Kolejna Storczykomaniaczka:)
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)
Kamila przycinanie na skos to tak jak z różami w wazonie Jeszcze raz dzięki za rady spróbuję może faktycznie w misce podcinać
Henryk o tym czyms nie słyszałam ale się rozejrzę przy okazji
Aniu Agnieszko oto mój najnowszy prezento-nabytek
W kwiaciarni było jakieś dziwne światło i dopiero w domu zauważyłam:
Zmartwiłam się, niby to najstarszy liść więc nie powinnam się martwić ale kurczę, zostaną mu tylko 3 Poradzicie co z nim zrobic?
Korzenie wyglądają zdrowo:
Henryk o tym czyms nie słyszałam ale się rozejrzę przy okazji
Aniu Agnieszko oto mój najnowszy prezento-nabytek
W kwiaciarni było jakieś dziwne światło i dopiero w domu zauważyłam:
Zmartwiłam się, niby to najstarszy liść więc nie powinnam się martwić ale kurczę, zostaną mu tylko 3 Poradzicie co z nim zrobic?
Korzenie wyglądają zdrowo:
Pozdrawiam, Basia:)
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ojej ! ale śliczne maleństwo Z tym liściem to zobaczysz jak będzie żółkł to odetnij boi tak nic z niego.Z trzema liśćmi to sobie raczej poradzi ,wygląda na zdrową roślinkę
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
Piękny, Basiu, cieszę sie razem z Tobą Moja mama wybrała sobie podobnego
Magda
- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Piękna miniaturka, tylko się cieszyć
Po kwitnieniu uznasz czy potrzebna jest operacja.
Pozdrawiam,
Ewelina
Po kwitnieniu uznasz czy potrzebna jest operacja.
Pozdrawiam,
Ewelina
-
- 500p
Aniudzięki Co do listka to już widzę że żółknie ale chyba zostawię go samemu sobie, niech sam odpadnie (ja jeszcze bym pędzik złamała próbując go uciąć;:223 )
Empe te na zdjęciach u Ciebie wyglądają na sporo jaśniejsze, ale może to kwestia światła Ten jest na prawdę barrrrdzo ciemny, uwielbiam ten kolor!
Ewelino miło mi że wpadłaś i że Ci się podoba Co do operacji to wygląda mi, że ta doniczka jest trochę za mała, więc już zamówiłam większą doniczkę i, tak jak radziła Dusia w odniesieniu do poprzedniego malucha,przesadzę ją. Oczywiście tak jak radzisz-po kwitnieniu
Empe te na zdjęciach u Ciebie wyglądają na sporo jaśniejsze, ale może to kwestia światła Ten jest na prawdę barrrrdzo ciemny, uwielbiam ten kolor!
Ewelino miło mi że wpadłaś i że Ci się podoba Co do operacji to wygląda mi, że ta doniczka jest trochę za mała, więc już zamówiłam większą doniczkę i, tak jak radziła Dusia w odniesieniu do poprzedniego malucha,przesadzę ją. Oczywiście tak jak radzisz-po kwitnieniu
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maluszek śliczniusi a jaki malusi Niech Ci długo kwitnie. Ja wczoraj robiąc zakupy widziałam takie maleństwa w Kauflandzie w różnych kolorach.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Radziłabym jak najszybciej przesadzic w podłoże z kory nie czekajac na koniec kwitnienia.
Miałam podobne rosliny z biedronki.Spagnum zbyt długo trzyma wilgoc i jest bardzo zbite.Objawem jest żółknący liść.Korzenie profilaktycznie zasypac cynamonem.mimo,że wyglądają na zdrowe.
Miałam podobne rosliny z biedronki.Spagnum zbyt długo trzyma wilgoc i jest bardzo zbite.Objawem jest żółknący liść.Korzenie profilaktycznie zasypac cynamonem.mimo,że wyglądają na zdrowe.
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maleństwo jest śliczne
Nie zgodzę się z basia.h12 w kwestii przesadzania. Mam kilka podobnych maluszków i wszystkie posadzone w sphagnum. Jak dotychczas, a niektóre mam już ok. 2 lat, czują się b. dobrze w tym podłożu. Zbyt pochopne przesadzanie może mu zaszkodzić. W tak maleńkiej doniczce podłoże przesycha dość szybko, trzeba tylko obserwować i podlewać w miarę potrzeby.Ogólnie jestem przeciwniczką częstego przesadzania, które zawsze jest szokiem dla rośliny i często przynosi więcej strat niż korzyści. Jeśli chodzi o żółknięcie liści, gdy proces ten zaczyna się od czubka jest to naturalne zjawisko i najlepiej liść zostawić do całkowitego zeschnięcia. Życzę powodzenia w opiece nad maleństwem
Nie zgodzę się z basia.h12 w kwestii przesadzania. Mam kilka podobnych maluszków i wszystkie posadzone w sphagnum. Jak dotychczas, a niektóre mam już ok. 2 lat, czują się b. dobrze w tym podłożu. Zbyt pochopne przesadzanie może mu zaszkodzić. W tak maleńkiej doniczce podłoże przesycha dość szybko, trzeba tylko obserwować i podlewać w miarę potrzeby.Ogólnie jestem przeciwniczką częstego przesadzania, które zawsze jest szokiem dla rośliny i często przynosi więcej strat niż korzyści. Jeśli chodzi o żółknięcie liści, gdy proces ten zaczyna się od czubka jest to naturalne zjawisko i najlepiej liść zostawić do całkowitego zeschnięcia. Życzę powodzenia w opiece nad maleństwem
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Basiu, uważam, że Mamba dobrze mówi- zostaw jak jest, korzenie wyglądają zdrowo, tylko pilnuj żeby nie przelać- raczej zraszaj całość niż mocz.
Rok temu też kupiłam maluszka w sphagnum- miał 3 liście z 5-ciu pożółkłe, ale stał w wysuszonym sphagnum na wiór- kupiłam go z przeceny, zaczęłam podlewać i 2 listki się zregenerowały, zzieleniały ponownie o dziwo, odpadł tylko jeden.
To żółknięcie u Ciebie to wg mnie typowe starzenie się listka. Wszystko będzie z nim dobrze, zobaczysz!
Maleństwo cudne, zestaw kolorystyczny z doniczką- marzenie!
Rok temu też kupiłam maluszka w sphagnum- miał 3 liście z 5-ciu pożółkłe, ale stał w wysuszonym sphagnum na wiór- kupiłam go z przeceny, zaczęłam podlewać i 2 listki się zregenerowały, zzieleniały ponownie o dziwo, odpadł tylko jeden.
To żółknięcie u Ciebie to wg mnie typowe starzenie się listka. Wszystko będzie z nim dobrze, zobaczysz!
Maleństwo cudne, zestaw kolorystyczny z doniczką- marzenie!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
-
- 500p
Dziewczyny dzięki za rady
Aniu widziałaś miniaturki w Kauflandzie i nie kupiłaś?
Basiu.h12 witaj Dziękuję za radę. Już raz się pośpieszyłam z przesadzaniem miniaturki ze sphagnum do kory co skończyło się zmarnowaniem roślinki więc chyba nie będę się śpieszyć tym razem...
Mambo cześć Dzięki za to co napisałaś, uspokoiłaś mnie Utwierdziłam się w decyzji żeby na razie nie przesadzać Zastanowię się nad tym jak przekwitnie bo chyba mu na prawdę ciasno. Co do przesychania podłoża to może zrobić dziurki w doniczce dla lepszej wentylacji, jak sądzisz?
Agnieszko Ty też mnie uspokoiłaś, dzięki To sphagnum jest wilgotne, więc zaczekam aż przeschnie, a potem będę zraszać tak jak radzisz
Jak miło, że doceniłaś osłonkę
Dusiu dziękuję, cieszę się, że Ci się podoba
Dziś zdarzyło się coś STRASZNEGO!!!
