Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion
no właśnie pelargonie...czerwone, białe, łososiowe i bluszczolistne..do tego jeszcze sadzonki pelargonii i begonie. 6 tunbergii..
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Alenka
o żesz Ty
mogłaś pożyczyć przynajmniej dla połowy
mogłaś pożyczyć przynajmniej dla połowy
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Moje wątki
Moje wątki
- Alenka
Ze mną wszystko ok...chyba
Idę zaraz pogrzebie w nasionkach i zrobie czystki na tych wysianych miesiąc temu..już i tak mam duzo pelargonii,zajmę się tylko bluszczolistnymi i koniec !
Idę zaraz pogrzebie w nasionkach i zrobie czystki na tych wysianych miesiąc temu..już i tak mam duzo pelargonii,zajmę się tylko bluszczolistnymi i koniec !
Moje wątki
Moje wątki
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
pozdrawiam Monika
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Cydynka - bardzo ladne malenstwa
Ja tez juz po pikowaniu pelargonii. Wciaz jednak czekam na szalwie, ktora sie bardzo leniwi z listkami wlasciwymi
-- 27 lut 2013, o 09:54 --
Ja tez juz po pikowaniu pelargonii. Wciaz jednak czekam na szalwie, ktora sie bardzo leniwi z listkami wlasciwymi
-- 27 lut 2013, o 09:54 --
Jak robisz sadzonki pedowe. Ja mam trzy zeszloroczne i tak sie zastanawiam, czytam i wcale madrzejsza nie jestemjode22 pisze:Nie wiem jak duże korzonki będą mieć siewki, ale jak robię wiosną sadzonki pędowe, ...
- Alenka
a oto i moje przedszkole
a tu widać jak już wypuściła korzonki poza krążek..czas na swoje większe lokum
a tu widać jak już wypuściła korzonki poza krążek..czas na swoje większe lokum
Moje wątki
Moje wątki
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
noriska, sadzonki pędowe robi się bardzo prosto. Ucinasz ostrym nożem lub żyletką pęd wierzchołkowy z trzema dużymi listkami, a pozostały pęd tniesz na 3-listkowe kawałki. Ciąć należy 0,5 - 1cm pod liściem. Następnie odłamuje się dolny liść i usuwa przylistek. Jeżeli masz ukorzeniacz do zielnych sadzonek, to od razu po cięciu zanurzyć w ukorzeniaczu. Jeżeli nie, to miejsce cięcia musi trochę przeschnąć. Do podłoża trzeba dosypać sporo piasku lub perlitu - musi być mocno przepuszczalne. Małe pojemniczki, wielkości małego kubka jogurtowego, wypełnić podłożem, zwilżyć wodą, zrobić dołek, delikatnie włożyć tam sadzonkę (żeby jak najmniej zeszło z niej ukorzeniacza) trzonkiem łyżeczki lub patyczkiem dosunąć ziemię do sadzonki, uzupełnić ziemię. Pojemniczki przykryć folią, można też często zraszać nawilżaczem, postawić w cieple. Ukorzeniają się minimum 2 tygodnie. W sadzonkach wierzchołkowych jak zacznie rosnąć następny listek, uszczknąć wierzchołek wzrostu. Wtedy roślinka się rozkrzewi. Gotowe
Ja ukorzeniam sadzonki jeszcze prościej,ucinam sadzonkę wkładam do doniczki z ziemią i gotowe.Najważniejsze aby pobrana sadzonka miała tzw SERCE czyli srodek .Moja mama ukorzenia pelargonie w piasku.Sadzonki są piękne.Piasek się sprawdza w wielu roślinach,ja używam do rozmnażania fiołków .
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Kochani pomóźcie! Mojemu maluszkowi żólkną liścienie. Ma dwa liście właściwe. Wiem, że to normalne, że liścienie odpadają, ale czy nie za wcześnie? Powinnam zacząć go nawozić? Czym?