Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
To będą moje pierwsze doświadczenia z ukorzenianiem hortensji. Będę relacjoniwać, co się dzieje. Na razie woda czysta jak łza.
Aniu wkleję wypowiedź Joli z mojego wątku - Zwróć uwagę że również ukorzenia w wodzie przegotowanej a po trzech dniach zauważyła już glony . Trzeba być po prostu czujnym
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5086331
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5086331
Pozdrawiam. Ewa
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Powiedzcie mi, czy już nawoziliście hortensję i czym? Jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch ogrodowych, dostałam je kwitnące w prezencie ale od trzech lat nie kwitną, nawoziłam je dotychczas nawozem do różaneczników, może to był błąd, nie jestem szczególną wielbicielką tych roślin, ale jak już są, to chciałabym o nie zadbać, prezentu przecież nie wydam w inne ręce
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Woda przegotowana ...hmmm ... może to jakiś sposób jest ale dla mnie ona taka... jałowa.
Jednak każdy ma prawo do doświadczeń więc próbuje i wyciąga wnioski.
Węgiel drzewny bardziej rozumiem, że ma wpływ a ja z racji uprawy roślin domowych w hydroponice znam działanie wody utlenionej na rośliny. Stopniowo wprowadzałam ja do doniczkowej uprawy a teraz i na działce w określonych okolicznościach.
Zmieniając wodę w sadzonkach zielnych i zdrewniałych zawsze stosuje dodatek H2O 3%
Dawka sprawdzona przeze mnie do podlewania, zraszania, namaczania nasion, moczenia cebul i dezynfekcji lub mycia roślin .
1 litr wody + 20 ml wody utlenionej 3%
Do wody w której ukorzeniają się sadzonki daję mniejsze stężenie ( 1l/15ml)
O wpływie H2O można poczytać w sieci.
Jednak każdy ma prawo do doświadczeń więc próbuje i wyciąga wnioski.
Węgiel drzewny bardziej rozumiem, że ma wpływ a ja z racji uprawy roślin domowych w hydroponice znam działanie wody utlenionej na rośliny. Stopniowo wprowadzałam ja do doniczkowej uprawy a teraz i na działce w określonych okolicznościach.
Zmieniając wodę w sadzonkach zielnych i zdrewniałych zawsze stosuje dodatek H2O 3%
Dawka sprawdzona przeze mnie do podlewania, zraszania, namaczania nasion, moczenia cebul i dezynfekcji lub mycia roślin .
1 litr wody + 20 ml wody utlenionej 3%
Do wody w której ukorzeniają się sadzonki daję mniejsze stężenie ( 1l/15ml)
O wpływie H2O można poczytać w sieci.
Mnie też Krysiu sie wydaje że ta przegotowana jakoś mniej uzdatniona
A o wodzie utlenionej slyszałam ... nawet mojego kuzyna córka stosuje jakieś dziwne kuracje wodą utlenioną podawaną wewnętrznie.
A o wodzie utlenionej slyszałam ... nawet mojego kuzyna córka stosuje jakieś dziwne kuracje wodą utlenioną podawaną wewnętrznie.
Pozdrawiam. Ewa
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie. Na moich patykach ukorzenianych w wodzie pokazują się białe kropki. Liczę , że kiedyś będą i korzenie . Cierpliwie czekam bo mam troszkę tego od dwóch Forumowiczek. Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Ja też patyczki od mewy ukorzeniam w wodzie z dodatkiem wody utlenionej. W warzywnym mówili, że korzenie lepiej się dotleniają. Korzonki mam już tak ze dwa trzy mm i to absolutnie we wszystkich patyczkach. Woda jest czyściutka choć jej jeszcze nie wymieniałam.
- ewelkacha88
Woda utleniona ?? A tego nie słyszałam , dałam tylko węgiel drzewny żeby nie pleśniało tam nic. A ile tej wody utlenionej dawałaś?? Może i ja spróbuję bo jeszcze nie mają takich korzonków jak te Twoje tylko takie białe kropki z których jak myślę kiedyś (oby) wyrosną korzenie.
Ach właśnie doczytałam o tej wodzie utlenionej kilka postów wyżej .
Ach właśnie doczytałam o tej wodzie utlenionej kilka postów wyżej .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Nie mam porównania w hortensjach, bo do wszystkich patyczków wody utlenionej dodałam.
Mam porównanie natomiast w paprykach. Te które moczyłam nasiona i potem podlałam wodą z dodatkiem wody utlenionej, miały nieporównywalnie mocniejszy i większy system korzeniowy.Teraz są już większe i dożo lepiej rosną. Kazali mi dawać dwie krople wody utlenionej, na łyżkę wody. Ale ja nie odmierzałam wody łyżkami, tylko na słoik wody 0,2l dawałam łyżeczkę wody utlenionej. Teraz trochę woda wyparowała i nie wiem czy ją uzupełnić czy zrobić nową. Ale chyba uzupełnię.
Mam porównanie natomiast w paprykach. Te które moczyłam nasiona i potem podlałam wodą z dodatkiem wody utlenionej, miały nieporównywalnie mocniejszy i większy system korzeniowy.Teraz są już większe i dożo lepiej rosną. Kazali mi dawać dwie krople wody utlenionej, na łyżkę wody. Ale ja nie odmierzałam wody łyżkami, tylko na słoik wody 0,2l dawałam łyżeczkę wody utlenionej. Teraz trochę woda wyparowała i nie wiem czy ją uzupełnić czy zrobić nową. Ale chyba uzupełnię.
- ewelkacha88
Cześć Wszystkim. Dodałam wody utlenionej do słoiczków. Mam nadzieję , że to był dobry pomysł i że ich nie stracę. O efektach postaram się informować. Pozdrawiam i miłego dnia życzę Wszystkim .
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Woda utleniona 3% po otwarciu buteleczki ponoć traci właściwości po kilku dniach...tak mówią "mądre głowy "... . Owszem na ranie pieni się ale tych właściwości odkażających już nie ma, a jeśli ... to w małych ilościach. Utlenia sie czy jakoś tak
Nasze patyczki stoją w małym stężeniu i otwartym naczyniu ale to na czym nam zależało już się stało.
Dolewanie nic nie zmieni, dolać można jakąkolwiek wodę . Nowa porcja to wypłukanie naczynia i zalanie za jakiś czas .
Tak robię w hydroponice dla dotlenienia rośliny co jakiś czas i zdrowotności korzeni .
Ponoć ta w tabletkach dłużej zachowuje właściwości a ponadto zawsze robimy świeżą porcję ale ja mam obiekcje i boję się o stężenie bo ... lepiej za mało niz za dużo.
Nasze patyczki stoją w małym stężeniu i otwartym naczyniu ale to na czym nam zależało już się stało.
Dolewanie nic nie zmieni, dolać można jakąkolwiek wodę . Nowa porcja to wypłukanie naczynia i zalanie za jakiś czas .
Tak robię w hydroponice dla dotlenienia rośliny co jakiś czas i zdrowotności korzeni .
Ponoć ta w tabletkach dłużej zachowuje właściwości a ponadto zawsze robimy świeżą porcję ale ja mam obiekcje i boję się o stężenie bo ... lepiej za mało niz za dużo.
- ewelkacha88
Wszystko teraz wiem. Myślę , że mimo wszystko pojawią się w końcu moje upragnione korzenie. Buteleczkę faktycznie miałam otwartą mimo , że data ważności dobra to pewnie właściwości swoich ta woda ju nie miała. Ja uzbroję się w cierpliwość . Pozdrawiam