ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
Gdyby ktoś chciał trzymać się kalendarza biodynamicznego, to korzeniowe (czyli również cebule, por) należy siać od 25.02
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jaki sposób wysiewacie cebulę? Przysypujecie ziemią, podkiełkowujecie wcześniej? Dużo naion dajecie do pojedynczej doniczki? Chyba nie potrzeba pikować, prawda?
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Jode22 - Z tego co ja wiem, cebula i por, a także np. kalarepka, to raczej liściowe/łodygowe.
Dziunia - ja wysiewam po 3 nasionka, przykrywam delikatnie. Pory i cebula potrzebują do kiełkowania ciemności.
Dziunia - ja wysiewam po 3 nasionka, przykrywam delikatnie. Pory i cebula potrzebują do kiełkowania ciemności.
- Dziunia87
A przysypujecie nasionka?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja znalazłam podział, w którym kapusta, kalafior i kalarepa to KAPUSTNE.dorkasz1 pisze:Jode22 - Z tego co ja wiem, cebula i por, a także np. kalarepka, to raczej liściowe/łodygowe....
LIŚCIOWE to burak liściowy, burak ćwikłowy, sałata.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Ostatnia Szanso ten podział był w nawiązaniu do kalendarza biodynamicznego. Nie znam się za bardzo, ale chyba nie ma tam wskazówek co do siania kapustnych, strączkowych itd.? Ja spotkałam podział na liściowe, kwiatowe, korzeniowe, owocowe. Czyli rozróżnienie w odniesieniu do tego czym jest część rośliny wykorzystywana do jedzenia. Ale nie upieram się, może coś mylę, bo jak wspomniałam, nie znam się na tym za bardzo, bo i nie stosuję się za bardzo do tego kalendarza, raczej warunkiem tego czy coś sieję czy nie, jest to czy mam czas, czy też nie Z tego co wiem, to część jadalna cebuli, to zgrubienie części liściowej, a nie korzeń, bo ten jest króciutki i niejadalny.
Zaglądałam do tego kalendarza: http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-ogrodnika-luty-2013
Zaglądałam do tego kalendarza: http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-ogrodnika-luty-2013
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
W kalendarzu który kupiłam, wydawnictwo Działkowca, jest napisane tak, cytuję:
Rośliny korzeniowe to: burak, chrzan, cykoria, marchew, pietruszka korzeniowa, rzepa, rzodkiewka, seler korzeniowy, skorzonera, pasternak. Także dobre efekty osiąga się zaliczając do tej grupy ziemniaka, cebulę, czosnek, pora i szparaga.
Rośliny liściowe to: kapusta, kalarepa, jarmuż, pietruszka naciowa, seler naciowy, boćwina, szczypiorek, sałata, szpinak, szczaw oraz mimo, że częścią użytkową jest kwiat - brokuł i kalafior.
Rośliny kwiatowe to wszystkie kwiatowe rośliny ozdobne, a z roślin jadalnych słonecznik.
Rośliny owocowe to: bób, cukinia, dynia, fasola, groch, ogórek, pomidor, papryka, kukurydza, soja.
Rośliny korzeniowe to: burak, chrzan, cykoria, marchew, pietruszka korzeniowa, rzepa, rzodkiewka, seler korzeniowy, skorzonera, pasternak. Także dobre efekty osiąga się zaliczając do tej grupy ziemniaka, cebulę, czosnek, pora i szparaga.
Rośliny liściowe to: kapusta, kalarepa, jarmuż, pietruszka naciowa, seler naciowy, boćwina, szczypiorek, sałata, szpinak, szczaw oraz mimo, że częścią użytkową jest kwiat - brokuł i kalafior.
Rośliny kwiatowe to wszystkie kwiatowe rośliny ozdobne, a z roślin jadalnych słonecznik.
Rośliny owocowe to: bób, cukinia, dynia, fasola, groch, ogórek, pomidor, papryka, kukurydza, soja.
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
Proszę aby mi ktoś czy się tnie cebule czy nie, bo już czytałem wiele opini.
Karol
- Dziunia87
Jak hoduje się cebulę z "rozsady rwanej"??? Tzn.,że przerywam siewki w odpowiednich odstępach? Jak Wy wysiewacie u siebie cebulę?
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Rwana czyli wysiewasz wszystkie w jednym pojemniku, a potem je rozdzielasz i wsadzasz do ziemi
Cebulki wysiane, 4 odmiany i szalotka.
Ja rozsadę cebuli, podobnie jak pora, podcinam kiedy się pokłada. Jeśli tak nie robi to nie ma potrzeby stosowania podcinania.
Ja rozsadę cebuli, podobnie jak pora, podcinam kiedy się pokłada. Jeśli tak nie robi to nie ma potrzeby stosowania podcinania.
- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
U mnie zawsze cebula wykładała się . Może dlatego ,że siałem razem z porami (tz. w tym samym terminie).W tym roku chciałem posiać na początku marca .Nie wiedziałem ,że cebulę też można przycinać .Więc chyba posieję jutro.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN