Pigwa - informacje o uprawie
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pigwa - informacje o uprawie
Pigwy już kwitną. Niestety mrówki od razu przypuściły atak na kwiaty. Lepy do drzew niezbędne
Pozdrawiam Lucyna
Powinny mieć już liście i solidne pąki kwiatowe lub kwiaty, ewentualnie jak mieszkasz w chłodniejszym rejonie przynajmniej bardzo nabrzmiałe pąki (choć wtedy trzeba zastanowić się nad sensem hodowania pigwy). Jeśli nie ma oznak życia znaczy, że nie ma co zwlekać tylko zakupić dorodną roślinę, jak radzą poprzednicy, najlepiej w donicy i wsadzić na miejsce tej co raczej już nie urośnie.
- Szczurbobik
Dokładnie, poza tym jeśli teraz pigwa jeszcze nie kwitnie, to potem będzie problem z dojrzeniem owoców. Ja swoje zostawiam na drzewie do listopada a i tak ledwo łapią kolor i muszą dochodzić w domu.
Pozdrawiam Lucyna
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam pytanie czy teraz można obcinać pędy pigwy ? to młode drzewko 2 rok w ziemi i długie pędy wyginają się na deszczu aż do ziemi no i też kwitnie już , chciałbym ją przyciąć ale nie wiem czy teraz można czy czekać ?
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tnę praktycznie cały sezon . Pod koniec ograniczam by nie pobudzać roślin przed zimą .
U mnie jeden rośnie zbyt blisko tunelu i też dzisiaj przytnę by dało się przechodzić i
od dołu by nie pokładał się na ziemi .
U mnie jeden rośnie zbyt blisko tunelu i też dzisiaj przytnę by dało się przechodzić i
od dołu by nie pokładał się na ziemi .
- Szczurbobik
A może by te długie pędy jakoś wyprostować, np rozpiąć na stelażu z bambusa? Pigwa tak ma, że wypuszcza cienkie witki, które z czasem drewnieją i robią się sztywne. Przytniesz, a za rok sytuacja się powtórzy
Pozdrawiam Lucyna
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Moja pigwa ma ok. 15 lat, nigdy nie przycięłam z długości, chyba że coś się złamało, to owszem. Jest bardzo kształtnym drzewkiem 2,5 metra wysokim. Pięknie corocznie owocuje, rozdaję owoce znajomym, bo nie mam aż takich dużych potrzeb. Nie podlewam, nie zasilam, rośnie w pełnym słońcu, może cierpi od suszy, ale tak nie rośnie, żeby się pokładała i wymagała cięcia.
ania1590
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś odłamała się jedna odnoga od wiatru więc skróciłem wszystkie o połowę a tym samym połowę owoców poszło no i dobrze bo drzewko pewnie by i tak ciężaru nie wytrzymało.berthold61 pisze:A ja mam pytanie czy teraz można obcinać pędy pigwy ? to młode drzewko 2 rok w ziemi i długie pędy wyginają się na deszczu aż do ziemi no i też kwitnie już , chciałbym ją przyciąć ale nie wiem czy teraz można czy czekać ?
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Moja S1 wsadzona w 2017 ma 2 zawiązki, ciężko określić kształt, ale myślę, że bardziej jabłkowata.
- Szczurbobik
Z tego nic nie będzie. Podobnie jak u mnie
Owoce się wykształciły i co? Stoją w miejscu, nie rosną i nie nabierają miąższu. Mamy początek sierpnia. Jeśli by nawet jeszcze urosły, to się nie dojrzeją, sic!
Owoce się wykształciły i co? Stoją w miejscu, nie rosną i nie nabierają miąższu. Mamy początek sierpnia. Jeśli by nawet jeszcze urosły, to się nie dojrzeją, sic!
Pozdrawiam Lucyna
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
U mnie podobnie. Już chyba raczej z pigw nic nie będzie
Zaważyła susza na przełomie wiosny i lata.
Zaważyła susza na przełomie wiosny i lata.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Koleżanki i koledzy mam pytanie: jak duża urośnie pigwa Lescovac po zaszczepieniu na jarzębinie? Czy jarzębina ograniczy wzrost?
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
To może inne pytanie. Czy pigwa Leskovac szczepiona na pigwie S1 będzie wymagała podpór?