Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- sagia
- 10p - Początkujący
- Od: 11 kwie 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lawenda
Myślę ,że zapach i wygląd roslinki zależy od odmiany.Moje są bardzo zapachowe.Siałam je kilka lat temu z nasionek-przeprowadzałam stratyfikację nasion w lodówce-a teraz sadzę do ziemi młode gałązki-i same się ukorzeniają-przynajmniej większość.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Lawenda ma umiejscowione zbiorniczki z olejkami eterycznymi tuż pod blaszką liściową i nawet drobne mechaniczne wzruszenie rośliny doprowadza to wyrzucenia olejku na zewnątrz.
A co do przycinania lawendy to wręcz trzeba ją ciąc i to ostro. Nieprzycinana po paru latach będzie wyglądała jak wiecheć bezlistny. Tylko że ja przycinam wiosną, bo wtedy nie przemarza roślina, a tu ktoś pisął o przycinaniu w grudniu?
A co do przycinania lawendy to wręcz trzeba ją ciąc i to ostro. Nieprzycinana po paru latach będzie wyglądała jak wiecheć bezlistny. Tylko że ja przycinam wiosną, bo wtedy nie przemarza roślina, a tu ktoś pisął o przycinaniu w grudniu?
- sagia
- 10p - Początkujący
- Od: 11 kwie 2010, o 18:11
Ja swoją lawendę tnę dwa razy w roku-delikatniej we wrześniu-i mocniej w kwietniu.Mieszkam w chłodnej części naszego kraju-więc na zimę zawsze ją okrywam.
- kasia_rom
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi bardziej kojarzy się z perowskią, tylko, że ta jest srebrna. A czy ta niby lawenda pachnie lawendowo?
Co by to nie było, wygląda interesująco
Co by to nie było, wygląda interesująco
Trochę przypomina mi moja odbijajacą po zimie perowskię... To są ryneczkowe zakupy. Ja całą zimę chuchałam na 10 sadzonek malwy zakupionej na ryneczku od starszej pani, które okazały się jakąś miesięcznicą...
- kasia_rom
- kasia_rom
Zerknęłam, podobne i nie podobne
Wydaje mi się że inny układ listków, ale może jak podrośnie to się zmieni
Będę obserwować i porównywać.
Bardzo dziękuję za pomoc :P
Wydaje mi się że inny układ listków, ale może jak podrośnie to się zmieni
Będę obserwować i porównywać.
Bardzo dziękuję za pomoc :P
Mnie ta druga przypomina santolinę rozmarynolistną.To na pewno nie jest lawenda, ani perovskia.
Selli Ja pół nocy myślałam, że jest taka roślinka, tylko nie mogłam zaskoczyć
Chyba trafiłaś w sedno. Mam u siebie santolinę cyprysikowatą, taką która kwitnie na żółto. O dziwo przezimowała
Chyba trafiłaś w sedno. Mam u siebie santolinę cyprysikowatą, taką która kwitnie na żółto. O dziwo przezimowała
- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
To ja odnośnie zapachu kupiłam dwa krzaczki lawendy w ub sezonie w centrum ogrodniczy -pewnym -więc nie ma mowy o pomyłce pachnie jak szalona bez względu na pocierania ,wystarczy ja potrącić .Obcięłam ja po przekwitnięciu i zakwitła ponownie ,drugie cięcie wczesna wiosna i puszcza piekne zielone odrosty