parapetowce Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: parapetowce Ani

Post »

Dziękuję za odwiedziny i wpisy :)

Anno - mnie tez podoba się to zdjęcie "od góry". Nie spodziewałam się takiego efektu.
Ilona_K-K - czasem mi smutno, że moje storczyki kwitną "do okna", a nie w stronę pokoju, czyli dla mnie, ale nie lubię ich przestawiać, kręcić nimi, więc na prawie wszystkie kwitnienia mam widok od tyłu ;) Dzięki za gratulacje :D
trzynastka - dzięki. Obecnie mam tylko 3 Phalaenopsis kwitnące. Kolejny szykuje pąki.

Pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
nikusia1101
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sie 2011, o 20:00

Post »

Aniu cudowne oba białaski, ten drugi ma gigantyczne kwiatki chyba, u mnie w keramzycie coś średnio mi idzie, przyznaje bez bicia lepiej uprawa tradycyjna mi owocuje, no cóż tak musi być:) gratuluje obrony tutułu:) ;:138 ;:138 i czekam na kolejną foto relacje jesteś natchnieniem dla moich podopiecznych :wit
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Wita,
smutne wieści - Dendrobium przegrało z przędziorkami :(
Teraz Miltoniopsis jest podgryzany i nie mam już pomysłu na te stwory :(

Na szczęście Phalaenopsisy rosną dzielnie i kwitną :)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Szkoda że dendrobium padło. :roll:
Pięknie ci kwitną falki... :wink:
Na przędziorki kup "dobroczynek"-małe robaczki które zjadają te paskudztwa :D
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
Biały olbrzym Phalaenopsis, który kwitł od marca a wyglądał tak:
Obrazek

kończy kwitnienie i wygląda tak:
Obrazek

Jestem z niego bardzo dumna, tyle miesięcy utrzymał takie ogromne kwiaty :)

Cattleya zmieniła siedzibę, już nie jest w plastykowym opakowaniu po płytach CD, teraz ma szklany wazon i wypuszcza kolejny pęd :)
Obrazek Obrazek

I na koniec: niesamowite Dendrobium Pnalaenopsis, którego "kłącze matkę" zjadły przędziorki wypuszcza kolejne dwa keiki ze starej pseudobulwy wsadzonej do wazonu z keramzytem.

Obrazek Obrazek Obrazek
maja271
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 cze 2011, o 20:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Biały z pomarańczowym środkiem jest prześliczny. Chciałabym go mieć w swojej kolekcji.
Gdzie go kupiłaś? :)
misiu235
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2012, o 19:28

Post »

Aniu, widząc Twoje sukcesy w takiej uprawie sama wczoraj wrzuciłam 2 phalaenopsis'y do kermazytu (więcej w domu nie miałam) i mam zamiar zrobić to samo z resztą - mam nadzieję, że u mnie będzie im tak samo dobrze jak u ciebie :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ja z przędziorkami też mam problem :( zjadły mi już 4 dendrobia mimo oprysków nic nie pomaga.
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
Po długiej nieobecności chcę pokazać co obecnie dzieje się na moim parapecie.
maja271 biały Phalaenopsis z pomarańczowym środkiem to jeden z najstarszych storczyków w mojej "kolekcji" mam go już dobre 7 lat, więc nie pamiętam gdzie go kupiłam, prawdopodobnie w Obi.

Phalaenopsis - puszczają liście, korzonki, niestety pozrzucały już kwiaty (ostał się tylko jeden pęd kwiatowy z dwoma kwiatkami), ale pojawiły się nieśmiało dwa malutkie pędy kwiatowe :D

Jedno Dendrobium dalej atakowane jest przez przędziorki :( za to drugie ma bujny pęd kwiatowy jeszcze w pąkach.

Paphiopedilum nieśmiało wychyla pochewkę pędu kwiatowego. Szykuje się miła jesień i zima :D

A ten Phalaenopsis udowadnia dlaczego nie warto obcinać pędów kwiatowych po przekwitnięciu. Kwiaty spadły, pęd zaczął usychać od góry i zatrzymał się na oczkiem, z którego po kilku dniach wychylił się młodziutki odrost.
Obrazek Obrazek

Ostatni kwitnący, ale już szykuje dla mnie niespodziankę - malutki zielony guziczek - pęd kwiatowy :)
Obrazek Obrazek

Ten Phalaenopsis ma już dwu centymetrowy pęd i niesamowite korzenie :)
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
best
50p
50p
Od: 2 sie 2012, o 14:52
Kontakt:

Post »

Aniu,
widzę, że trzymasz storczyki w keramzycie. Tylko Phalaenopsisy i Dendrobium, czy inne też?
Możesz dokładnie mi napisać, jak podlewasz, nawozisz itd.?
Czy "flakon" ma być sporo większy, czy tak ciasny jak doniczki stosowane do storczyków? Jak z wysokością? Czy jest ważna?
Z góry dzięki ;:196
Pozdrawiam Beata & Doragon Akai
Kwiatki Beatki
Storczykowe inspiracje...
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

best Rozumiem, że wpisy w wątku się trudno czyta i wymaga to trochę czasu, żeby przejrzeć 32 strony, ale to wszystko jest tam już przeze mnie napisane (wysokość wazonów, o podlewaniu, o gatunkach jakie trzymam w keramzycie itd). Poświęć chwilę, pooglądaj, poczytaj i w razie pytań, wątpliwości napisz na pw, ok? :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
best
50p
50p
Od: 2 sie 2012, o 14:52
Kontakt:

Post »

W międzyczasie poczytałam Twój wątek. ;:108 Należę do tych, co raczej czytają niż piszą.
Dziennie "przelatuję" po kilka wątków kilkudziesięciostronicowych.
Przepraszam i dziękuję Aniu.
Pozdrawiam Beata & Doragon Akai
Kwiatki Beatki
Storczykowe inspiracje...
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

best Miło mi, że przeczytałaś mój wątek, wiem ile to wymaga czasu i cierpliwości. Mam nadzieję, że do czegoś jestem przydatna prezentując swoje poczynania z roślinami i efekty tych poczynań ;)

Dziś się chwalimy :D
Pięć na dziesięć z moich Phalaenopsis postanowiło upiększyć mi nadchodzącą jesień/zimę kwiatami. Obecnie wypuszczają pędy kwiatowe, od maleństwa wielkości łepka od szpilki po ośmiocentymetrowego "olbrzyma" ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”