Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.III
Prawdopodobnie kupiłaś zagrzybioną (jakiś grzyb wywołujący plamistość np Cercospora)
Jeśli to ta hortensja to na liściach widać już jakieś zmiany od momentu posadzenia
Bardzo uważaj podczas zakupów. Oberwij najbardziej chore liście i oprysk chemią na grzyby -może pomoże i też nie zaszkodzi jeśli diagnoza nietrafiona. Poza tym odstaw wszystkie nawozy i nie przelewaj. Nowych roślin nigdy się nie nawozi bo są wystarczająco nafaszerowane w szkółce.
Ona już tak od 3tygoni ma wyraźna zmiany Piszesz, że kupiłaś ogrodową, może ktoś rozpozna co to, ogrodowych chyba się nie przycina..nie wiem bo nie mam
Jeśli to ta hortensja to na liściach widać już jakieś zmiany od momentu posadzenia
Bardzo uważaj podczas zakupów. Oberwij najbardziej chore liście i oprysk chemią na grzyby -może pomoże i też nie zaszkodzi jeśli diagnoza nietrafiona. Poza tym odstaw wszystkie nawozy i nie przelewaj. Nowych roślin nigdy się nie nawozi bo są wystarczająco nafaszerowane w szkółce.
Ona już tak od 3tygoni ma wyraźna zmiany Piszesz, że kupiłaś ogrodową, może ktoś rozpozna co to, ogrodowych chyba się nie przycina..nie wiem bo nie mam
-
- 200p
- Od: 7 kwie 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Monika. Twoje rady są bardzo cenne. Jestem początkującym ogrodnikiem i jestem bardzo wdzięczna za wszelkie porady i sugestie.
pozdrawiam
pozdrawiam
Monika, na zdjęciu jest H. serrata.
selli7 możliwe, że to serrata, też tak początkowo myślałam bo ja mam serrata w ogrodzie, ale AleksandraK napisała w swoim wątku, że kupiła ogrodową, zresztą zobacz jak trudno je czasem odróżnić http://www.esveld.nl/zoeken.php?zoekter ... n&pagina=2
-
- 200p
- Od: 7 kwie 2011, o 09:30
monika
zrobiłam tak jak mi poradziłaś, pousuwałam te zmienione liscie, spryskałam Topsinem, kupiłam ziemie do hortensji i podsypałam rośline.
Poza tym to dostałam jeszcze jedna od babci, wiec mam juz 3. Fajnie by było jakby mi zakwitły za rok
pozdrawiam
zrobiłam tak jak mi poradziłaś, pousuwałam te zmienione liscie, spryskałam Topsinem, kupiłam ziemie do hortensji i podsypałam rośline.
Poza tym to dostałam jeszcze jedna od babci, wiec mam juz 3. Fajnie by było jakby mi zakwitły za rok
pozdrawiam
- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
'ANABELLE'
Patyk z Anabelle wbity wiosną w ziemię i ukorzeniony.
Patyk z Anabelle wbity wiosną w ziemię i ukorzeniony.
-
- 50p
- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Kontakt:
Mam problem z moją Anabel,kupiona wiosną po przymrozkach,miała część liści na brzegach zasuszone,myślałam że to przez chłody.Owszem rośnie,kwitnie,ale liście ciągle jej zasychają.Co jej jest?Rośnie w miejscu gdzie jest zachodnie słońce,od południowego jest osłonięta...
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Forumowiczów
Mam pytanie, czy ktoś miał może do czynienia z hortensją "incrediball"? Czy prawdą jest, że swoimi kwiatami przerasta anabelkę??
Mam pytanie, czy ktoś miał może do czynienia z hortensją "incrediball"? Czy prawdą jest, że swoimi kwiatami przerasta anabelkę??
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Igor
wiem że to nie będzie odpowiedź na Twoje pytanie ale.... skoro anabelka może być taka:
to po co Ci jeszcze większa?
koleżanka ma incrediball i niestety nie spełniła oczekiwań - ale to młoda roślinka a i dużo zależy od warunków
wiem że to nie będzie odpowiedź na Twoje pytanie ale.... skoro anabelka może być taka:
to po co Ci jeszcze większa?
koleżanka ma incrediball i niestety nie spełniła oczekiwań - ale to młoda roślinka a i dużo zależy od warunków
Ewa
Dzięki wielkie Sasanko!! Potrzebowałem takiego zdroworozsądkowego głosu!
Ten nawóz daje efekt dopiero w połączeniu z odpowiednio kwaśnym podłożem. Ja też mam glinę i dodaję dużo, dużo kwaśnego torfu. Niedługo pokażę jaki efekt to dało, jedna ma pąki bardzo niebieskie, a druga mieszane fioletowe i prawie niebieskie.bura4 pisze: Rosną na patelni, na glinie (żółtej, że można by garnki lepić)
W tym roku podkarmiam nawozem do NIEBIESKIEJ hortensji (jak bardzo działa można zobaczyć na fotach :P).
Pozdrawiam. Jola.
Duże kwiatostany łamią pędy pod swoim ciężarem, szczególnie po deszczu.Ja wolę jak są mniejsze, a i tak jest problem z utrzymaniem ładnego pokroju krzewu tak by kwiatostany nie leżały na ziemi Szczególnie gdy krzew już należy do rozrośniętych.Igor _ 89 pisze:Witam Forumowiczów