Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lip 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: problem z przyjęciem się tuji z gaŁązek. FOTO
Super, jutro próbuje ponownie. Mają być to sadzonki w całości zielone-łącznie z łodygą, z góry tuji. Teraz musi się udać!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 mar 2012, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kiedyś ukorzeniałam sadzonki tui, cisów, cyprysika groszkowego. Najdłużej i najmarniej ukorzeniały się cisy, ale też w większości. Osoba, która mi pokazała ten sposób mówiła, że ważne, aby to były sadzonki z zewnątrz krzewu, a nawet z nasłonecznionej strony - takie zdrowe, dobrze odżywione, piękne. Większość tych ukorzenionych sadzonek ma już kilka lat i rośnie u moich rodziców w ogrodzie , a także u znajomych.
ooo tak wyraznie za duze ja zawsze mam moje rosliny ok 10 cm i jeszcze im wierzchołkowe liscie ucinam,
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sadzonkowanie iglaków
Mi lepiej wychodzą wiosenne sadzonki.
Re: Sadzonkowanie iglaków
Prawie przez cały sezon można sadzonkować, proszę datą się nie sugerować. Reszta procesu jest poprawna praktycznie.
Re: Ukorzenianie sadzonek
Mam pytanie co do ukorzeniacza... Próbowałem 3 razy rozmnożyć tuje i za każdym razem lipa ... w czym tkwił mój błąd niby małe gałązki odrywałem z piętką i do ukorzeniacza... Nawet trzymałem to w pokoju ( robiłem to na początku lutego ) Jeśli w tym tkwił mój błąd. Ukorzeniacz był do pół zdrewniałych roślin ( tylko taki był w kwiaciarni ) Działa świetnie jeśli chodzi o winogrona... na 20 badyli wsadzonych w butelki plastikowe z ziemią tylko jeden szlak trafił... Uważam to za sukces ( winogrona trzymałem w pokoju więc miały cieplutko ) Do gruntu poszły po 15 maja i rosną świetnie. W TYM SEZONIE PIERWSZE OWOCE POWINNY BYĆ
Ważny jest termin, podloże, temperatura, wilgotność, nie tylko ukorzeniacz.Sama nie ukorzeniałam , ale robił to ojciec wiosną z rocznych pędów. Odpowiednie trzeba wyszukiwać ( nie tak prosto, bo nie moga byc ani zbyt miękkie, ani zdrewniałe, ani zbyt duże, czy małe), bo podobno nie wszyskie gałązki się nadają.Robił to w inspekcie cieniowanym kratką (półcień), i codziennie zraszał.Do końca lata miały korzenie, zimowały pod okryciem w tym inspekcie i wiosną przesadzał.
Nie nadaje się pokój ciepło też, bo jest zbyt sucho, a iglak potrzebuje odpowiedniego mikroklimatu.
Nie nadaje się pokój ciepło też, bo jest zbyt sucho, a iglak potrzebuje odpowiedniego mikroklimatu.
-
- 100p
- Od: 30 sie 2012, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Byc moze nie z tej rosliny pobierales sadzonki. Tuja to krzew i nie trzeba na niä wchodzic.Marcin P pisze:Próbowałem 3 razy rozmnożyć tuje i za każdym razem lipa ...w czym tkwił mój błąd
A powaznie spröbuj pod koniec lutego, zanim ruszy wegetacja. Sadzonki tnij takie nie do konca zdrewniale w ukorzeniacz i do podloza. Podloze najlepiej piasek z domieszkä ziemi dla siewek, albo dla warzyw. Pisze o ziemi kupowanej, bo mozesz dac ziemie z ogrodu + piasek + ewentualnie skompostowane trociny, tez da rade. Sadzonke w czesci dolnej obierz z zielonego, a göre przytnij nieco zeby ograniczyc parowanie. I na pewno nie w pokoju. Chlodna piwnica, weranda, strych i przykryj foliä. Wietrz codziennie, zeby nie splesnialo i dbaj o wilgotnosc.
Od marca- kwietnia mozna wyniesc na dwör w cien i trzymac pod przykryciem, a jak masz kawalek wolnego w tunelu czy garazu to juz bedzie idealnie. I nie pakuj od razu w doniczki bo ciezko utrzymac stabilne warunki, tylko do duzej skrzynki, donicy, miski, co tam masz.
Sadzonka nie moze byc za duza, taka 8-12 cm, najdalej na sierpien powinienes miec ukorzenione.
Kiedys sie w to bawilem, ale potem "odkrylem" ze pietnasto- dwudziestocentymetrowe tujki mozna kupic w Polsce za 0,7- 0,9 PLN i mi przeszlo.
