Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.III (02.2009-05.2014)
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Datura... chwalipięta cz.III
Wyjęłam już kilka dni temu
Ale chyba datury nie uratuję bo pieniek od góry zaczyna się marszczyć
Gdzie ja o tej porze roku dostanę daturkę ............
Boję się że już wszystkie posprzedawane
Ale chyba datury nie uratuję bo pieniek od góry zaczyna się marszczyć
Gdzie ja o tej porze roku dostanę daturkę ............
Boję się że już wszystkie posprzedawane
Pozdrawiam Beata
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na pewno jeszcze są u mnie w Krakowie na placu mają po kilka
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co znaczy na placu ?
Na targowisku ?
Jakoś nie kojarze w Katowicach targowiska gdzie byłyby kwiatki w doniczkach do kupienia
A szkoda
moja niestety uschła a bardzo chcę mieć tego kwiatuszka
Na targowisku ?
Jakoś nie kojarze w Katowicach targowiska gdzie byłyby kwiatki w doniczkach do kupienia
A szkoda
Pozdrawiam Beata
Jeśli można wiedzieć to gdzie dokładnie w Krakowie?,bo często tam bywam i chętnie nabył bym daturkę.Fraszka_1 pisze:Na pewno jeszcze są u mnie w Krakowie na placu mają po kilka
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
bettysolo pisze:Co znaczy na placu ?
Na targowisku ?
A szkoda
Przy pętli tramwajowej w Borku Fałęckim jest taki plac targowy jakiś tydzień temu, jak wracałam z egzaminu, to jeszcze były z tego co wiem, to mają głównie żółte, czasem trafi się biała albo różowa.Adek pisze:Jeśli można wiedzieć to gdzie dokładnie w Krakowie?,bo często tam bywam i chętnie nabył bym daturkę.Fraszka_1 pisze:Na pewno jeszcze są u mnie w Krakowie na placu mają po kilka
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Beatko napisz na do mnie na PW jaką daturkę chcesz.... może znajdę jeszcze jakąś sadzonkę
A w Krakowie jest giełda kwiatowa tam będzie na 100%
A w Krakowie jest giełda kwiatowa tam będzie na 100%
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
Czy to możliwe aby na jednej roślinie zakwitły kwiaty w różnych kolorach ?
W tym roku wysiałam nasiona datury , no i właśnie zakwitła , ma dwa kwiaty jeden żółty a drugi łososiowy .
W tym roku wysiałam nasiona datury , no i właśnie zakwitła , ma dwa kwiaty jeden żółty a drugi łososiowy .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Raczej nie Dagmaro...
U datury tak wygląda cykl kwitnienia,że zarówno pąki mają odcień żółtego koloru oraz przekwitające równiez nabierają tego odcienia.
Szczególnie jest to zjawisko widoczne u datur w kolorze lososiowym białym ale i u innych też jest to zauważalne.
Widzxę u Ciebie burgmansie w kolorze lososiowym a kwiat nad nim to przekwitający kwiatek
Tak mi się wydaje...
U datury tak wygląda cykl kwitnienia,że zarówno pąki mają odcień żółtego koloru oraz przekwitające równiez nabierają tego odcienia.
Szczególnie jest to zjawisko widoczne u datur w kolorze lososiowym białym ale i u innych też jest to zauważalne.
Widzxę u Ciebie burgmansie w kolorze lososiowym a kwiat nad nim to przekwitający kwiatek
Tak mi się wydaje...
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
No właśnie , one nie przekwitają , on dopiero zaczynają kwitnąć i każdy w innym kolorze, a trzeci kwiatek będzie żółty ale jeszcze bardzo się nie rozwinął .Na tym zdjęciu bardziej może kolory widać. W drugiej doniczce też zakwita i pierwszy kielich będzie w kolorze łososiowym.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- grazka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sie 2012, o 00:38
Witam.Mam pytanie. Jak długo powinnam się powstrzymać od zasilania datury po przesadzeniu do większej donicy? Z góry dziękuję za odopwiedź.
pozdrawiam serdecznie, Grażyna
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Dagmara na żółto zaczynają kolejna faza to żółta z różowymi maziakami aż staje się piękna różowa.By mieć kilka kolorów trzeba sobie daturę zaszczepić.
Większość odmian kwitnie obficie więc jak jeden kwiat już kończy żywot to inne dopiero zaczynają i jest kolorowo (odmianowe utrzymują kwiaty nawet i 2 tygodnie ...)
Co do nawożenia to wszystko zależy czy uszkodziłaś bryłę korzeniową czy też nie .
Ja już po kilku dniach zaczynam słabszym stężeniem jak nie uszkodzę bryły oczywiście.
Większość odmian kwitnie obficie więc jak jeden kwiat już kończy żywot to inne dopiero zaczynają i jest kolorowo (odmianowe utrzymują kwiaty nawet i 2 tygodnie ...)
Co do nawożenia to wszystko zależy czy uszkodziłaś bryłę korzeniową czy też nie .
Ja już po kilku dniach zaczynam słabszym stężeniem jak nie uszkodzę bryły oczywiście.