Darbo i Comciu jaki ma smak ten ładny pomidor DarboNN? ja akurat lubię pomidory o wyraźnym smaku 'pomidorowym'.. no nie wiem jak to napisać, nie słodki nie kwach, smak głęboki, nie mdły..no i miąższ nie kaszowaty. Mi tego smaku brakuje w pięknej sakiewce 141/3.darbo pisze:Darbo NN sprawiało kłopoty ale smak dalej wyśmienity. Nie lubię owocowych smaków...
Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.1 (2011-2014)
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monika akurat tego smaku nie da się opisać. Nie jest z pewnością owocowy. Typowo pomidorowy też nie jest. Ma po prostu swój smak. Być może dlatego go lubię i wiele innych osób. Nawet nie wiem do czego go porównać. Zawsze jeden krzak możesz posadzić i spróbować. Już kiedyś pisałem, że lepszy od Brandywine Yellow i Amana Orange. Ta trójka z tego koloru, jak dotychczas dla mnie jest godna uwagi. To jednak moja opinia.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla mnie jest to słodki i pachnący pomidor. o lekko winnym smaku.
Każdy ma inny gust, więc czasem trudno opisać smak.
Każdy ma inny gust, więc czasem trudno opisać smak.
- darbo
Winny z pewnością i lekki kwasek też jest. Do tego jeszcze nuta....... właśnie czego ?
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
W takim razie wpisuję go na listę. Darbo a czy Ty masz jeszcze oryginalne nasiona? i ew na akcję cosik dasz?
- darbo
Na akcji będzie. Dam tegoroczne nasiona. Ta nazwa nadana jest przez forumowiczów.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Comcia
Ja też, z tego najlepszego.
Darbo ale ten Twój to już letko pokrzyżowany, ja mam takie cztery wpadki w tym roku..To ja w kajecie Comciu Ciebie wpisuję
chyba tempe uchla
chyba tempe uchla
- darbo
Monia Tego to nawet ja nie wiem. Ten rok jest durnowaty. Mam je już sporo sezonów. Stwierdzam że smak zachowany na 100 procent. Ponadto na krzaku są też bez dziubka. Być może mają w tym sezonie taką tendencję. Już wcześniej potrafiły się trafiać o budowie wielkoowocowych. Jednak smak zawsze taki sam.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Comcia
Mam dwa Darbo NN w tunelu i dwa w gruncie.
W tunelu oba plonują ładnie, ale jeden ma owoce zdecydowanie większe, z niego zbieram nasiona. Te mniejsze są równie smaczne ale wolę by pomidor miał słuszny rozmiar.
W gruncie rosną, ale były późno sadzone, więc zbieram dopiero pierwsze, a te zazwyczaj przekłamują smak i z pierwszych owoców zazwyczaj nie zbieram nasion. Jeszcze poczekam.
W tunelu oba plonują ładnie, ale jeden ma owoce zdecydowanie większe, z niego zbieram nasiona. Te mniejsze są równie smaczne ale wolę by pomidor miał słuszny rozmiar.
W gruncie rosną, ale były późno sadzone, więc zbieram dopiero pierwsze, a te zazwyczaj przekłamują smak i z pierwszych owoców zazwyczaj nie zbieram nasion. Jeszcze poczekam.
- darbo
Mariola nic tylko podpisać się pod Twoim postem.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
kasia82 i jode22
Brandywine True Black zbieram nasiona i mogę wysłać na Akcję .
Natomiast w międzyczasie spróbowałam inne czarne i taki np Schwarze Sarah jest chyba smaczniejszy-bardziej pomidorowy. Też dam na Akcję.Nasiona już pakuję
BTB jest bardziej delikatny i może dymny.Jest specyficzny.Ale będę go siała tak czy inaczej,bo mi smakuje. BTB ma liście ziemniaczane i jest bardzo mocnym krzakiem.
Przede mną jeszcze próba smaku Cheeroki purple i Arbuznyj
Brandywine True Black zbieram nasiona i mogę wysłać na Akcję .
Natomiast w międzyczasie spróbowałam inne czarne i taki np Schwarze Sarah jest chyba smaczniejszy-bardziej pomidorowy. Też dam na Akcję.Nasiona już pakuję
BTB jest bardziej delikatny i może dymny.Jest specyficzny.Ale będę go siała tak czy inaczej,bo mi smakuje. BTB ma liście ziemniaczane i jest bardzo mocnym krzakiem.
Przede mną jeszcze próba smaku Cheeroki purple i Arbuznyj
Pomorze...klimat łagodniejszy .
Darek u mnie ten rok był wyjątkowo dobry dal pomidorów i innych owoców, słońce, słońce i jeszcze raz słońce. Wszystkie smaki powychodziły tak intensywnie jak nigdy.
Nie wiadomo co się porobiło z Twoim. U Zuzi w gruncie wysoki a w tunelu słabszy, odwrotnie niż u Comci..Ja tam się nie znam na przepyleniach, ale coś chyba może być na rzeczy.
Aimee z ciemnych, jedyny który oceniam na 5, to 'Pierce's Pride', tu go pokazałam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4138809
Nasiona miałam z akcji, ale nie wiem od kogo bo torebkę wywaliłam. Piękny mahoniowy smaczny pomidor, a jakie plasterki piękne, krzak u mnie późny.
Odpada BDT i 'Paul Robeson', ten ostatni zupełnie nie przypomina smaku i konsystencji 'Paul Robeson' którego kiedyś jadłam. Mojego jak się gryzie to jakby 'masło' się gryzło..nie wiem jak to inaczej określić
Nie wiadomo co się porobiło z Twoim. U Zuzi w gruncie wysoki a w tunelu słabszy, odwrotnie niż u Comci..Ja tam się nie znam na przepyleniach, ale coś chyba może być na rzeczy.
Aimee z ciemnych, jedyny który oceniam na 5, to 'Pierce's Pride', tu go pokazałam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4138809
Nasiona miałam z akcji, ale nie wiem od kogo bo torebkę wywaliłam. Piękny mahoniowy smaczny pomidor, a jakie plasterki piękne, krzak u mnie późny.
Odpada BDT i 'Paul Robeson', ten ostatni zupełnie nie przypomina smaku i konsystencji 'Paul Robeson' którego kiedyś jadłam. Mojego jak się gryzie to jakby 'masło' się gryzło..nie wiem jak to inaczej określić