Gigant został niechcący zepchnięty na podłogę
Mieliśmy oboje niesamowite szczęście, że nie złamał mu się żaden pęd (uffff) odpadły dwa kwiatuszki (szkoda mi zwłaszcza jednego, to był taki nieśmiały pączek, otwierał sie powolutku chyba z tydzień i dziś właśnie kiedy ukazał się w całej okazałości ) i nadłamał się jeden z liści:/
Z ciekawostek dodam jeszcze, że nie wytrzymałam i zajrzałam (delikatnie) co to jest za tajemniczy COŚ w mojej Miltonii. Pamiętacie? pokazywałam go kilka postów wyżej. Okazało się, że miałam rację, nie był to pędzik, a stary, uschnięty korzonek.
Czyli nadal czekam na swój pierwszy pęd...
Aniu widziałaś miniaturki w Kauflandzie i nie kupiłaś?
Basiu.h12 witaj Dziękuję za radę. Już raz się pośpieszyłam z przesadzaniem miniaturki ze sphagnum do kory co skończyło się zmarnowaniem roślinki więc chyba nie będę się śpieszyć tym razem...
Mambo cześć Dzięki za to co napisałaś, uspokoiłaś mnie Utwierdziłam się w decyzji żeby na razie nie przesadzać Zastanowię się nad tym jak przekwitnie bo chyba mu na prawdę ciasno. Co do przesychania podłoża to może zrobić dziurki w doniczce dla lepszej wentylacji, jak sądzisz?
Agnieszko Ty też mnie uspokoiłaś, dzięki To sphagnum jest wilgotne, więc zaczekam aż przeschnie, a potem będę zraszać tak jak radzisz
Jak miło, że doceniłaś osłonkę
Dusiu dziękuję, cieszę się, że Ci się podoba
Dziś zdarzyło się coś STRASZNEGO!!!
Gigant został niechcący zepchnięty na podłogę
Mieliśmy oboje niesamowite szczęście, że nie złamał mu się żaden pęd (uffff) odpadły dwa kwiatuszki (szkoda mi zwłaszcza jednego, to był taki nieśmiały pączek, otwierał sie powolutku chyba z tydzień i dziś właśnie kiedy ukazał się w całej okazałości ) i nadłamał się jeden z liści:/
Z ciekawostek dodam jeszcze, że nie wytrzymałam i zajrzałam (delikatnie) co to jest za tajemniczy COŚ w mojej Miltonii. Pamiętacie? pokazywałam go kilka postów wyżej. Okazało się, że miałam rację, nie był to pędzik, a stary, uschnięty korzonek.
Czyli nadal czekam na swój pierwszy pęd...
Och Basiuuuu... Zapowiedz storczykom, że limit pecha wyczerpany! Niech się nie ważą upadać, dawać sobie coś ułamać albo uschnąć albo zalać, nic nic nic. Nie wolno. Kwitniemy, drogie towarzystwo! I puszczamy nowe pędziki! Basia czeka!
Magda
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu, cieszę się, że mogę podzielić się swoim doświadczeniem Tak jak pisałam, mam kilka miniaturek ( 6 ) i wszystkie rosną w sphagnum, poza jedną która "wyszła" z doniczki co zmusiło mnie do przesadzenia jej do większej ale z drobnym podłożem. W dwóch doniczkach zrobiłam małe dziurki, a w pozostałych nie i nie widzę szczególnej różnicy w przesychaniu podłoża Te doniczki są tak maleńkie, a korzeni sporo, że w zasadzie podłoże przesycha dość szybko. Oprócz zraszania, po przeschnięciu sphagnum, na chwilę zanurzam całą doniczkę w wodzie, żeby mocniej je nawodnić. Mam wrażenie, że one lubią takie podłoże i wilgoć. Storczyki lubią tez jak jest im ciasno. Uważam, że możesz spokojnie go trzymać w takim stanie jak jest, obserwować i opiekę dostosować do jego potrzeb, a wszystko będzie dobrze Powodzenia i niech długo cieszy Twoje oczy