Milej zabawy i pozdrawiam, Piotr.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiem o tym... Na allegro za parę groszy można kupić całą paletę 100 sztuk 200 ile się chce maksymalnie 1zł za sztukę, ale to nie o to chodzi... Nie ma się tej frajdy że to twoje dzieło ( bynajmniej taką mam radochę za winogronkami o których wyżej wspominałem ) Dzięki za radę postaram się coś wycudować w tej kwestii . Podzielę się swoim sukcesem lub porażką. Czas jest dobry luty już jutro
Zrób sadzonki późnym latem. Wiosenny termin też jest dobry, ale gdy soki zaczną już krążyć lepiej, czyli w marcu.
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Iglaki ( między innymi i tuje ) potrzebują około 90 dni na wytworzenie tkanki kallusowej. Dopiera w tym momencie zaczynają rosnąć korzonki.Marcin P pisze:Mam pytanie co do ukorzeniacza... Próbowałem 3 razy rozmnożyć tuje i za każdym razem lipa ... w czym tkwił mój błąd niby małe gałązki odrywałem z piętką i do ukorzeniacza... Nawet trzymałem to w pokoju ( robiłem to na początku lutego ) Jeśli w tym tkwił mój błąd. Ukorzeniacz był do pół zdrewniałych roślin ( tylko taki był w kwiaciarni ) Działa świetnie jeśli chodzi o winogrona... na 20 badyli wsadzonych w butelki plastikowe z ziemią tylko jeden szlak trafił... Uważam to za sukces ( winogrona trzymałem w pokoju więc miały cieplutko ) Do gruntu poszły po 15 maja i rosną świetnie. W TYM SEZONIE PIERWSZE OWOCE POWINNY BYĆ
Podstawą hydroponiki jest wysoka wilgotność. W skali przemysłowej używa się zraszaczy.
W domu musimy zapewnić wysoką wilgotność w inny sposób .
Może być np. mała mini szklarenka taka jak do wysiewu nasion.
Tuja jest o tyle łatwa w rozmnażaniu że pobiera składniki odżywcze też przez listki.
Trzeba często zraszać opryskiwaczem z dodatkiem nawozów dolistnych dla iglaków ( ale bez przesady).
No i oczywiście musi stać w całkowitym cieniu.
Co do podłoża to perlit rozluźnia glebę , natomiast styropian utrzymuje temperaturę ( ważne w produkcji zimowej)
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Proponujesz największy błąd, materiał pobierany do sadzonkowania się nie tnie! Cięcie miażdży tkanki i do niczego się nie nadaje.Jerome pisze: Sadzonki tnij takie nie do konca zdrewniale w ukorzeniacz i do podloza.
Podstawa sukcesu to:
- podłoże torf i piasek z domieszką perlitu, w szkole uczono w proporcji 50/50,
- odpowiednio pobrany materiał BEZ CIĘCIA!!!
- stworzenie mikroklimatu z DUŻĄ wilgotnością, czyli inspekt/szklarnia/tunel z dostępem do światła zacienionego oraz mikrozraszacze oraz zamgławiacze. Światło to warunek konieczny, nie może być to piwnica bez dostępu do światła i też nie może być go za dużo, cieniowanie jest konieczne!
-
- 100p
- Od: 30 sie 2012, o 19:05
Nie mam wyksztalcenia ogrodniczego. Jak mi kiedys dziadek pokazal, tak robilem. Ciälem i sie przyjmowaly. Ale moze te moje sadzonki jakies nieczytate byly
Fakt ze dziadek tuj nie ukorzenial tylko winogrona i porzeczki, ale zawsze powtarzal "ostrym nozem göra skosnie, a döl na röwno".
Ja to bezkrytycznie lata temu na tujki przenioslem i nawet na tym troche zarobilem.
Dzięki za poprawke, jak kiedys będę jeszcze ukorzenial to potargam.
Zadnych zamglawiaczy, ani zraszaczy nie posiadalem. NIe wiem jak sie to wszystko ukorzenialo. Cud?
Piwnica bez swiatla faktycznie nie wchodzi w gre. Ja w swojej mam okienka i jakos tak uznalem ze każdy ma. A nie musi przeciez.
Fakt ze dziadek tuj nie ukorzenial tylko winogrona i porzeczki, ale zawsze powtarzal "ostrym nozem göra skosnie, a döl na röwno".
Ja to bezkrytycznie lata temu na tujki przenioslem i nawet na tym troche zarobilem.
Dzięki za poprawke, jak kiedys będę jeszcze ukorzenial to potargam.
Zadnych zamglawiaczy, ani zraszaczy nie posiadalem. NIe wiem jak sie to wszystko ukorzenialo. Cud?
Piwnica bez swiatla faktycznie nie wchodzi w gre. Ja w swojej mam okienka i jakos tak uznalem ze każdy ma. A nie musi przeciez.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;