pąków. Wiem, że sadzonki pochodzą z Holandii. W przeciągu tych dwóch tygodni codziennie obrywam uschnięte pączki, nawet nie zdążą się rozwinąc i usychają Dodam, że krzaczki same w sobie rozrosły się i listki nie schną tylko te pączki. Co może być przyczyną ? dodam jeszcze, że posadziłam je w kompozycji z bidensem, który rozrasta się tez sukcesywnie i dostaje coraz wiecej kwiatków, może ta symbioza nie służy stokrotkom ?
Kwiatki mają mokro, nie podlewam ich tez zamocno bo codziennie mamy w zasadzie deszcze wieczorami ;/ Balkon jest od strony południo- zachodniej, więc słoneczka jak jest to mają sporo. Skrzynki mam z systemem nawadniania, ale w instrukcji jest napisane, by przez pierwsze 6-8 tygodni podlewac je normalnie w ziemię, żeby nowe korzonki sie rozrosły i później dopiero będą ciągneły wodę z systemu.
Sprzedawca, od którego kupiłam stokrotki twierdzi, że może u hodowcy były faszerowane nawozami a teraz na początek sama wodą wiec może taka jest przyczyna. Zakupiłam zatem paleczki z nawozem do roślin balkonowych. Naprawde nie wiem co jest przyczyną i zastanawiam się co mam zrobić, zwłaszcza, że mam ich 12 sztuk
z góry dziękuję za pomoc
Alldi, lepiej nie dokładaj im więcej nawozu, one i tak są od nich "pijane". Pozwól im "wytrzezwieć". Moje, posadzone chyba z miesiąc temu, zachowywały się dokładnie tak samo:zasychające pączki na zdrowym krzaczku. Wczoraj otworzyły się pierwsze normalne kwiatki. Więc cierpliwości i powodzenia.
Pozdrawiam, Anka
Pozdrawiam, Anka
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
i to w dwóch kolorach.
Ciekawe kiedy moje zakwitną i jakimi kolorami się pochwalą.
Ciekawe kiedy moje zakwitną i jakimi kolorami się pochwalą.
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Gratuluje Basiu, Moje dwie (tyle zeszło z garści nasion ) jeszcze całkiem malutki, ale może zdąża do jesieni choć jednym kwiatkiem zakwitnąc .
Piękne te stokroty - moje coś pomalutku rosną ,a z kupnymi stało się coś niedobrego i pączki pozasychały- mam nadzieję że odbiją
Pozdrawiam. Ewa